Jeseň je obdobie, kedy sa dni skracujú, počasie je čoraz chladnejšie a príroda sa oblieka do farebného šatu. Je to čas, kedy sa naša strava začína prispôsobovať teplejším jedlám, ktoré nás nielen zahrejú ale aj potešia naše chuťové poháriky.
Obsah článku
Zabudnite na ľahké šaláty a mrazené dezerty, ktoré sme si užívali počas horúcich letných dní. Teraz je čas objavovať bohaté, hlboké chute, ktoré jeseň ponúka. Či už sú to pečené zeleninové pokrmy, lahodné polievky zo sezónnej zeleniny alebo mäsové špeciality, jeseň je skutočne inšpirujúcim obdobím pre každého milovníka varenia.
V tomto článku vám predstavíme niekoľko top jesenných receptov, ktoré môžete vyskúšať v nadchádzajúcich mesiacoch. Budeme kombinovať tradičné suroviny s moderným upragedom, aby sme vám pomohli vytvoriť chutné, lahodné jedlá, ktoré vás zahrejú počas chladnejších dní. Pridajte sa k nám pri objavovaní týchto sezónnych delikates, a urobte z tejto jesene kulinársky zážitok.
[sc name=“reklama_1″ ][/sc]Tekvicová Polievka
Tradičná verzia
Ingrediencie
- 1 stredná tekvica (cca 1 kg)
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- Soľ, čierne korenie, muškátový oriešok na dochutenie
- 2 PL oleja
Postup
Olúpte tekvicu, cibuľu a cesnak a nakrájajte ich na menšie kúsky. V hrnci rozohrejte olej na strednom ohni. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a restujte, kým nezmäknú a nezačnú rozvoniavať. Potom pridajte nakrájanú tekvicu a opražte spolu s cibuľou a cesnakom na strednom ohni asi 5 minút za občasného miešania. Do hrnca nalejte zeleninový vývar, priveďte k varu a potom znížte teplotu. Pokračujte vo varení, kým nie je tekvica úplne mäkká, približne 20 minút. Tyčovým mixérom rozmixujte do hladka. Prilejte smotanu a premiešajte. Dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom.
Moderná inovácia
Pridajte zázvor a chilli pre pikantný nádych.
Pečené Jahňacie s rozmarínom
Tradičná verzia
Ingrediencie
- jahňacie kotlety
- 4 strúčiky cesnaku
- 4 vetvičky rozmarínu
- 4 PL olivového oleja
- Soľ, čierne korenie
Postup
Kotlety umyte, osušte a narežte malé štrbiny, do ktorých vložte nakrájaný cesnak a rozmarín. Polejte olejom, posypte soľou a korením, a nechajte marinovať aspoň 1 hodinu (ideálne cez noc). Predhrejte si rúru na 190°C. Jahňacie vložte do rúry a pečte 1,5 hod (pre medium). Vyberte z rúry, zakryte alobalom a nechajte odpočívať 15 minút.
Moderná inovácia
Pridajte granátové jablko a mätu na osvieženie chuti.
[sc name=“reklama_2″ ][/sc]Pečená kačica s lokšami
Tradičná verzia
Ingrediencie
- 1 celá kačica
- rasca
- soľ
- 1 kg zemiakov
- 300 g hladká múka
- jablko
Postup
Kačku poriadne posypte rascou a osoľte zvonka aj zvnútra a nechajte asi 2 hodiny odležať. Do vnútra kačky vložte jablko. Pečte 1 – 1,5 hod zakryté na 180 °C a asi po hodinke pečenia poprepichujte kožu, aby sa uvoľnil prebytočný tuk. Potom odokryte a pečte ďalšiu 0,5 – 1 hod do chrumkava za občasného polievania výpekom. Zemiaky uvarte a vychladnuté nastrúhajte. Zmiešajte s múkou a soľou a pečte lokše na kameninovej panvici. Hotovú lokšu potrite kačacou masťou.
Moderná inovácia
Zmiešajte šťavu a kôru z 1 pomaranča, nakrájané 4 čerstvé figy, 1 PL medu, 1 ČL chilli a 1/2 hrnčeka červeného vína a s touto glazúrou natrite kačicu po asi hodinu pečenia a pár krát znova potrite, kým nebude upečená.
Jablkový koláč so škoricou
Tradičná verzia
Ingrediencie
Cesto
- 300 g hladkej múky
- 150 g masla
- 100 g cukru
- 1 veľké vajce
- 1 ČL vanilkového extraktu
- Štipka soli
Náplň
- 5 veľkých jabĺk
- 100 g cukru
- 2 ČL mletej škorice
- 1 ČL muškátového oriešku (nepovinné)
- 2 PL masla
- 1 PL múky
Postup
Cesto: V miske zmiešajte múku, maslo, cukor, vajce, vanilkový extrakt a soľ. Spracujte rukami alebo mixérom, kým nevznikne hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a nechajte odpočívať v chladničke aspoň 30 minút. Náplň: Na panvici roztopte maslo, pridajte nakrájané jablká, cukor, škoricu, muškátový oriešok a múku. Dusíme 5–7 minút, kým jablká nie sú mäkké a nechajte vychladnúť. Predhrejte si rúru na 180°C. Rozvaľkajte cesto na pomúčenej doske na veľkosť tortovej formy. Cesto premiestnite do formy, pridajte náplň a vrch zarovnajte. Pre ešte lepšiu chuť môžete pridať posýpku z 50 g múky, 50 g cukru, 1 lyžičky škorice a 50 g studeného masla, všetko zmiešajte do hrudkovej konzistencie a posypte po vrchu koláča. Pečte 35-40 minút alebo kým nie je koláč zlatohnedý a cesto upečené.
