Preskočiť na obsah

Čaká nás predĺžený víkend kvôli sviatku všetkých svätých. Čo variť?

    Čaká nás predĺžený víkend kvôli sviatku všetkých svätých. Čo variť?

    Sviatok všetkých svätých je jedinečný čas, kedy si pripomíname našich blízkych, ktorí už nie sú medzi nami. V mnohých rodinách je tento čas spojený nielen s návštevou cintorínov a zapálením sviečok, ale aj s tichou oslavou v kruhu rodiny. Tento rok nám sviatok prináša aj predĺžený víkend, čo je skvelá príležitosť zastaviť sa, dopriať si chvíle oddychu a čas s najbližšími. Ale tu vyvstáva otázka: ,,Čo variť? “ Práve v takýchto chvíľach sa mnohí obracajú k tradičným jedlám a receptom, ktoré pre nás majú nielen chuťovú, ale aj emočnú hodnotu.

    Naša kuchyňa je plná jedál, ktoré nám pripomínajú domov, detstvo a staré dobré časy. Pre mnohých sú jesenné dni synonymom vôní, ako sú tekvica, jablká, škorica, mak a rôzne bylinky. Tieto jedlá nás nielen zasýtia, ale aj zahrejú a prinesú do nášho domova útulnú atmosféru. Sviatočný víkend je ideálny na to, aby sme si dopriali niečo viac než len rýchle jedlo – môžeme vyskúšať niečo nové, alebo sa vrátiť k overeným receptom, ktoré zdieľame s rodinou už celé generácie.

    V nasledujúcich receptoch nájdete jedlá, ktoré sa dokonale hodia na tieto jesenné dni a zároveň nie sú príliš komplikované na prípravu. Či už pripravujete pohostenie pre väčšiu rodinu, alebo len chcete potešiť svojich blízkych špeciálnym dezertom, určite si vyberiete to pravé. Vďaka tradičným receptom aj novým nápadom môžete spríjemniť predĺžený víkend a užiť si spoločné chvíle pri stole plnom lahodných a sezónnych jedál.

    Hokkaido polievka s príchuťou jesene

    Začíname klasickou jesennou polievkou z tekvice hokkaido. Táto polievka je výnimočne jednoduchá na prípravu a svojou krásnou oranžovou farbou a jemnou chuťou zahreje na tele i na duši.

    Ingrediencie:

    • 1 tekvica hokkaido
    • 1 cibuľa
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 500 ml zeleninového vývaru
    • 200 ml smotany na varenie
    • Soľ, čierne korenie, muškátový oriešok, olivový olej

    Postup:

    1. Tekvicu očistite, odstráňte semienka a nakrájajte na kocky.
    2. Na olivovom oleji orestujte cibuľu a cesnak, pridajte tekvicu a chvíľu poduste.
    3. Zalejte zeleninovým vývarom a varte, kým tekvica nezmäkne.
    4. Polievku rozmixujte dohladka, pridajte smotanu a dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom.

    Pečené kačacie stehná s kapustou a knedľou

    Kačacie stehná patria k jedlám, ktoré sú ideálne na slávnostné príležitosti. Tento tradičný slovenský recept je plný bohatých chutí a robí dojem na každého stolovníka.

    Ingrediencie:

    • 4 kačacie stehná
    • Soľ, čierne korenie, rasca
    • Červená kapusta, cibuľa, jablko
    • Knedľa

    Postup:

    1. Kačacie stehná osolíme, okoreníme a posypeme rascou. Dáme piecť na 160 °C na približne 2,5 hodiny, kým koža nie je chrumkavá.
    2. Medzitým si pripravíme kapustu. Na oleji orestujeme cibuľu, pridáme nakrájanú kapustu, nastrúhané jablko, trochu soli a cukru, a podusíme do mäkka.
    3. Podávame s nakrájanou knedľou, ktorá výborne doplní bohatú chuť kačacích stehien.

    Šúľance s makom – tradičný dezert s nostalgiou

    Šúľance s makom sú výnimočným dezertom, ktorý u mnohých vyvoláva spomienky na detstvo. Tento jednoduchý recept si vyžaduje minimum ingrediencií, no je plný chuti.

    Ingrediencie:

    • 500 g zemiakov
    • 200 g polohrubej múky
    • Vajce
    • Maslo, mletý mak, práškový cukor

    Postup:

    1. Uvarené zemiaky nastrúhame, pridáme múku a vajce a vypracujeme cesto.
    2. Cesto rozvaľkáme a nakrájame na menšie kúsky, z ktorých ušúľame šúľance.
    3. Varíme v osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch, potom scedíme a zmiešame s roztopeným maslom.
    4. Posypeme mletým makom a cukrom a môžeme podávať.

