Preskočiť na obsah

Zeleninová polievka s quinoou, FIT recept

    Zeleninová polievka s quinoou - FIT recept

    Zeleninová polievka s quinoou je lahodná a zdravá voľba pre tých, ktorí sa snažia jesť viac zeleniny a chcú mať zdravé stravovacie návyky. Táto polievka obsahuje rôzne druhy zeleniny, ako sú mrkva, zeler, cesnak, cibuľa a špenát, ktoré sú zdrojom vitamínov a minerálov. Quinoa, ktorá je pridaná do polievky, je bohatá na bielkoviny, vlákninu a minerály, ako sú železo, zinok a draslík. Táto polievka je výborná na zahriatie v zimnom období alebo ako lahodná a zdravá alternatíva k iným typom polievok.

    [sc name=“reklama_1″ ][/sc]

    Ingrediencie na zeleninovú polievku s quinoou

    • 2 PL olivového oleja 
    • 1 cibuľa 
    • 1 mrkva 
    • 2 stonky zeleru  
    • 3 strúčiky cesnaku  
    • 200 g zemiakov 
    • 3 bobkové listy 
    • 1 l zeleninový vývar 
    • Plechovka krájaných paradajok 
    • 400 ml fazule z plechovky alebo vopred namočenej 
    • 1 šálka quinoa 
    • Soľ a čierne korenie podľa chuti 
    • Drvená rasca 
    • Petržlenová vňať 
    [sc name=“reklama_2″ ][/sc]

    Postup prípravy zeleninovej polievky s quinoou

    1. Vo veľkom hrnci si rozohrejeme olej. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, mrkvu nakrájanú na kocky, zeler a prelisovaný cesnak. Osolíme a okoreníme. Restujeme za občasného miešania, kým zelenina nezmäkne, asi 10 minút. 
    2. Potom pridáme krájané paradajky, rascu, bobkové listy, zemiaky, fazuľu, quinou a premiešame. Zalejeme vývarom. Privedieme do varu a necháme variť asi 10 – 15 minút,  kým quinoa, fazuľa a zemiaky nezmäknú.  
    3. Podľa chuti dosolíme, dokoreníme, pričom môžeme dochutiť aj čerstvými bylinkami ( tymián, rozmarín). 
    4. Podávame posypané čerstvou petržlenovou vňaťou.
    [sc name=“reklama_3″ ][/sc]

    Najčastejšie otázky o zeleninovej polievke s quinoou

    Čo je to quinoa a ako ju použiť v zeleninovej polievke?

    Quinoa je semienko, ktoré sa pestuje v Južnej Amerike a je plné živín, vrátane bielkovín, vlákniny, vitamínu B a železa. V zeleninovej polievke sa quinoa používa ako zdroj sacharidov a bielkovín a tiež na zahusťovanie. Pred pridaním do polievky sa quinoa opláchne a uvarí sa zvyčajne samostatne v pomere 1:2 s vodou alebo vývarom.

    Aká zelenina sa najlepšie hodí do zeleninovej polievky s quinoou?

    Do zeleninovej polievky s quinoou sa môžu použiť rôzne druhy zeleniny, ako sú mrkva, cibuľa, cesnak, zeler, brokolica, karfiol, fazuľa, hrášok a mnoho ďalších. Dôležité je, aby bola zelenina čerstvá a kvalitná.

    Je zeleninová polievka s quinoou vhodná pre vegetariánov a vegánov?

    Áno, zeleninová polievka s quinoou je vhodná pre vegetariánov a vegánov, pretože neobsahuje žiadne mäso alebo mliečne výrobky.

    Ako dlho treba variť zeleninovú polievku s quinoou?

    Zeleninovú polievku s quinoou treba variť asi 20-30 minút, ale presný čas závisí od konkrétneho receptu a množstva použitej zeleniny a quinoi.

    Môžem zeleninovú polievku s quinoou zmraziť?

    Áno, zeleninovú polievku s quinoou možno zmraziť. Odporúča sa ju však zmraziť bez quinoe, pretože quinoa môže byť po zmrazení mäkká a nechutná.

    Je quinoa vhodná pre osoby s celiakiou?

    Quinoa neobsahuje lepok, preto je vhodná aj pre osoby s celiakiou alebo citlivosťou na lepok. Je dôležité si však uistiť, že quinoa nebola spracovaná v priestoroch s inými produktmi obsahujúcimi lepok.

    [sc name=“reklama_end“ ][/sc]
    Ďalšie inšpirácie