Keď sa povie najdrahší syr na svete, väčšina ľudí by si predstavila nejakú vzácnu francúzsku kravu, možno dokonca aj akúsi magickú bytosť, ktorá sa potuluje po pastvinách a spokojne si pochutnáva na najzelenšej, najsladšej a najvýživnejšej tráve a ďateline. Avšak realita je úplne iná. Najdrahší syr na svete pochádza z osla — konkrétne z balkánskeho osla. Tento syr sa nazýva pule a jeho cena môže dosahovať až 600 dolárov za libru (približne 1300 eur za kilogram).
Dôvod, prečo je syr pule taký drahý, spočíva v tom, že oslie mlieko sa ťažko získava a je veľmi vzácne. Napríklad krava môže denne produkovať od 22 až do 60 litrov mlieka v závislosti od obdobia laktácie. Na druhej strane, samica osla vyprodukuje denne len asi 1,5 až 2 litre mlieka. Balkánske osly, ktoré sa doja pre syr pule, žijú v prírodnej rezervácii v Srbsku s názvom Zasavica. Podľa BBC tam žije približne 180 týchto oslov. Sú menšie než priemerné osly a sú domestifikované. Ak chcete získať ich mlieko, musíte ich dojiť ručne, trikrát denne, pretože neexistuje žiadne zariadenie na veľkoplošné dojenie oslov.
Myšlienku vyrábať syr pule vymyslel muž menom Slobodan Simić a stálo to veľa práce, aby sa dosiahla správna receptúra. Po pridaní kozieho mlieka do zmesi sa našiel víťazný pomer: Pule obsahuje 60 % oslieho mlieka a 40 % kozieho mlieka. Syr sa potom necháva zrieť jeden mesiac. Pule sa vyrába v podstate rovnakým spôsobom ako kozí syr, avšak výrobný proces zahŕňa niektoré tajomstvá, ktoré sú starostlivo strážené.
Je syr pule skutočne hodný svojej ceny?
Podľa ľudí, ktorí mali možnosť ochutnať syr pule, je všeobecným popisom, že ide o syr s čistou chuťou. „Mal jednu z najjemnejších a najpoddajnejších textúr, akú som kedy zažil, a jeho chuť mi vzdialene pripomínala mandle,“ napísal jeden z blogerov, ktorý sa vybral na cestu do Zasavice. „Jeho chuť bola sladká, čistá a jemná, na rozdiel od akéhokoľvek syra, aký som kedy ochutnal,“ opísala pre BBC novinárka Kristin Vuković. Syr je bielej farby a drobivej textúry. Porovnávajú ho so syrom Manchego, ktorý je španielskym syrom vyrobeným z ovčieho mlieka v regióne La Mancha.
Syr pule nie je možné zohnať kdekoľvek. Existujú niektoré špecializované internetové obchody, ktoré ho predávajú, ale musíte mať veľké šťastie, aby ste ho našli. Ak budete mať to šťastie a nájdete syr pule v špecializovanom obchode so syrmi, je veľká pravdepodobnosť, že jeho cena bude výrazne navýšená. Taktiež neočakávajte, že by niekto iný dokázal proces výroby napodobniť. „Nikto to nedokáže. Nie len doma, ale aj známi odborníci na mlieko z mnohých krajín sa pokúšali ho vyrobiť a zlyhali,“ povedal Simić pre Business Insider. „Je to kvôli pridaným baktériám a látkam, ktoré vymyslel náš odborník a ktoré dokázali zraziť mlieko…“ Ak túžite ochutnať tento syr, možno je čas naplánovať si cestu do Srbska.
Oslie mlieko má aj iné využitie
Okrem toho, že sa používa na výrobu syra pule, oslie mlieko má dlhú históriu používania na výživové aj kozmetické účely. Povráva sa, že Kleopatra sa kúpala v oslom mlieku, aby udržala svoju pokožku jemnú a zdravú. Staroveký grécky lekár Hippokrates predpisoval oslie mlieko pre jeho liečivé vlastnosti.
Z hľadiska kozmetiky je oslie mlieko nabité vitamínmi A, B, C, D a E. Vitamín A, z ktorého sa derivuje retinol, je vynikajúci pre pokožku a prispieva k jasnejšej pleti. Vitamín D má protizápalové vlastnosti a je tiež výborný pre starostlivosť o pleť. Vitamín C podporuje produkciu kolagénu. Existuje množstvo produktov z oslieho mlieka, ktoré sa používajú na zdravie a wellness, a dokonca aj oslie mlieko zo Zasavice sa používa v rade kozmetických produktov, ako sú mydlo a pleťový krém.
Oslie mlieko sa stáva populárnym aj medzi ľuďmi, ktorí sú alergickí na kravské mlieko. Proteíny v oslom mlieku pochádzajú z približne rovnakého množstva kazeínu a srvátky, zatiaľ čo proteíny v kravskom mlieku obsahujú viac kazeínu. Pretože oslie mlieko obsahuje menej kazeínu, ľudia s alergiou na proteíny kravského mlieka môžu oslie mlieko ľahšie tolerovať. Takže aj keď možno nebudete mať možnosť získať najdrahší syr na svete, aspoň môžete využiť pozitívne zdravotné prínosy oslieho mlieka.