Zatiaľ čo raňajky nemusia byť technicky najdôležitejším jedlom dňa – táto myšlienka bola v 19. storočí propagovaná spoločnosťami vyrábajúcimi raňajkové cereálie – je žiaduce začať ráno s potravinami, ktoré telu dodajú energiu, aby ste mohli naplno fungovať. Obzvlášť, ak sú raňajky zadarmo. Mnohé hotely poskytujú svojim hosťom bezplatné raňajky a často používajú termín kontinentálne raňajky pri opisovaní tohto benefitu. Ale to, čo dnes považujeme za kontinentálne raňajky, (napríklad v Spojených štátoch) je na míle vzdialené od toho, čo tento termín pôvodne znamenal.
Na prelome 19. a 20. storočia, keď sa v Amerike objavili kontinentálne raňajky, išlo o ľahké jedlo pozostávajúce z kávy a pečiva. Ako sa cestovanie stávalo bežnejším a Európania začali vo veľkom navštevovať USA, americké hotely začali vychádzať v ústrety týmto zákazníkom, ktorí preferovali ľahšie jedlá. Hoci Merriam-Webster stále definuje kontinentálne raňajky ako „ľahké raňajky (ako pečivo… a káva),“ dnes v hotelovej terminológii znamenajú raňajkový bufet, kde si hostia môžu pochutnať na širokej škále jedál, ako sú muffiny, čerstvé ovocie a vafle. Ako sa teda kontinentálne raňajky zmenili z ľahkého európskeho jedla na plnohodnotný bufet?
Kontinentálne najprv znamenalo európske, a potom to znamenalo veľa možností
Briti používali termín kontinentálne pri označovaní vecí súvisiacich s európskou pevninou, vrátane ich ľahších ranných jedál, ktoré Briti nazývali kontinentálne raňajky. Američania tiež prevzali tento termín. A rovnako ako Briti, aj oni preferovali výdatnejšie raňajky. V roku 1896 v jednom čísle časopisu „The Sanitarian“ citovali sťažnosť z amerického magazínu Harper’s Weekly na nárast „kontinentálnych raňajok“, ktoré nahradzovali tradičné jedlá ako „veľké hovädzie steaky, teplé pečivo, pohánkové palacinky, omelety… dokonca aj koláče.“ Autor pokračoval v sťažnosti, že „koláče boli najprv vyhnané a ostatné ťažké jedlá ich postupne nasledovali do vyhnanstva a raňajky sú zbavené svojej slávy.“
Kontinentálne raňajky sa zmenili z jednoduchého jedla na bohatý bufet
Po väčšinu 20. storočia dominovala ľahšia verzia kontinentálnych raňajok. Potom v 50. rokoch 20. storočia sa stali populárne reštaurácie ponúkajúce široký sortiment európskych, často francúzskych jedál – alebo americké napodobeniny týchto jedál. V určitom bode sa „kontinentálne“ stalo synonymom pre širokú škálu položiek v jedálnom lístku týchto reštaurácií, skôr než pre pôvod jedla. A tak dnes slovo kontinentálne, keď sa vzťahuje na raňajky, naďalej vyjadruje rozsiahlu ponuku možností, skôr než niečo pripomínajúce ľahké európske raňajky. Dnes, aj keď si stále môžete vybrať kávu a raňajkové pečivo, vaše hotelové kontinentálne raňajky zvyčajne ponúkajú oveľa viac. Niektoré dokonca zahŕňajú teplé jedlá ako slanina a vajcia.
Ironicky, sťažnosť z Harper’s Weekly z roku 1896 na nedostatok výdatných raňajkových jedál kvôli nárastu kontinentálnych raňajok sa teraz plne naplnila. Staré kontinentálne raňajky boli nahradené skutočným rohom hojnosti jedál. A nabudúce, keď sa ocitnete v rade na bufet, nezabudnite dodržiavať správnu etiketu pri hotelovom raňajkovom bufete, ako nepreplňovať si tanier alebo nepredbiehať sa v rade.