Tiramisu je veľmi obľúbený koláč, ktorý sa skladá zo striedajúcich sa vrstiev podlhovastých piškót, ktoré sú nasiaknuté kávou. Medzi jednotlivé vrstvy sa pridáva tiež mascarpone a ricotta. Tiramisu je jedným z najobľúbenejších a najznámejších talianskych dezertov.
Ingrediencie
- 2/3 šálky kávy
- 1 ČL cukru
- 2 Vaječné žĺtky
- 1/4 šálky cukru
- 2 ČL brandy
- 200 g syra mascarpone
- 100 g syra ricotta
- Horká čokoláda
- Kakaový prášok
- Piškóty podlhovasté
Postup
- Pripravíme silnú kávu espresso s 1 lyžičkou cukru. Necháme vychladnúť
- Vyšľaháme žĺtky s cukrom a potom pridáme brandy. V ďalšej miske si roztlačíme syr mascarpone pomocou gumenej stierky do krémova a v ďalšej miske vyšľaháme syr ricotta do hladka. Najprv pridáme ricottu do žĺtkovej zmesi a dobre premiešame. Potom primiešame mascarpone.
- Vezmeme sklenenú misku s plochým dnom. Piškóty zľahka namočíme do vychladenej kávy, jeden po druhom a poukladáme vedľa seba na dno sklenej misky. Potom navrch rozdelíme syrovú zmes. Pridáme rovnako ďalšie vrstvy piškót a na vrch nalejeme smotanový syr.
- Nakoniec nastrúhame navrch trochou horkej čokolády a cez sitko preosejeme tenkú vrstvu kakaového prášku.