Overený a originálny recept na prípravu lahodného vianočného pečiva.
Ingrediencie
- 350 g hladká múka
- 1/2 ČL prášok do pečiva alebo sódu bikarbónu
- Štipka soli
- 1 ČL mletá škorica
- 1 a 1/2 ČL mletý zázvor
- 1/2 ČL mleté klinčeky
- 1/2 ČL muškátový oriešok
- 1/2 ČL kardamón
- 1/8 ČL čierne korenie
- 230 g masla izbovej teploty
- 150 g kryštálového cukru
- 1 veľké vajce
- 1 a 1/2 ČL vanilkový extrakt
Postup
- Vo väčšej mise si zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ, škoricu, zázvor, klinčeky, muškátový oriešok, kardamón a čierne korenie.
- V druhej mise si vyšľaháme maslo s cukrom asi 3 minúty, kým nebude zmes svetlá a nadýchaná. Nakoniec zašľaháme vajíčko a vanilkový extrakt.
- Znížime rýchlosť mixéra a postupne jemne zašľahávame sypkú zmes do maslovej zmesi. Cesto rozdelíme na dve časti, zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky aspoň na hodinu, prípadne do mrazničky na 20 minút. Cesto postupne rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie na hrúbku cca 3 mm. Pomúčenými formičkami vykrajujeme sušienky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Rúru si predhrejeme na 180 °C a pečieme 10 až 12 minút. Po dopečení necháme vychladnúť na plechu cca 5 minút, potom koláčiky vyberieme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
- Môžeme ozdobiť polevou na medovníčky alebo kráľovskou polevou.