Moderná inovácia
Pridajte do cesta orechy alebo mak pre zaujímavejšiu textúru.
[sc name=“reklama_3″ ][/sc]Divina so šípkovou omáčkou
Tradičná verzia
Ingrediencie
Divina
- 800 g divinového mäsa (napr. diviačieho alebo srnčieho)
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 2 petržleny
- 200 ml červeného vína
- 2 PL oleja alebo masla
- Soľ, čierne korenie, tymián
Šípková omáčka
- 200 g šípkového džemu
- 100 ml vývaru (zeleninového alebo hovädzieho)
- 2 PL balsamikového octu
- Soľ, čierne korenie
Postup
Mäso nakrájajte na porcie, osoľte, okoreňte a potrite pretlačeným cesnakom a tymiánom. Cibuľu, mrkvu a petržlen nakrájajte na kocky. Na panvici rozohrejte maslo alebo olej a opečte mäso zo všetkých strán. Vyberte a odložte. Na rovnakej panvici orestujte zeleninu, pridajte divinu späť do panvice, podlejte vínom a pridajte dostatok vývaru, aby bolo mäso zakryté. Varte na miernom ohni 1,5-2 hodiny, alebo kým mäso nie je mäkké. Šípková omáčka: V malom hrnci zmiešajte šípkový džem, vývar a balsamikový ocot. Premiešajte a nechajte variť na miernom ohni 10 minút, kým omáčka mierne nezhustne. Dochuťte soľou a korením. Divinu podávajte so šípkovou omáčkou a ako prílohu knedľu alebo pečenú zeleninu.
Moderná inovácia
Pridajte čokoládu do omáčky pre hlbšiu chuť.
Bravčové medailónky s gaštanovou omáčkou
Tradičná verzia
Ingrediencie
Medailónky
- 4 bravčové medailónky
- Soľ, čierne korenie
- 2 PL oleja
- 2 PL masla
Gaštanová omáčka
- 200 g uvarených a ošúpaných gaštanov
- 200 ml smotany na varenie
- 100 ml hovädzieho vývaru
- Soľ, muškátový oriešok, korenie podľa chuti
Postup
Bravčové medailónky posypte soľou a korením z oboch strán. Na panvici si rozohrejte olej a maslo a medailónky opečte asi 4-5 minút z každej strany. Vyberte z panvice a nechajte odpočinúť. Gaštany, smotanu na varenie a hovädzí vývar vložte do mixéra a rozmixujte dohladka. Zmes prelejte do panvice k medailónkom a povarte na miernom ohni asi 5-10 minút, kým omáčka mierne nezhustne. Dochuťte soľou, muškátovým orieškom a korením podľa chuti. Podávajte s pečenými zemiakmi alebo s pečenou zeleninou.
Moderná inovácia
- Pridajte do omáčky brandy a vanilku pre luxusnú chuť.
Zabudnite na letné šaláty a ľahké pokrmy. Jesenná sezóna nám prináša výber bohatých, výživných a sýtych jedál, ktoré zahrejú telo i dušu. Tradičné jesenné recepty s modernými prvkami nám ukazujú, že klasika nikdy nevyjde z módy, ale môže byť oživená novými nápadmi a inováciami. Experimentovanie s rôznymi chuťami a technikami nám môže priniesť nekonečné kulinárske dobrodružstvo, a to priamo v pohodlí domova. Tak neváhajte a nechajte sa inšpirovať týmito jesennými pokrmami, ktoré vám ponúkajú nielen potešenie pre chuťové poháriky, ale aj útulnú atmosféru jesenných mesiacov.
[sc name=“reklama_4″ ][/sc]Najčastejšie otázky o tradičných jesenných receptoch s modernými prvkami
Prečo by som mal/a zabudnúť na letnú stravu a prejsť na jesenné recepty?
Jesenná sezóna prináša zmenu v chutiach a preferenciách, ktoré sa prispôsobujú chladnejšiemu počasiu. Jesenné recepty sú často bohatšie a sýtejšie, čo pomáha zahriať telo a poskytuje príjemnú chuťovú zážitok.
Ako môžem kombinovať tradičné a moderné prvky v týchto receptoch?
V článku nájdete tradičné recepty s modernými inováciami, ako sú pridanie rôznych korenín, nových ingrediencií alebo nových spôsobov prípravy. Tieto inovácie môžu priniesť do známych receptov nový rozmer a zaujímavú chuťovú skúsenosť.
Ako môžem jesenné recepty prispôsobiť svojim preferenciám?
Každý recept je flexibilný a môžete ho prispôsobiť svojim chuťovým preferenciám. Ak máte radi pikantné chute, môžete pridať korenie. Ak preferujete osviežujúce chute, môžete pridať ovocie alebo bylinky.
Ako môžem urobiť modernú inováciu jednoducho a efektívne?
Moderné inovácie môžu byť jednoduché. Stačí pridať do známych receptov novú prísadu, korenie, omáčku alebo dokonca nový spôsob prípravy. Kľúčom je experimentovať a sledovať, ako nové prvky ovplyvnia chuť a textúru jedla.
Prečo sú jesenné recepty také obľúbené?
Jesenné recepty sú obľúbené pre svoju schopnosť zahriať a potešiť v chladnejších mesiacoch. Boj s bohatými a hlbokými chuťami, často spojenými s týmto obdobím, poskytuje komfort a telesné i duševné potešenie.