Preskočiť na obsah

Tiramisu

    Najlepšie tiramisu - originálny taliansky recept

    Tiramisu je veľmi obľúbený koláč, ktorý sa skladá zo striedajúcich sa vrstiev podlhovastých piškót, ktoré sú nasiaknuté kávou. Medzi jednotlivé vrstvy sa pridáva tiež mascarpone a ricotta. Tiramisu je jedným z najobľúbenejších a najznámejších talianskych dezertov.

    Ingrediencie

    • 2/3 šálky kávy 
    • 1 ČL cukru 
    • 2 Vaječné žĺtky 
    • 1/4 šálky cukru 
    • 2 ČL brandy 
    • 200 g syra mascarpone 
    • 100 g syra ricotta  
    • Horká čokoláda 
    • Kakaový prášok 
    • Piškóty podlhovasté 

    Postup

    1. Pripravíme silnú kávu espresso s 1 lyžičkou cukru. Necháme vychladnúť  
    2. Vyšľaháme žĺtky s cukrom a potom pridáme brandy. V ďalšej miske si roztlačíme syr mascarpone pomocou gumenej stierky do krémova a v ďalšej miske vyšľaháme syr ricotta do hladka. Najprv pridáme ricottu do žĺtkovej zmesi a dobre premiešame. Potom primiešame mascarpone.  
    3. Vezmeme sklenenú misku s plochým dnom. Piškóty zľahka namočíme do vychladenej kávy, jeden po druhom a poukladáme vedľa seba na dno sklenej misky. Potom navrch rozdelíme syrovú zmes. Pridáme rovnako ďalšie vrstvy  piškót a na vrch nalejeme smotanový syr. 
    4. Nakoniec nastrúhame navrch trochou horkej čokolády a cez sitko preosejeme tenkú vrstvu kakaového prášku. 
    Ďalšie inšpirácie