Jarná šťaveľová polievka je svieža a lahodná polievka, ktorá je typická pre jarné obdobie. Jej hlavnou zložkou je šťaveľ, ktorý je aromatickou bylinkou so zelenými listami a jemne kyslou chuťou. Táto polievka je vhodná pre tých, ktorí si chcú vychutnať osviežujúcu a zdravú jedlo, plné prírodných chutí.
Príprava jarnej šťaveľovej polievky začína zbieraním čerstvého šťavelu. Šťaveľ sa očistí, opláchne a nakrája na menšie kúsky. V hrnci sa zohreje trochu masla a pridajú sa nakrájaná cibuľka a cesnak, ktoré sa orestujú, aby sa uvoľnila ich aróma. Potom sa pridá nakrájaný šťavel a trochu zeleninového vývaru. Polievka sa varí, kým šťaveľ zmäkne.
[sc name=“reklama_1″ ][/sc]Ingrediencie na šťaveľovú polievku s vajcom
- 1 PL masla
- 1 cibuľa
- 1 menšia mrkva
- 1 strúčik cesnaku
- 2 litre kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 1 bobkový list
- 1 ČL vegety
- 2 – 3 zemiaky
- 70 g šťaveľa
- 1 PL petržlenovej vňate
- 1PL jarnej cibuľky
- 2 vajcia uvarené natvrdo
- Soľ
- Čierne mleté korenie
Postup prípravy šťaveľovej polievky s vajcom
- Do hrnca dáme rozohriať maslo. Cibuľu nakrájame nadrobno, mrkvu nastrúhame a orestujeme v hrnci na masle (asi 5 minút). Pridáme prelisovaný cesnak a zarestujeme asi minútu. Prilejeme vývar, dáme bobkový list a zemiaky nakrájané na kocky. Privedieme do varu a varíme, kým zemiaky nebudú mäkké. Osolíme a okoreníme.
- Potom pridáme nasekané listy šťaveľa a asi minútu povaríme. Odstavíme z ohňa a necháme 10 minút odstáť.
- Podávame s rozpoleným vajíčkom, nasekanou jarnou cibuľkou a petržlenovou vňaťou.
Najčastejšie otázky o šťaveľovej polievke s vajcom
Čo je šťaveľ a ako vyzerá?
Šťaveľ je aromatická bylinka s jemne kyslou chuťou. Má zelené listy, ktoré môžu mať rôzne tvary – srdcovité, okrúhle alebo podobné listom rebríčka. Je to bylinka, ktorá je typická pre jarné obdobie a rastie vo vlhkých a vodnatých oblastiach.
Ako si vyberiem a pripravím šťaveľ pre polievku?
Pri výbere šťaveľu je dôležité zvoliť čerstvé a zdravé listy. Môžete ich opláchnuť pod tečúcou vodou a odstrániť eventuálnu nečistotu alebo nezdravé časti. Potom ich môžete nakrájať na menšie kúsky na prípravu polievky.
Aké sú výhody konzumácie jarnej šťaveľovej polievky?
Jarná šťaveľová polievka je bohatá na vitamíny a minerály. Šťaveľ obsahuje vitamíny A, C, K, železo, vápnik a ďalšie živiny. Je to osviežujúce a zdravé jedlo, ktoré môže prispieť k imunitnej sile organizmu a celkovému zdraviu.
Môžem polievku zmraziť a uchovať na neskoršie použitie?
Áno, jarnú šťaveľovú polievku môžete zmraziť a neskôr rozmraziť a zohriať. Uchovávajte ju v nepriepustných nádobách alebo vrecúškach na zmrazenie, aby sa predišlo strate chuti alebo kontaminácii.