Preskočiť na obsah

Hovädzí stroganov je tradičné ruské jedlo, ktoré sa stalo obľúbeným po celom svete. Hlavným prvkom tohto jedla je vysoko kvalitné hovädzie mäso, ktoré sa krája na tenké prúžky a potom sa rýchlo osmaží na panvici. Kľúčovou súčasťou stroganovu je jeho krémová omáčka, ktorá sa zvyčajne vytvára z horčice, smotany a cibule. Niektoré recepty môžu tiež zahŕňať huby alebo iné prísady.

Hovädzí stroganov je charakterizovaný mäkkým a šťavnatým mäsom a bohatou, hlboko aromatickou omáčkou. Toto jedlo je ideálne na podávanie s ryžou, cestovinami alebo tradičnými ruskými knedľami zvanými „pelmeni“.

Každý, kto miluje hovädzie mäso a krémové omáčky, si nepochybne zamiluje tento vynikajúci hovädzí stroganov. Je to jedlo, ktoré si môže vychutnať celá rodina a je ideálne aj pre špeciálne príležitosti. Kým tradičný ruský recept môže byť trochu ťažší, existujú aj jednoduchšie verzie, ktoré sú ideálne pre rýchly týždenný obed alebo večeru.

Ingrediencie

Postup

Krájanie a restovanie mäsa

Mäsko si nakrájame na tenké rezančeky a cibuľku nadrobno. Na panvici si dáme rozohriať olej a orestujeme cibuľku do sklovita. Potom pridáme mäsko a restujeme sprudka, kým nezačne púšťať šťavu. Potom mäso osolíme, okoreníme a dusíme do polomäkka.

Dusenie a varenie

K mäsku pridáme nadrobno nakrájané huby a spolu dusíme. Pridáme na kocky pokrájané uhorky ( kto nemá rád kúsky, môže byť aj najemno nastrúhaná, prípadne len voda z uhoriek), kečup, worcester omáčku, paradajkový pretlak a podlejeme vývarom. Varíme, kým nebude mäso mäkké. 

Dochucovanie

Keď bude mäsko hotové, do omáčky pridáme smotanu, premiešame a varíme cca 3 minúty. Vypneme a odstavíme z ohňa. Dochutíme a podávame s ryžou alebo tarhoňou. 

Čo je hovädzí stroganov?

Hovädzí stroganov je tradičné ruské jedlo, ktoré sa pripravuje z tenko nakrájaného hovädzieho mäsa, smotany a horčice. Mäso sa najprv rýchlo opečie, aby sa zachovala šťavnatosť a potom sa pridá omáčka.

Ako sa podáva hovädzí stroganov?

Tradične sa hovädzí stroganov podáva s ryžou, cestovinami alebo pelmeni, čo sú tradičné ruske knedle. Ďalšou obľúbenou prílohou sú aj pirohy.

Čo je potrebné na prípravu hovädzieho stroganovu?

Na prípravu hovädzieho stroganovu potrebujete hovädzie mäso, smotanu, horčicu, cibuľu, soľ a korenie. Niektoré recepty tiež zahŕňajú huby, paradajky alebo iné koreniny.

Ako dlho trvá príprava hovädzieho stroganovu?

Príprava hovädzieho stroganovu môže trvať rôzne dlho, v závislosti od receptu a metódy varenia. Rýchle recepty môžu trvať iba 30 minút, zatiaľ čo tradičné recepty môžu trvať až 2 hodiny.

Aké mäso je najlepšie na hovädzí stroganov?

Najlepšie mäso na hovädzí stroganov je vysoko kvalitné, mäkké hovädzie mäso, ako je sviečková alebo rostas. Mäso by malo byť nakrájané na tenké prúžky, aby sa rýchlo a rovnomerne opieklo.

Môžem pridať aj iné prísady do hovädzieho stroganovu?

Áno, môžete experimentovať s rôznymi prísadami v hovädzom stroganove. Hubový stroganov je obľúbenou variáciou, niektorí ľudia tiež pridávajú paradajkový pretlak alebo zeleninu, ako je paprika alebo mrkva.

Ďalšie inšpirácie
Skip to content