Vianočné obdobie je časom plným vôní, chutí a sladkých pokušení, ktorým je ťažké odolať. Medzi tradičné dezerty patria medovníky, linecké koláčiky či štedrák, ale ak hľadáte niečo ľahšie, zdravšie a stále sviatočne naladené, vianočné muffiny s ovocím sú skvelou voľbou. Predstavte si jemné, nadýchané cesto plné sušeného ovocia, vône škorice, zázvoru a pomaranča, ktoré naplní váš domov pravou sviatočnou atmosférou.
Vianočné muffiny sú ideálne pre tých, ktorí chcú vianočné pečenie trochu odľahčiť, ale nechcú sa vzdať tradičných chutí. Použitie celozrnnej múky, ovsených vločiek a medu alebo javorového sirupu namiesto rafinovaného cukru z nich robí dezert, ktorý nielen poteší chuťové poháriky, ale aj zasýti na dlhší čas. Navyše, sú rýchle na prípravu a výborne sa hodia nielen ako dezert, ale aj ako zdravé raňajky či snack na cesty.
Príprava týchto muffinov je skvelým spôsobom, ako sa naladiť na sviatočnú pohodu a zapojiť do pečenia aj deti. Môžete si ich prispôsobiť podľa vlastnej chuti – pridať oriešky, horkú čokoládu či iné obľúbené sušené ovocie. A čo je najlepšie? Vonia po nich celý dom ešte dlho po upečení. Vianočné muffiny s ovocím sú dezertom, ktorý kombinuje tradície s moderným zdravým prístupom. Tak prečo ich nevyskúšať už tento rok? 🎄🧁
Vianočné muffiny recept
Ingrediencie
- 200 g celozrnnej špaldovej múky
- 50 g mletých ovsených vločiek
- 1 ČL prášku do pečiva
- ½ ČL jedlej sódy
- 1 ČL mletej škorice
- ¼ ČL mletého zázvoru
- Štipka soli
- 2 vajcia
- 100 g medu alebo javorového sirupu
- 150 g gréckeho jogurtu
- 100 ml mandľového alebo nízkotučného mlieka
- 1 ČL vanilkového extraktu
Ovocná náplň
- 100 g sušených brusníc
- 100 g sušených hrozienok alebo nakrájaných datlí
- 1 jablko (nastrúhané)
- 1 pomaranč (šťava a kôra)
Ozdoba
- 2 PL nasekaných orechov (vlašské, mandle alebo kešu)
- Štipka mletej škorice na posypanie
Postup
- Príprava ovocia: Sušené ovocie namočte na 10-15 minút do šťavy z pomaranča, aby zmäklo a nasiaklo chuťou. Nastrúhajte jablko a pridajte k ovociu.
- Zmiešanie suchých ingrediencií: V miske zmiešajte múku, mleté vločky, prášok do pečiva, jedlú sódu, škoricu, zázvor a štipku soli. Premiešajte, aby sa koreniny rovnomerne rozložili.
- Príprava mokrých ingrediencií: V inej miske rozšľahajte vajcia, pridajte med alebo javorový sirup, jogurt, mlieko a vanilkový extrakt. Miešajte, kým nevznikne hladká zmes.
- Spojenie ingrediencií: Postupne pridávajte suché ingrediencie do mokrej zmesi. Jemne premiešajte, aby sa všetko spojilo, ale zbytočne nemiešajte, aby muffiny zostali nadýchané. Na záver pridajte pripravené ovocie vrátane šťavy a jemne premiešajte.
- Plnenie formičiek: Predhrejte rúru na 180 °C. Formičky na muffiny vyložte papierovými košíčkami alebo ich jemne potrite olejom. Cesto rovnomerne rozdeľte do formičiek (naplňte ich do ¾).
- Pečenie: Muffiny pečte v predhriatej rúre približne 20-25 minút, kým nebudú zlatohnedé. Skontrolujte ich špajdľou – ak vyjde čistá, muffiny sú hotové.
- Ozdoba: Po vychladnutí posypte muffiny nasekanými orechmi a jemne ich poprášte škoricou.
Tipy na vylepšenie:
- Čokoládová verzia: Ak máte radi čokoládu, pridajte 50 g nasekanej horkej čokolády s obsahom kakaa aspoň 70 %.
- Vegánska verzia: Vajcia nahraďte rozmixovaným banánom a použite rastlinný jogurt.
- Bezlepková verzia: Namiesto špaldovej múky použite mandľovú alebo ryžovú múku.
Vianočné muffiny otázky a odpovede
Aké ovocie je najlepšie použiť do vianočných muffinov?
Do vianočných muffinov sa najlepšie hodí sušené ovocie ako hrozienka, brusnice, figy, datle alebo sušené marhule. Čerstvé ovocie ako jablká alebo hrušky dodá vláčnosť a sviežosť.
Ako môžem muffiny osladiť bez rafinovaného cukru?
Na sladenie môžete použiť prírodné alternatívy ako med, javorový sirup, kokosový cukor alebo rozmixované datle.
Akú múku použiť na zdravšiu verziu muffinov?
Odporúča sa celozrnná špaldová múka, mandľová múka alebo ovsená múka pre bezlepkovú verziu. Kombinácia viacerých druhov múk zabezpečí správnu textúru.
Je možné pripraviť vegánsku verziu muffinov?
Áno, vajcia môžete nahradiť ľanovým „vajcom“ (1 PL mletého ľanu + 3 PL vody), banánovým pyré alebo jablkovým pyré. Mlieko nahraďte rastlinným mliekom, napríklad mandľovým alebo ovseným.
Ako zabezpečiť, aby muffiny boli vláčne?
Na vláčnosť muffinov pomáha pridanie nastrúhaného jablka, jogurtu, kyslej smotany alebo rastlinného mlieka. Nepečte ich príliš dlho, aby neboli suché.
Aké korenie dodá muffinov vianočnú chuť?
Typické vianočné korenie zahŕňa škoricu, muškátový oriešok, klinčeky, zázvor a vanilku. Môžete použiť aj hotovú zmes perníkového korenia.
Ako dlho môžem muffiny skladovať?
Muffiny vydržia čerstvé 3-4 dni v uzavretej nádobe pri izbovej teplote. Ak ich chcete skladovať dlhšie, zamrazte ich na 2-3 mesiace.
Ako môžem upraviť recept pre deti?
Vyhnite sa pridávaniu alkoholu alebo príliš silného korenia. Použite jemnejšie ovocie a menej sladidla.