    Pomaly pečená bravčová krkovička s cesnakom a zemiakmi

    Pomaly pečená bravčová krkovička je jedlo, ktoré si vychutná celá rodina. Vďaka dlhému času pečenia mäso zostáva šťavnaté a mäkké, čo ho robí ideálnym na slávnostnú večeru.

    Ingrediencie:

    • 1 kg bravčovej krkovičky
    • 4 strúčiky cesnaku
    • 1 kg zemiakov
    • Soľ, čierne korenie, tymián, rozmarín

    Postup:

    1. Mäso osolíme, okoreníme a prešpikujeme plátkami cesnaku. Pridáme tymián a rozmarín.
    2. Dáme piecť do rúry na 150 °C na 3 hodiny, spolu so zemiakmi nakrájanými na mesiačiky.
    3. Po upečení podávame s kyslou kapustou alebo šalátom, čo zvýrazní chuť mäsa.

    Jablkový koláč s orechami a škoricou

    Jeseň je obdobím jablkových koláčov a tento recept s orechmi a škoricou prinesie do vášho domova vôňu a chuť sezóny. Tento koláč je jednoduchý na prípravu a ideálny na chladné večery.

    Ingrediencie:

    • 4 veľké jablká
    • 200 g polohrubej múky
    • 150 g cukru
    • 3 vajcia
    • 100 g orechov
    • 1 ČL škorice, kypriaci prášok do pečiva

    Postup:

    1. V mise vyšľaháme vajcia s cukrom do peny, pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a škoricou.
    2. Pridáme nastrúhané jablká a nasekané orechy.
    3. Cesto vylejeme do formy a pečieme na 180 °C približne 40 minút, kým koláč nie je zlatistý.

    Tekvicový cheesecake s karamelovou polevou

    Tento dezert je nielen chutný, ale aj veľmi efektný. Tekvicový cheesecake je sladkou bodkou na záver slávnostného obeda a jeho jemná chuť tekvice doplnená o karamelovú polevu vás určite očarí.

    Ingrediencie:

    • 200 g sušienok
    • 100 g masla
    • 500 g krémového syra
    • 200 g tekvicového pyré
    • 150 g cukru
    • 3 vajcia
    • 1 ČL škorice, karamelová poleva

    Postup:

    1. Sušienky rozdrvíme, zmiešame s roztopeným maslom a vtlačíme do formy.
    2. Krémový syr vyšľaháme s cukrom, pridáme tekvicové pyré, vajcia a škoricu. Vylejeme na sušienkový základ.
    3. Pečieme na 160 °C približne 50 minút. Pred podávaním prelejeme karamelovou polevou.

    Pstruh na masle s bylinkami

    Ak hľadáte ľahšie hlavné jedlo, pstruh na masle s bylinkami je skvelou voľbou. Tento jednoduchý recept sa dá pripraviť rýchlo a uspokojí aj gurmánov.

    Ingrediencie:

    • 2 pstruhy
    • Soľ, čierne korenie, citrón
    • Bylinky ako tymián, rozmarín, petržlenová vňať
    • Maslo

    Postup:

    1. Pstruhy očistíme, osolíme, okoreníme a vložíme do brucha bylinky a plátok citrónu.
    2. Na panvici roztopíme maslo a opekáme ryby približne 10 minút z každej strany, kým je pokožka chrumkavá.
    3. Podávame s pečenými zemiakmi alebo ľahkým šalátom.

    Tekvicové rizoto s parmezánom

    Rizoto je vždy skvelou voľbou na rýchly a chutný obed alebo večeru. Tento recept s tekvicou je jemný, krémový a dokonale sa hodí na jeseň.

    Ingrediencie:

    • 1 šálka rizoto ryže
    • 300 g tekvice
    • 1 cibuľa
    • 500 ml zeleninového vývaru
    • Parmezán, maslo, soľ, čierne korenie

    Postup:

    1. Cibuľu orestujeme na masle, pridáme ryžu a premiešame.
    2. Postupne pridávame horúci vývar a za stáleho miešania varíme, kým ryža nezmäkne.
    3. Pridáme nastrúhanú tekvicu, parmezán a dochutíme soľou a korením.

    Predĺžený víkend je ideálny čas na varenie a vychutnávanie jedál, ktoré v bežnom pracovnom týždni nestíhame pripraviť. Či už sa rozhodnete pre tradičné jedlá, alebo vyskúšate nové recepty, každé jedlo vám spríjemní chvíle strávené s rodinou a priateľmi. Jesenné chute plné tekvice, jablka, kapusty a byliniek sú to pravé, čo navodí sviatočnú atmosféru a spríjemní sviatok všetkých svätých.

    Ďalšie inšpirácie