Preskočiť na obsah

Prvá príchuť zemiakových čipsov na svete je stále obľúbená vo Veľkej Británii

    Prvá príchuť zemiakových čipsov na svete je stále obľúbená vo Veľkej Británii

    Zemiakové čipsy sú dnes všadeprítomné a dostupné v nespočetných príchutiach – od klasických slaných, cez barbecue, až po exotické príchute ako pizza. Avšak prvé zemiakové čipsy, ktoré sa objavili v 19. storočí, boli úplne obyčajné, bez akéhokoľvek ochucovania. Trvalo viac ako sto rokov, kým niekto prišiel s nápadom pridať k nim rôzne príchute. Prvá príchuť zemiakových čipsov sa objavila v Írsku v 50. rokoch 20. storočia, keď spoločnosť Tayto predstavila príchuť „syr a cibuľa“.

    V Spojenom kráľovstve sa zemiakové čipsy označujú ako „crisps“, zatiaľ čo slovo „chips“ sa používa na označenie hranoliek, ktoré sa podávajú napríklad s rybami v obľúbenom jedle fish and chips. Táto nová príchuť sa rýchlo stala obľúbenou a v nasledujúcich rokoch ju nasledovali ďalšie príchute ako ocot a soľ, kyslá smotana s cibuľou, barbecue a mnohé ďalšie. Dokonca aj dnes, v 21. storočí, je príchuť syra a cibule jednou z najobľúbenejších príchutí čipsov v Spojenom kráľovstve, často predávaná pod značkou Walkers.

    Vzostup príchute „syr a cibuľa“ je spojený s menom Joe „Spud“ Murphy, majiteľa spoločnosti Tayto, a jeho zamestnanca Seamus Burke, ktorí v roku 1954 začali ochucovať svoje čipsy touto príchuťou. Predtým boli zemiakové čipsy predávané úplne obyčajné, bez akejkoľvek chuti, aj keď niektorí predajcovia pridávali malé balíčky soli, ktoré si zákazníci mohli pridať podľa chuti. Tento inovatívny prístup spoločnosti Tayto, kedy čipsy už boli vopred ochutené, sa stal štandardom a dnes si sotva dokážeme predstaviť čipsy, ktoré by neboli ochutené už pri kúpe.

    Spojené štáty mali trochu odlišný zážitok s ochutenými zemiakovými čipsami. Prvou príchuťou, ktorá sa stala populárnou v Amerike, bola barbecue, ktorú v roku 1958 predstavila spoločnosť Herr’s potato chips. Na konci 70. rokov sa v USA stala populárnou aj príchuť kyslej smotany s cibuľou, ktorá pripomína originálnu príchuť syra a cibule zo Spojeného kráľovstva.

    Avšak, aj keď je príchuť syra a cibule v Spojenom kráľovstve stále najpopulárnejšia, v Spojených štátoch tomu tak nie je. Najpopulárnejšou príchuťou čipsov v USA zostáva obyčajná soľ, nasledovaná príchuťou barbecue a kyslou smotanou s cibuľou. Na Slovensku je rovnako ako v USA naobľúbenejšia príchuť obyčajná soľ a druhá najobľúbenejšia je paprika. Američania však viac uprednostňujú rôzne omáčky na čipsy, napríklad cibuľovú omáčku alebo kečup, čo naznačuje, že hoci majú radi zemiakové čipsy, preferujú si ich dochucovať podľa vlastných chutí.

    Ďalšie inšpirácie