Talianske citrónové sušienky sú tradičnou juhotalianskou pochúťkou. Pôvodne sa podávali na svadbách, ale teraz sa bežne vyskytujú aj na vianočnom alebo veľkonočnom stole.
Ingrediencie
Cesto
- 3 veľké vajcia
- 200 g kryštálového cukru
- 115 ml olivový olej
- 60 ml smotana na šľahanie
- Kôra z 1 citróna
- 4 PL citrónová šťava
- 2 ČL prášok do pečiva
- 1 ČL vanilkový extrakt
- Štipka soli
- 630 g hladká múka
Poleva
- 170 g práškový cukor
- 4 PL citrónová šťava
- Kôra z 2 citrónov
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 °C a dva až tri plechy si vystelieme papierom na pečenie.
- V mise kuchynského robota si vyšľaháme vajcia a kryštálový cukor, kým nie je zmes nadýchaná (asi 3 minúty). Pridáme olej, smotanu, citrónovú kôru a šťavu, prášok do pečiva, vanilku, soľ a miešame, kým sa všetko nespojí (asi 1 minútu). Nakoniec pridáme múku a miešame asi 2 minúty, kým nevznikne kompaktné mierne lepivé cesto.
- Cesto si rozdelíme na 3 časti, dva zabalíme do fólie a odložíme.
- Tretiu časť rozdelíme na 12 častí a vytvarujeme z nich guličky alebo vyvaľkáme povraz dlhý cca 20 cm a povraz zabalíme do kruhu, koniec prestrčíme stredom a vytvoríme uzol. Ukladáme na plech vo vzdialenosti 5 cm od seba. Opakujeme so zvyšným cestom.
- Pečieme do svetlohneda asi 14 – 16 minút. Po dopečení vyberieme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
- V malej miske vyšľaháme práškový cukor s 3 lyžicami citrónovej šťavy, kým sa nevytvorí hustá glazúra. Potom pridávame postupne viac citrónovej šťavy, kým nebude glazúra hustá ale tekutá.
- Vrch každého koláčika namočíme do glazúry a posypeme nastrúhanou citrónovou kôrou. Ukladáme na mriežku a necháme stuhnúť.