Špenátový chlieb je zdravá a chutná alternatíva k bežnému bielemu alebo celozrnnému chlebu. Tento chlieb sa vyrába pridaním špenátu do cesta a obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, ktoré sú dôležité pre náš organizmus. Špenátový chlieb je obzvlášť populárny u tých, ktorí sa snažia zvýšiť svoj príjem zeleniny a vylepšiť svoju stravu.
Ingrediencie
- 120 g čerstvého špenátu
- 170 ml cmaru
- 50 ml rastlinného oleja
- 3 vajcia
- 70 g čedaru
- 240 g hladká múka
- 2 ČL prášku do pečiva
- ⅓ ČL sódy bikarbóny
- ½ ČL sušenej cibule
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 °C a formu na chlieb vyložíme papierom na pečenie.
- Špenát nasekáme nahrubo a vložíme do kuchynského robota alebo do mixéra. Jemne mixujeme, kým nie je nasekaný na jemnučko, nie však na kašu.
- Vo veľkej mise zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu, soľ a sušenú cibuľu a dôkladne premiešame vareškou.
- V druhej mise vyšľaháme vajcia, olej a cmar do hladka. Potom pridáme takmer všetok čedar a špenát a dôkladne premiešame.
- Suché ingrediencie jemne primiešame do mokrej zmesi a poriadne premiešame. Vznikne nám husté cesto.
- Cesto nalejeme do pripravenej formy, povrch uhladíme stierkou alebo lyžicou a vrch posypeme zvyšným syrom. Pečieme asi 1 hodinu (alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté).
- Po dopečení vyberieme z rúry a necháme chladnúť 10 minút, potom chlieb vyberieme z formy na mriežku a necháme úplne vychladnúť.