Včelie úliky alebo aj osie hniezda sú jedným z najobľúbenejších nepečených vianočných koláčikov na Slovensku a v Českej republike. Pripravujú sa veľmi rýchlo a jednoducho a ich vnútro je naplnené lahodným rumovým krémom.
Ingrediencie
- 240 g detských piškót
- 150 g práškového cukru
- 130 g masla
- 2 PL kakaa (voliteľné)
- 1 vanilkový cukor
- 4 PL rum
- 4 PL mlieko
Plnka
- 100 g masla
- 80 g práškového cukru
- Mlieko
- rum
- Vanilkový puding
- Celé piškóty
Postup
- Do misy si dáme rozmixované piškóty, cukor, maslo, kakao, vanilkový cukor, rum a mlieko a vypracujeme kompaktné cesto.
- Na plnku si najskôr uvaríme vanilkový puding a necháme vychladnúť. Vyšľaháme maslo s cukrom a potom zašľaháme ochladnutý vanilkový puding a rum. Úliky môžeme plniť aj napríklad salkom alebo vaječným likérom, ale v tomto prípade je potrebné dať cesto aj na spodok, aby likér nerozmočil piškótu.
- Formičky na úliky si môžeme vysypať práškovým cukrom, aby sa ľahšie vyklápali. Pripraveným cestom naplníme úlik, zo spodku spravíme do neho dierku na náplň napríklad koncom varešky a úlik naplníme. Na spodok dáme piškótu a úlik je hotový.