Preskočiť na obsah

Tradičný Irish Apple cake: Klasický írsky koláč s kúskami jabĺk a škoricou

    Tradičný Irish Apple cake: Klasický írsky koláč s kúskami jabĺk a škoricou

    Irish Apple Cake je jedným z tých tradičných dezertov, ktoré vás zahrejú a potešia svojou jednoduchou, domáckou chuťou. Tento koláč je dokonalým spôsobom, ako využiť čerstvé jablká a vychutnať si vôňu jesene, ktorá sa rozšíri po celej kuchyni počas pečenia. S krehkou textúrou, jemnou škoricovou arómou a kúskami šťavnatých jabĺk v každom súste je tento koláč výborným dezertom pre rodinné stretnutia alebo víkendové popoludnie s priateľmi.

    Príprava Irish Apple Cake je príjemne jednoduchá a jeho ingrediencie sú bežne dostupné, takže ho môžete rýchlo pripraviť, aj keď máte chuť na niečo sladké v poslednej chvíli. Podávaný s maslovým ,,custard“ (vaječným krémom) alebo šľahačkou získa koláč ešte luxusnejší nádych. Tento írsko-inšpirovaný koláč vás prenesie do krajiny zelene, kde sú domáce recepty plné lásky a jednoduchých chutí, ktoré sa oplatí zdieľať.

    Ingrediencie

    Na koláč

    • 2 šálky hladkej múky
    • 1/2 šálky kryštálového cukru
    • 1 ČL prášku do pečiva
    • 1/2 ČL mletej škorice
    • 1/4 ČL soli
    • 1/2 šálky masla (studené, nakrájané na kocky)
    • 3 veľké jablká, ošúpané a nakrájané na tenké plátky
    • 2 veľké vajcia
    • 1/2 šálky mlieka
    • 1 ČL vanilkovej esencie

    Na posýpku

    • 1/4 šálky kryštálového cukru
    • 1/4 ČL mletej škorice

    Na podávanie

    • Práškový cukor (na poprášenie)
    • Custard alebo šľahačka (voliteľné)

    Postup

    1. Príprava cesta: Predhrejte rúru na 180 °C a vymažte okrúhlu formu na pečenie s priemerom asi 23 cm (alebo ju vyložte papierom na pečenie). V veľkej miske zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, mletú škoricu a soľ. Pridajte studené maslo a prstami ho zapracujte do múčnej zmesi, až kým nebude pripomínať hrubú drvinu.
    2. Pridanie jabĺk: Pridajte nakrájané jablká a premiešajte, aby sa plátky rovnomerne obalili v múčnej zmesi.
    3. Tekuté ingrediencie: V samostatnej miske zmiešajte vajcia, mlieko a vanilkovú esenciu. Vlejte túto zmes do múčno-jablkovej zmesi a jemne premiešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja a nevznikne husté cesto.
    4. Pečenie: Cesto rovnomerne nalejte do pripravenej formy a uhlaďte povrch. V malej miske zmiešajte cukor so škoricou na posýpku a rovnomerne posypte povrch koláča. Pečte približne 45–50 minút, alebo kým vrch koláča nie je zlatohnedý a špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté.
    5. Servírovanie: Po upečení nechajte koláč mierne vychladnúť vo forme a potom ho preložte na mriežku, aby úplne vychladol. Pred podávaním ho môžete poprášiť práškovým cukrom. Irish Apple Cake chutí skvele samostatne alebo s krémovým custard či šľahačkou.

    Tipy

    • Druh jabĺk: Najlepšie sú kyslejšie odrody jabĺk, ktoré vyvažujú sladkosť koláča, ako napríklad Granny Smith, alebo môžete použiť kombináciu sladších a kyslých jabĺk.
    • Vlhkosť: Ak máte radi extra vlhký koláč, pridajte do cesta štipku strúhanej citrónovej kôry alebo šťavu z citróna pre osviežujúci nádych.

    Irish apple cake otázky a odpovede

    Aký druh jabĺk je najlepší na Irish Apple Cake?

    Kyslejšie odrody jabĺk, ako Granny Smith, sú ideálne, pretože prinášajú jemnú kyslosť, ktorá vyvažuje sladkosť koláča. Môžete však použiť aj kombináciu sladších a kyslých jabĺk pre zaujímavý chuťový kontrast.

    Môžem použiť celozrnnú múku namiesto hladkej?

    Áno, môžete, ale koláč bude trochu hutnejší. Ak preferujete ľahšiu textúru, použite polovicu celozrnnej múky a polovicu hladkej. Môže byť potrebné pridať trochu viac tekutiny, pretože celozrnná múka absorbuje viac vlhkosti.

    Je možné pripraviť Irish Apple Cake vopred?

    Áno, koláč môžete pripraviť deň vopred. Uchovávajte ho vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote, kde vydrží 2–3 dni. Pred podávaním ho môžete jemne zohriať, aby znovu získal svoju vláčnosť.

    Ako dlho vydrží Irish Apple Cake čerstvý?

    Pri izbovej teplote vydrží koláč čerstvý 2–3 dni. Ak ho skladujete v chladničke, môžete ho uchovávať až 5 dní, ale pred podávaním ho nechajte povoliť na izbovú teplotu alebo jemne ohrejte.

    Čo robiť, ak nemám custard na podávanie?

    Custard môžete nahradiť šľahačkou, vanilkovou zmrzlinou alebo ho jednoducho podávať bez ďalšieho doplnku. Práškový cukor na poprášenie dodá koláču extra sladký nádych a krásny vzhľad.

    Môžem pridať orechy do koláča?

    Áno, orechy, ako sú vlašské alebo pekanové orechy, sú skvelým doplnkom. Pridajte približne 1/2 šálky nasekaných orechov priamo do cesta pre extra chrumkavosť a bohatšiu chuť.

    Aké koreniny sa hodia na zvýraznenie chuti koláča?

    Škorica je klasická, ale môžete pridať aj štipku mletého muškátového orieška alebo klinčekov pre ešte viac jesenného nádychu. Zázvor alebo kardamón môžu pridať zaujímavý exotický dotyk, ktorý bude lahodne dopĺňať jablká.

    Ďalšie inšpirácie