Vegetariánsky quinoa burger je chutná a zdravá alternatíva k tradičným mäsovým hamburgrom, ktorá využíva quinou ako hlavnú zložku. Tento burger je vhodný pre vegetariánov a tých, ktorí hľadajú zdravšie možnosti stravy. Quinoa, bohatá na bielkoviny a vlákninu, poskytuje výživnú základňu, zatiaľ čo zelenina, bylinky a ďalšie prísady pridávajú chuť a textúru. Vegetariánsky quinoa burger je ľahko prispôsobiteľný, môžete ho prispôsobiť svojim preferenciám pridaním rôznych korenia a zeleniny. Tento burger je skvelou voľbou pre tých, ktorí chcú si vychutnať chutné a zdravé jedlo bez mäsa.
[sc name=“reklama_1″ ][/sc]Ingrediencie na vegetariánsky quinoa burger
Burger
- 85 g húb shiitake
- 1 cibuľa
- 2 PL olivového oleja
- soľ
- mleté čierne korenie
- 100 g čiernej šošovice
- 65 g quinoe
- 6 sušených húb
- 1 ČL sójovej omáčky
- 1 vaječný bielok
- Plátky švajčiarskeho syra
Omáčka
- 60 g majonézy
- 60 g dijonskej horčice
- 1 strúčik cesnaku
Servírovanie
- Žemle
- cibuľa
- paradajky
- šalát
Postup prípravy vegetariánskeho quinoa burgeru
- Rúru si predhrejeme na 180 °C. Na plech dáme shiitake a cibuľu nakrájané na štvrťky. Polejeme 1 PL olivového oleja, osolíme a okoreníme. Pečieme, kým nebudú mäkké a nezačnú hnednúť (asi 30 – 35 minút). V polovici pečenia premiešame.
- Medzitým si pripravíme šošovicu a quinou. Vo veľkom hrnci privedieme do varu osolenú vodu. Pridáme čiernu šošovicu, privedieme do varu a po 5 minútach varenia pridáme quinou a hríby a dusíme ďalších 20 minút, kým sa šošovica a quinoa neuvaria. Scedíme cez jemné sitko a zo šošovice a quinoy vyberieme hydratované hríby.
- Do mixéra vložíme pečené shiitake a restovanú cibuľu spolu s hydratovanými hríbmi, sójovou omáčkou a vaječným bielkom. Rozmixujeme do hladka. Potom pridáme uvarenú šošovicu a quinou a jemne mixneme alebo len zľahka premiešame.
- Na panvici si rozohrejeme 1 PL oleja. Zo zmesi vytvarujeme okrúhle placky a pečieme z každej strany, kým jemne nezhnednú a nebudú chrumkavé ( asi 4 – 5 minút). Hne´d po obrátení dáme na vrch plátok syra.
- V menšej miske zmiešame majonézu, horčicu a prelisovaný cesnak.
- Spodnú a vrchnú žemľu potrieme omáčkou, na spodnú žemľu dáme šalát, quinoa burger, plátky paradajky, plátky cibule a prikryjeme vrchnou žemľou.
Najčastejšie otázky o vegetariánskom quinoa burgeri
Čo je vegetariánsky quinoa burger?
Vegetariánsky quinoa burger je burgerová placka vyrobená z quinoi a ďalších rastlinných prísad. Quinoa je bohatá na bielkoviny, vlákninu a živiny, čo robí z tohto burgra zdravú a výživnú alternatívu k mäsovým burgrom.
Môže sa quinoa burger piecť?
Quinoa burger môže byť pripravený buď opekaním na panvici alebo grile, alebo aj pečením v rúre. Opekanie na panvici alebo grile mu dodá chrumkavú vonkajšiu kôrku, zatiaľ čo pečenie v rúre umožňuje rovnomerné upečenie z oboch strán.
Aké prísady môžem pridať do quinoa burgera?
Quinoa burger je veľmi prispôsobiteľný a môžete pridať rôzne prísady podľa svojich preferencií. Medzi bežné prísady patria strúhaná zelenina (napr. mrkva, cuketa), bylinky (napr. petržlen, koriander), korenie (napr. cesnak, cibuľový prášok) a väzivá zložka (napr. vajcia, strúhanka, vlašské orechy). Môžete tiež pridávať rôzne omáčky alebo suroviny na dochutenie, ako je avokádo, rajčiny alebo syr.
Je quinoa burger vhodný pre vegánov?
Quinoa burger môže byť vhodný pre vegánov, ak sa použijú prísady, ktoré sú v súlade s vegánskou stravou. To znamená, že by sa nemali používať žiadne živočíšne produkty, ako sú vajcia, syr alebo mlieko. Namiesto toho sa môžu použiť vegánske náhrady, ako je napríklad mleté ľanové semienko zmiešané s vodou ako väzivá zložka. Je tiež dôležité skontrolovať všetky prísady, ktoré sa používajú na dochutenie alebo prílohu tak, aby boli vegánske. Vegánsky quinoa burger môže byť chutnou a zdravou alternatívou pre tých, ktorí sa riadia vegánskym životným štýlom.