Tekvicové pyré je jedným z najobľúbenejších jesenných pokrmov, ktorý vyniká nielen svojou nádhernou oranžovou farbou, ale aj svojou bohatou a hĺbkovou chuťou. Vďaka svojej jemnej a krémovej konzistencii je skvelým základom pre mnohé kulinárske výtvory – od tradičných tekvicových koláčov, cez výživné polievky, až po omáčky a prílohy.
Obsah receptu
Hlavným zložením tekvicového pyré je, samozrejme, tekvica. Najčastejšie sa používa druh tekvice zvaný Hokkaido alebo cukrová tekvica, vďaka ich sladkastej a krémovej chuti. Tieto tekvice sú ideálne pre výrobu pyré, pretože majú mäkké a vláknité mäso, ktoré po uvarení ľahko rozdrťte na jemné pyré.
Tekvicové pyré môže byť aj skvelým zdrojom vitamínov a minerálov. Obsahuje vysoké množstvo beta-karoténu, vitamínu C, E a niekoľko dôležitých minerálov ako draslík a horčík. Okrem toho je tekvica nízkokalorická a obsahuje množstvo vlákniny, ktorá napomáha tráveniu.
Na prípravu tekvicového pyré stačí len niekoľko jednoduchých krokov. Tekvicu rozkrojíte, vyberiete semienka, nakrájate na menšie kúsky a uvaríte alebo upečiete, kým nie je mäkká. Potom stačí len tekvicu rozmixovať na jemné pyré. Môžete pridať trochu masla, smotany alebo mlieka pre ešte krémovejšiu konzistenciu. Pyré môžete dochutiť soľou, čerstvo mletým čiernym korením alebo inými koreninami podľa vlastného výberu.
Z tekvicového pyré sa dajú vytvoriť rôzne varianty – môžete do neho pridať zázvor, škoricu, muškátový oriešok alebo dokonca čili pre pikantnú verziu. Svojou univerzálnosťou sa hodí nielen do sladkých, ale aj slaných pokrmov.
Tekvicové pyré je skvostná a všestranná príloha, ktorá prináša chuť a vôňu jesene priamo na váš stôl. Je to perfektný spôsob, ako si vychutnať sezónnu tekvicu vo svojej plnej chuti a výžive.
Tekvica je symbolom jesene, či už vo forme vyrezávaných dekorácií na Halloween alebo ako hlavná surovina v rôznych kulinárskych pokrmoch. Jej sladkastá a jemná chuť je výborným základom pre mnoho receptov, z ktorých jedným z najpopulárnejších je tekvicové pyré. Toto pyré môže byť samostatným pokrmom, ale tiež skvelou prísadou do polievok, koláčov či pudingov. Nasledujúci overený recept vám ukáže, ako si pripraviť dokonale krémové tekvicové pyré.
[sc name=“reklama_1″ ][/sc]Ingrediencie na tekvicové pyré
- 1 stredne veľká tekvica (ideálne odroda Hokkaido alebo Maslová tekvica)
- 2-3 PL olivového oleja
- Soľ podľa chuti
- 1/4 ČL mletej škorice (nepovinné)
- 50 ml smotany na varenie (nepovinné)
Postup prípravy tekvicového pyré
Príprava tekvice
Začnite tým, že tekvicu dôkladne umyjete. Potom ju rozkrojte na polovicu a odstráňte semienka a vláknitú časť zo stredu.
Krájanie tekvice
Tekvicu pokrájajte na menšie kúsky, približne veľkosti 5 cm.
Pečenie tekvice
Predhrejte rúru na 190°C. Kúsky tekvice rozložte na plech vyložený papierom na pečenie. Pokvapkajte olivovým olejom a posoľte. Pečte v predhriatej rúre približne 30-40 minút alebo až kým nie je tekvica mäkká.
Varenie tekvicového pyré
Keď je tekvica úplne mäkká, vyberte ju z rúry a nechajte ju mierne vychladnúť. Tekvicu vložte do mixéra alebo použite ručný mixér a rozmixujte ju na hladké pyré. Ak máte radi jemnejšiu konzistenciu, pridajte smotanu na varenie. Pre silnejšiu chuť môžete pridať mletú škoricu.
Videorecept na tekvicové pyré
Najčastejšie otázky o tekvicovom pyré
Čo je tekvicové pyré?
Tekvicové pyré je jemná, krémová zmes uvarenej a rozmixovanej tekvice. Je to základ pre mnohé recepty, vrátane tekvicových polievok, koláčov a omáčok.
Aký druh tekvice je najlepší na pyré?
Na pyré sa najčastejšie používa cukrová tekvica alebo Hokkaido. Tieto druhy majú sladkastú, mäkkú a vláknitú štruktúru, ktorá je ideálna pre výrobu pyré.
Ako dlho môžem skladovať tekvicové pyré?
V chladničke vydrží tekvicové pyré približne 3-5 dní. Môžete ho aj zmraziť a skladovať vo fľaši až 3 mesiace.
Môžem tekvicové pyré zamraziť?
Áno, tekvicové pyré sa veľmi dobre mrazí. Len sa uistite, že je v uzavretej nádobe, aby sa zachovala jeho čerstvosť a chuť.
Ako môžem upraviť chuť tekvicového pyré?
Tekvicové pyré môžete dochutiť mnohými koreninami, ako je škorica, muškátový oriešok, zázvor alebo čili. Na slanú verziu môžete pridať soľ, čierne korenie a maslo.
Je tekvicové pyré zdravé?
Absolútne! Tekvica je bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu. Obsahuje vysoké množstvo beta-karoténu, vitamínu C a E a je tiež dobrým zdrojom draslíka a horčíka.
Ako môžem využiť tekvicové pyré v kuchyni?
Tekvicové pyré môže byť použité v mnohých receptoch. Populárne sú tekvicové polievky, koláče, omáčky, rizotá a dokonca aj nápoje ako tekvicové latte.
Môžem použiť konzervované tekvicové pyré namiesto čerstvého?
Áno, mnohé recepty umožňujú použitie konzervovaného tekvicového pyré ako náhradu za čerstvé. Všímajte si však etikety na prísady a snažte sa vyberať varianty bez pridaných cukrov alebo iných prísad.
Je možné tekvicové pyré vytvoriť aj bez mixéra alebo kuchynského robota?
Áno, tekvicu môžete uvariť do mäkka a potom roztlačiť pomocou vidličky. Výsledok nebude tak jemný ako pri použití mixéra, ale stále bude chutný.
Môžem použiť tekvicové pyré ako prílohu?
Samozrejme! Tekvicové pyré je vynikajúca príloha k mäsu, rybám alebo ako základ pre rôzne omáčky.