V Thajsku väčšina receptov Tom Kha Gai zvyčajne obsahuje kokosové mlieko, galangal (niekedy nahradený zázvorom ), limetkové listy, citrónovú trávu, thajské čili, koriander (alebo kôpor ), slamené huby, kuracie mäso, rybaciu omáčku a limetkovú šťavu. Niekedy sa pridávajú vyprážané chilli papričky.
Ingrediencie
- 1 PL kokosového oleja
- ½ jednej cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- ½ jednej papriky jalapeňo
- 3 ¼-palcové plátky galangalu alebo zázvoru
- 1 stonka citrónovej trávy
- 2 ČL červenej thajskej kari pasty
- 4 šálky kuracieho vývaru
- 4 šálky kokosového mlieka
- 2 stredné kuracie prsia
- 230 g šampiňónov
- 1-2 PL kokosového cukru
- 2 PL rybacej omáčky
- 2-3 PL čerstvej limetkovej šťavy
- 2-3 jarné cibuľky
- čerstvý koriander
Postup
- V hrnci si zohrejeme kokosový olej na strednej teplote. Pridáme cibuľu pokrájanú na kolieska, prelisovaný cesnak, nadrobno nasekané jalapeno alebo čili, galangal alebo zázvor, nasekanú citrónovú trávu a červenú kari pastu. Varíme za častého miešania 5 minút, alebo kým cibuľa nezmäkne. Pridáme kurací vývar a privedieme do varu. Znížime teplotu a dusíme bez pokrievky 30 minút.
- Vývar precedíme a pevné časti vyhodíme. Pridáme kokosovú smotanu alebo mlieko, kuracie prsia a huby. Dusíme, kým kúsky kuracích pŕs nie sú uvarené, potom pridáme rybaciu omáčku, kokosový cukor a limetkovú šťavu. Podľa chutí dosolíme alebo dokoreníme. Varíme 2 minúty, potom polievku nalejeme do servírovacích misiek a posypeme nakrájanou zelenou cibuľkou a čerstvým koriandrom.