Vianočné sušienky sa vyrábajú vaľkaním dvoch farieb cesta dohromady. Tak vzniknú dokonale farebné sušienky, ktoré potešia každého maškrtníka a ozdobia sviatočný stôl.
Ingrediencie
- 250 g cukru
- 225 g masla izbovej teploty
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1/2 ČL prášku do pečiva
- Štipka soli
- 1 veľké vajce
- 420 g hladkej múky
- 1/2 ČL tekutého červeného potravinárskeho farbiva
- 1/2 ČL malinového extraktu
Postup
- V miske si vyšľaháme cukor, maslo, vanilku, prášok do pečiva a soľ, kým nie je cesto krémové asi 2 minúty. Zoškriabeme boky misky a zašľaháme vajíčko. Znížime rýchlosť mixéra a postupne prisypávame múku. Šľaháme, kým sa všetka múka nezapracuje.
- Cesto si rozdelíme na dve polovice, Jednu časť odložíme bokom a druhú dáme do misy, pridáme červené farbivo a malinový extrakt a šľaháme, kým nebude mať cesto jednotnú farbu.
- Každú polovicu cesta opäť rozdelíme na polovicu a každú guľku cesta dáme do potravinovej fólie a necháme chladiť minimálne hodinu, ideálne cez noc. Všetky časti cesta si rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie na obdĺžnik veľkosti 6 x 12 cm. Ak je cesto príliš tuhé, necháme ho chvíľku zmäknúť pri izbovej teplote.
- Každý plát cesta po vyvaľkaní odložíme na plech pričom každý plát necháme medzi papiermi na pečenie. Keď máme všetky štyri pláty na plechu, vložíme ho do mrazničky na 10 – 15 minút.
- Zoberieme si jeden biely plát a jeden malinový plát a odlepíme papiere na pečenie. Opatrne vyklopíme malinové cesto na vanilkové cesto a zrežeme okraje tak, aby boli oba pláty rovnaké.
- Tento postup zopakujeme aj so zvyšnými dvoma plátmi cesta, ale tentokrát dáme vanilkové cesto na malinové. Obe cestá zrolujeme, aby nám vznikli valčeky ( jeden valček zvonka biely a druhý červený).
- Oba valčeky cesta zabalíme do fólie a dáme do chladničky zachladiť aspoň na dve hodiny.
- Rúru si predhrejeme na 180 °C. Plech si vystelieme papierom na pečenie.
- Vychladnuté valčeky vyhladíme a vyvaľkáme na tvrdej podložke, aby neboli zospodu ploché. Nakoniec valčeky nakrájame na plátky s hrúbkou 0,5 cm a ukladáme ich na plech asi 2 cm od seba.
- Pečieme 10 – 12 minút alebo pokiaľ nezačnú okraje jemne hnednúť. Po dopečení necháme na mriežke úplne vychladnúť.