Preskočiť na obsah

Jarná šťaveľová polievka s vajcom, úžasný recept

    Jarná šťaveľová polievka s vajcom - užasný recept

    Jarná šťaveľová polievka je svieža a lahodná polievka, ktorá je typická pre jarné obdobie. Jej hlavnou zložkou je šťaveľ, ktorý je aromatickou bylinkou so zelenými listami a jemne kyslou chuťou. Táto polievka je vhodná pre tých, ktorí si chcú vychutnať osviežujúcu a zdravú jedlo, plné prírodných chutí.

    Príprava jarnej šťaveľovej polievky začína zbieraním čerstvého šťavelu. Šťaveľ sa očistí, opláchne a nakrája na menšie kúsky. V hrnci sa zohreje trochu masla a pridajú sa nakrájaná cibuľka a cesnak, ktoré sa orestujú, aby sa uvoľnila ich aróma. Potom sa pridá nakrájaný šťavel a trochu zeleninového vývaru. Polievka sa varí, kým šťaveľ zmäkne.

    [sc name=“reklama_1″ ][/sc]

    Ingrediencie na šťaveľovú polievku s vajcom

    • 1 PL masla 
    • 1 cibuľa 
    • 1 menšia mrkva 
    • 1 strúčik cesnaku 
    • 2 litre kuracieho alebo zeleninového vývaru 
    • 1 bobkový list 
    • 1 ČL vegety 
    • 2 – 3 zemiaky  
    • 70 g šťaveľa  
    • 1 PL petržlenovej vňate  
    • 1PL jarnej cibuľky 
    • 2 vajcia uvarené natvrdo 
    • Soľ 
    • Čierne mleté korenie 
    [sc name=“reklama_2″ ][/sc]

    Postup prípravy šťaveľovej polievky s vajcom

    1. Do hrnca dáme rozohriať maslo. Cibuľu nakrájame nadrobno, mrkvu nastrúhame a orestujeme v hrnci na masle (asi 5 minút). Pridáme prelisovaný cesnak a zarestujeme asi minútu. Prilejeme vývar, dáme bobkový list a zemiaky nakrájané na kocky. Privedieme do varu a varíme, kým zemiaky nebudú mäkké. Osolíme a okoreníme.  
    2. Potom pridáme nasekané listy šťaveľa a asi minútu povaríme. Odstavíme z ohňa a necháme 10 minút odstáť.  
    3. Podávame s rozpoleným vajíčkom, nasekanou jarnou cibuľkou a petržlenovou vňaťou.  
    [sc name=“reklama_3″ ][/sc]

    Najčastejšie otázky o šťaveľovej polievke s vajcom

    Čo je šťaveľ a ako vyzerá?

    Šťaveľ je aromatická bylinka s jemne kyslou chuťou. Má zelené listy, ktoré môžu mať rôzne tvary – srdcovité, okrúhle alebo podobné listom rebríčka. Je to bylinka, ktorá je typická pre jarné obdobie a rastie vo vlhkých a vodnatých oblastiach.

    Ako si vyberiem a pripravím šťaveľ pre polievku?

    Pri výbere šťaveľu je dôležité zvoliť čerstvé a zdravé listy. Môžete ich opláchnuť pod tečúcou vodou a odstrániť eventuálnu nečistotu alebo nezdravé časti. Potom ich môžete nakrájať na menšie kúsky na prípravu polievky.

    Aké sú výhody konzumácie jarnej šťaveľovej polievky?

    Jarná šťaveľová polievka je bohatá na vitamíny a minerály. Šťaveľ obsahuje vitamíny A, C, K, železo, vápnik a ďalšie živiny. Je to osviežujúce a zdravé jedlo, ktoré môže prispieť k imunitnej sile organizmu a celkovému zdraviu.

    Môžem polievku zmraziť a uchovať na neskoršie použitie?

    Áno, jarnú šťaveľovú polievku môžete zmraziť a neskôr rozmraziť a zohriať. Uchovávajte ju v nepriepustných nádobách alebo vrecúškach na zmrazenie, aby sa predišlo strate chuti alebo kontaminácii.

    [sc name=“reklama_end“ ][/sc]
    Ďalšie inšpirácie