Preskočiť na obsah

Vianočné čajové pečivo

    Originálny recept na vianočné čajové pečivo

    Overený a originálny recept na prípravu lahodného vianočného pečiva.

    Ingrediencie

    • 350 g hladká múka 
    • 1/2 ČL prášok do pečiva alebo sódu bikarbónu 
    • Štipka soli 
    • 1 ČL mletá škorica 
    • 1 a 1/2 ČL mletý zázvor 
    • 1/2 ČL mleté ​​klinčeky 
    • 1/2 ČL muškátový oriešok 
    • 1/2 ČL kardamón 
    • 1/8 ČL čierne korenie 
    • 230 g masla izbovej teploty 
    • 150 g kryštálového cukru 
    • 1 veľké vajce 
    • 1 a 1/2 ČL vanilkový extrakt 

    Postup

    1. Vo väčšej mise si zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ, škoricu, zázvor, klinčeky, muškátový oriešok, kardamón a čierne korenie. 
    2. V druhej mise si vyšľaháme maslo s cukrom asi 3 minúty, kým nebude zmes svetlá a nadýchaná. Nakoniec zašľaháme vajíčko a vanilkový extrakt.  
    3. Znížime rýchlosť mixéra a postupne jemne zašľahávame sypkú zmes do maslovej zmesi. Cesto rozdelíme na dve časti, zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky aspoň na hodinu, prípadne do mrazničky na 20 minút. Cesto postupne rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie na hrúbku cca 3 mm. Pomúčenými formičkami vykrajujeme sušienky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.  
    4. Rúru si predhrejeme na 180 °C a pečieme 10 až 12 minút. Po dopečení necháme vychladnúť na plechu cca 5 minút, potom koláčiky vyberieme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.  
    5. Môžeme ozdobiť polevou na medovníčky alebo kráľovskou polevou.  
    Ďalšie inšpirácie