Tradičné Pardubické perníky sú nielen chutnou sviatočnou pochúťkou, ale aj symbolom remeselnej dokonalosti a dlhoročnej tradície. Ich história siaha až do 14. storočia, keď sa začali vyrábať v českom meste Pardubice. Tieto perníky sa odlišujú od bežných medovníkov svojou typickou vláčnosťou, bohatou chuťou a dlhou trvanlivosťou.
Každý, kto ich ochutnal, si pamätá na ich jedinečnú kombináciu jemne koreneného cesta, sladkého džemu a lahodnej čokoládovej polevy. Práve tento dokonalý súlad chutí robí z Pardubických perníkov neodmysliteľnú súčasť vianočných stolov nielen v Česku, ale aj na Slovensku a ďalších krajinách.
Príprava týchto perníkov je však malým kulinárskym umením. Potrebuje trpezlivosť, pretože cesto musí odležať a jednotlivé vrstvy sa musia dokonale prepojiť. Ale výsledok rozhodne stojí za to! Nielenže si vychutnáte domáce perníky presne podľa tradičných receptúr, ale aj potešíte svojich blízkych sladkým darčekom, ktorý vydrží celé týždne.
Ak ste niekedy túžili pripraviť niečo výnimočné a vyskúšať autentický recept na Pardubické perníky, ste na správnom mieste. Poďme spolu vykúzliť tú pravú vianočnú atmosféru a preniesť trochu historickej tradície do vašej kuchyne!
Pardubické perníky recept
Ingrediencie
Na sirup
- 500 g kryštálového cukru
- 250 ml vody
- 1 kávová lyžička sódy bikarbóny
Na cesto
- 1,1 kg hladkej múky (typ 650)
- 20 g amónneho kvasu (salajky)
- 1 balíček prášku do perníka
- 200 g medu
- 50 g kyslého džemu (napr. ríbezľového)
- 2 vajcia
- 1 kávová lyžička perníkového korenia (zmes škorice, klinčekov, badiánu a anízu)
Na plnku
- Hustý slivkový lekvár
Na polevu
- 500 g horkej čokolády
- 250 g stuženého tuku (napr. Cera)
- 1/2 polievkovej lyžice oleja
Postup
- Príprava sirupu (deň 1): V hrnci zmiešajte vodu s kryštálovým cukrom a priveďte do varu. Pridajte sódu bikarbónu, dávajte pozor na penu, a varte ešte 5 minút. Odstavte a nechajte sirup vychladnúť, potom ho uložte na tmavé miesto a nechajte odstáť do nasledujúceho dňa.
- Príprava cesta (deň 2): V mise zmiešajte múku, salajku, prášok do perníka a perníkové korenie. Pridajte med, džem, vajcia a vychladnutý sirup z predchádzajúceho dňa. Vypracujte hladké, mierne lepivé cesto. Zabaľte cesto do potravinovej fólie a nechajte odležať v chladničke minimálne 24 hodín.
- Tvarovanie a pečenie perníkov (deň 3): Predhrejte rúru na 200 °C. Cesto rozvaľkajte na hrúbku približne 3 mm na pomúčenej doske. Vykrajujte rôzne tvary (kolieska, ovály) a ukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte 3–5 minút, kým perníky nenadobudnú zlatohnedú farbu. Po upečení nechajte perníky vychladnúť na mriežke.
- Plnenie a zdobenie: Vychladnuté perníky zlepujte po dvoch hustým slivkovým lekvárom. Na polevu rozpustite vo vodnom kúpeli stužený tuk, pridajte nalámanú horkú čokoládu a olej. Miešajte, kým nevznikne hladká poleva. Zlepené perníky namáčajte do čokoládovej polevy a nechajte stuhnúť na mriežke.
Pardubické perníky otázky a odpovede
Čo sú Pardubické perníky?
Pardubické perníky sú tradičné české medovníky, plnené džemom a namáčané v čokoláde. Ich pôvod siaha do českého mesta Pardubice, kde sa vyrábajú už od stredoveku.
Aké suroviny potrebujem na prípravu Pardubických perníkov?
Základné suroviny zahŕňajú hladkú múku, med, cukor, perníkové korenie, vajcia, džem na plnenie a čokoládu na polevu.
Ako dlho musím cesto nechať odležať?
Cesto by malo odležať v chladničke minimálne 24 hodín, ideálne 2 až 3 dni, aby získalo správnu konzistenciu a perníky boli mäkké a vláčne.
Ako dlho vydržia Pardubické perníky čerstvé?
Ak sú správne skladované v uzavretej nádobe na chladnom mieste, vydržia čerstvé až niekoľko týždňov.
Môžem použiť iný džem ako slivkový?
Áno, tradične sa používa slivkový alebo ríbezľový džem, ale môžete experimentovať s inými kyslejšími druhmi, ktoré dobre doplnia sladkú chuť perníkov.
Ako urobiť čokoládovú polevu lesklú?
Na lesklú čokoládovú polevu použite kvalitnú horkú čokoládu a pridajte trochu oleja alebo masla. Miešajte ju vo vodnom kúpeli, aby bola hladká a lesklá.
Je možné cesto zmraziť?
Áno, cesto môžete zmraziť až na 2 mesiace. Pred použitím ho nechajte pomaly rozmraziť v chladničke.
Môžem použiť kupovaný perníkový prášok?
Áno, ale najlepšie výsledky dosiahnete, ak použijete čerstvé korenie ako škoricu, klinčeky, badián a aníz, ktoré si pomeliete doma.
Ako zabrániť tomu, aby sa perníky počas pečenia zdeformovali?
Cesto vyvaľkajte rovnomerne a dbajte na to, aby plech nebol príliš horúci pri kladení perníkov. Plech môžete pred pečením krátko schladiť v chladničke.