Vyskúšajte recept na toto obľúbené ľudové jedlo, ktoré sa pripravuje hlavne na východe Slovenska. Táto výborná polievka patrí tiež k tradičnému štedrovečernému pokrmu.
Ingrediencie
- 500 ml šťavy z kyslej kapusty
- 2 strúčiky cesnaku
- Voda
- Bobkový list
- Mleté čierne korenie
- Soľ
- 1 – 1,5 hrste sušených húb
- 20 g hladkej múky
- 20 g masla
- 1 cibuľa
Postup
- Do misky dáme sušené huby a zalejeme ich vodou. Necháme ich 10 minút namočené, aby zmäkli.
- Do hrnca dáme šťavu z kyslej kapusty. Ak je príliš kyslá, prilejeme vodu. Pridáme prelisovaný cesnak, čierne korenie, bobkový list a soľ. Privedieme do varu a varíme na miernom ohni. Potom pridáme scedené huby a varíme 10 – 15 minút.
- Z polievky trochu odoberieme, necháme vychladnúť a zahustíme múkou. Poriadne premiešame, aby nezostali z múky hrudky a potom ju vlejeme späť do polievky. Miešame a necháme prevariť, aby polievka mierne zhustla.
- Na panvici si roztopíme maslo a pridáme nadrobno nasekanú cibuľu. Orestujeme do sklovita a touto zmesou polejeme polievku pred servírovaním.