Glögg je tradičný vianočný punč, ktorý je veľmi obľúbený v škandinávskych krajinách. Je veľmi podobný varenému vínu, ale obsahuje viac chutných prísad a tiež sa doňho pridáva viac alkoholu.
Ingrediencie
- 240 ml brandy alebo korenistého rumu
- 1 l vody
- 10 ks kardamónu
- 4 tyčinky škorice
- Kôra z 1 veľkého pomaranča
- Drvený asi 5 cm kus čerstvého zázvoru
- 2 PL celých klinčekov
- 2 ČL vanilkového extraktu
- 1/2 ČL čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
- 750 ml suchého červeného vína
- 240 ml vodky
- 145 g hnedého cukru
- Hrozienka, na ozdobu
- Mandle, na ozdobu
Postup
- Vo veľkom hrnci zohrejeme brandy, vodu, kardamón, škoricu, pomarančovú kôru, zázvor, klinčeky, vanilkový extrakt a muškátový oriešok. Zmes privedieme do varu, potom znížime teplotu a varíme asi 10 minút.
- Prilejeme víno, vodku, pridáme cukor a 1 minútu povaríme. Klinčeky a pomarančovú kôru vyberieme a glögg nalejeme do pohárov, ostatné koreniny necháme.
- Každý pohár ozdobíme mandľami a hrozienkami.