Vianoce nie sú len o rozsvietenom stromčeku a zabalených darčekoch. Skutočné čaro sviatkov spočíva v jedinečných vôňach, ktoré zaplnia každý kút nášho domova. Medzi nimi má nepochybne svoje miesto aj vôňa perníkov – zmesi škorice, klinčekov, muškátového orieška a zázvoru. Čo tak však spojiť túto tradičnú chuť so sviežosťou krémovej plnky a vytvoriť niečo nečakané? Vianočné perníkové tartaletky sú tým pravým dezertom, ktorý prepojí klasiku so sviežou eleganciou.
Predstavte si krehké perníkové cesto, ktoré sa rozplýva na jazyku, a jeho dokonale vyváženú chuť dopĺňa krém z mascarpone alebo tvarohu. Každý kúsok môžete ozdobiť podľa vlastnej fantázie – od malých perníčkov cez plátky pomaranča až po čerstvé brusnice či granátové jablko, ktoré dodajú dezertu nielen krásny vzhľad, ale aj osviežujúcu chuť.
Tieto tartaletky sú ako stvorené na sviatočné stretnutia s rodinou a priateľmi. Ich príprava môže byť skvelou príležitosťou na spoločné chvíle v kuchyni. Deti budú nadšené zo zdobenia a dospelí si vychutnajú ich luxusný vzhľad a chuť. Navyše, tento dezert sa dá pripraviť vopred, takže nebudete musieť tráviť celé sviatky v kuchyni.
Ak chcete vianočný stôl ozvláštniť niečím netradičným, no stále plným tradičných chutí, tieto perníkové vianočné tartaletky sú tou správnou voľbou. Poďte si s nami užiť radosť z pečenia a vytvorte si doma malý perníkový zázrak, ktorý sa stane hviezdou vašich Vianoc. 🎄🍪🍊
Perníkové tartaletky recept
Ingrediencie
Na perníkové cesto
- 250 g hladkej múky
- 100 g masla (studeného, nakrájaného na kocky)
- 100 g hnedého cukru
- 1 vajce
- 2 PL medu
- 1 ČL perníkového korenia (škorica, klinčeky, muškátový oriešok, zázvor)
- 1 ČL kakaa (voliteľné pre tmavšie cesto)
- štipka soli
Na plnku
Možnosť 1: Vanilková smotanová plnka
- 250 g mascarpone
- 200 ml smotany na šľahanie
- 3 PL práškového cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
Možnosť 2: Tvarohovo-medová plnka
- 250 g jemného tvarohu
- 150 ml smotany na šľahanie
- 2 PL medu
- 1 ČL vanilkového cukru
Na ozdobu
- Perníčky (malé vianočné motívy)
- Pomarančová kôra
- Čerstvé brusnice alebo granátové jablko
- Štipka škorice alebo kakaa na poprašok
Postup
- Príprava perníkového cesta: V mise zmiešajte múku, cukor, perníkové korenie, kakao a štipku soli. Pridajte studené maslo a prstami vytvorte drobivú zmes. Primiešajte vajce a med. Vypracujte hladké cesto. Ak je cesto príliš suché, pridajte 1 PL studenej vody. Zabaľte do potravinovej fólie a nechajte ho odpočívať v chladničke aspoň 1 hodinu.
- Pečenie košíčkov: Predhrejte rúru na 180 °C. Cesto vyvaľkajte na hrúbku 3-4 mm a vykrajujte kruhy podľa veľkosti formičiek na tartaletky. Formičky vyložte cestom, popichajte dno vidličkou a zakryte papierom na pečenie. Nasypte naň fazuľu alebo ryžu (na slepé pečenie). Pečte 10-12 minút. Potom odstráňte papier a fazuľu a pečte ešte 5-7 minút, kým nie sú košíčky zlatohnedé. Nechajte vychladnúť.
