Preskočiť na obsah

Talianske citrónové koláčiky

Talianske citrónové sušienky sú tradičnou juhotalianskou pochúťkou. Pôvodne sa podávali na svadbách, ale teraz sa bežne vyskytujú aj na vianočnom alebo veľkonočnom stole.

Ingrediencie

Cesto 

  • 3 veľké vajcia 
  • 200 g kryštálového cukru 
  • 115 ml  olivový olej 
  • 60 ml smotana na šľahanie 
  • Kôra z 1 citróna 
  • 4 PL citrónová šťava 
  • 2 ČL prášok do pečiva 
  • 1 ČL vanilkový extrakt 
  • Štipka soli 
  • 630 g hladká múka 

Poleva 

  • 170 g práškový cukor 
  • 4 PL citrónová šťava 
  • Kôra z 2 citrónov 

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 180 °C a dva až tri plechy si vystelieme papierom na pečenie.  
  2. V mise kuchynského robota si vyšľaháme vajcia a kryštálový cukor, kým nie je zmes nadýchaná (asi 3 minúty). Pridáme olej, smotanu, citrónovú kôru a šťavu, prášok do pečiva, vanilku, soľ a miešame, kým sa všetko nespojí (asi 1 minútu). Nakoniec pridáme múku a miešame asi 2 minúty, kým nevznikne kompaktné mierne lepivé cesto.  
  3. Cesto si rozdelíme na 3 časti, dva zabalíme do fólie a odložíme.  
  4. Tretiu časť rozdelíme na 12 častí a vytvarujeme z nich guličky alebo vyvaľkáme povraz dlhý cca 20 cm a povraz zabalíme do kruhu, koniec prestrčíme stredom a vytvoríme uzol. Ukladáme na plech vo vzdialenosti 5 cm od seba. Opakujeme so zvyšným cestom. 
  5. Pečieme do svetlohneda asi 14 – 16 minút. Po dopečení vyberieme na mriežku a necháme úplne vychladnúť. 
  6. V malej miske vyšľaháme práškový cukor s 3 lyžicami citrónovej šťavy, kým sa nevytvorí hustá glazúra. Potom pridávame postupne viac citrónovej šťavy, kým nebude glazúra hustá ale tekutá. 
  7. Vrch každého koláčika namočíme do glazúry a posypeme nastrúhanou citrónovou kôrou. Ukladáme na mriežku a necháme stuhnúť. 
Ďalšie inšpirácie