- Príprava plnky: Vanilková smotanová plnka: Mascarpone zmiešajte s práškovým cukrom a vanilkovým extraktom. Smotanu vyšľahajte do tuhej šľahačky a jemne ju primiešajte k mascarpone. Tvarohovo-medová plnka: Zmiešajte tvaroh, med a vanilkový cukor. Vyšľahajte smotanu a jemne ju zapracujte do tvarohovej zmesi.
- Plnenie a zdobenie: Naplňte vychladnuté košíčky pripravenou plnkou. Ozdobte ich podľa vlastnej fantázie – malými perníčkami, kúskami pomarančovej kôry, čerstvými brusnicami alebo granátovým jablkom. Môžete ich jemne poprášiť škoricou alebo kakaom pre ešte intenzívnejšiu vianočnú vôňu.
Tipy na úspech
- Intenzívna chuť: Pre silnejšiu perníkovú arómu pridajte viac perníkového korenia alebo pár kvapiek pomarančového extraktu.
- Príprava vopred: Cesto môžete pripraviť až 2 dni vopred a uchovávať ho v chladničke. Plnku pripravte tesne pred podávaním.
- Dekorácie: Ak chcete luxusnejší vzhľad, použite jedlé zlaté vločky alebo strieborné perličky.
Perníkové tartaletky otázky a odpovede
Aké korenie použiť na perníkové cesto?
Najlepšie je použiť hotovú zmes perníkového korenia, ktorá obsahuje škoricu, klinčeky, zázvor, muškátový oriešok a nové korenie. Ak chcete intenzívnejšiu chuť, pridajte extra dávku škorice alebo zázvoru.
Dá sa cesto pripraviť vopred?
Áno, cesto na perníkové tartaletky môžete pripraviť až 2 dni vopred. Uchovávajte ho zabalené v potravinovej fólii v chladničke. Pred použitím ho nechajte 10-15 minút pri izbovej teplote, aby sa ľahšie vyvaľkalo.
Ako zabrániť tomu, aby sa cesto pri pečení nafúklo?
Pri pečení použite metódu slepého pečenia: košíčky vystlite papierom na pečenie a nasypte naň suchú fazuľu, ryžu alebo keramické guľôčky. Po 10 minútach odstráňte papier s fazuľou a košíčky dopečte dozlatista.
Dá sa použiť iný krém na plnenie?
Áno, namiesto mascarpone krému môžete použiť tvarohovo-smotanovú náplň, vanilkový puding, čokoládový krém alebo dokonca karamelový krém. Možností je nekonečne veľa!
Ako skladovať hotové tartaletky?
Hotové tartaletky uchovávajte v uzatvárateľnej nádobe v chladničke a skonzumujte do 2-3 dní. Plnku pridávajte tesne pred podávaním, aby cesto zostalo chrumkavé.
Môžem použiť hotové perníkové cesto?
Áno, ak nemáte čas pripraviť si vlastné cesto, môžete použiť hotové perníkové cesto z obchodu. Uistite sa, že ho správne vyvaľkáte na tenkú vrstvu a upečiete podľa pokynov.
Dá sa cesto pripraviť bezlepkovo?
Áno, použite bezlepkovú múku alebo hotovú bezlepkovú zmes na pečenie. Konzistencia cesta sa môže mierne líšiť, takže podľa potreby pridajte viac múky alebo trocha vody.
Ako ozdobiť perníkové tartaletky?
Tartaletky môžete ozdobiť malými perníčkami, kúskami pomaranča, čerstvými brusnicami, granátovým jablkom, strúhanou čokoládou alebo škoricou. Pre luxusnejší vzhľad pridajte jedlé zlaté alebo strieborné perličky.
Ako docieliť správnu konzistenciu cesta?
Cesto by malo byť vláčne, ale nie lepivé. Ak je príliš suché, pridajte lyžicu studenej vody. Ak je príliš lepivé, zapracujte trochu hladkej múky.