Preskočiť na obsah

Zmena času na zimný: Využite hodinu navyše s týmito chutnými nedeľnými receptami

    Zmena času na zimný Využite hodinu navyše s týmito chutnými nedeľnými receptami

    V noci zo soboty 26. na nedeľu 27. októbra 2024 posúvame hodiny o hodinu dozadu, čím sa oficiálne prechádza z letného na zimný čas. To znamená, že sa zobudíme do svetlejšieho rána a získame hodinu spánku navyše! Tento malý časový darček môžeme využiť nielen na dlhšie vyspávanie, ale aj na prípravu chutného jedla pre seba a svojich blízkych. Pre všetkých milovníkov varenia a pečenia je táto zmena času ideálnou príležitosťou stráviť ho v kuchyni, pripraviť niečo výnimočné a vychutnať si pokojné, pomalšie tempo nedeľného rána. Prinášame vám nápady na raňajky, ktoré sú ideálne na nedeľu, keď máte o hodinu viac času – jedlá, ktoré vás zahrejú, zasýtia a navodia skvelú atmosféru chladnejšieho jesenného dňa.

    Nápady na nedeľné recepty, ktoré si môžete pripraviť s hodinou navyše

    Pečené jesenné ovocie s gaštanovým maslom a orechmi

    Tento recept je jednoduchý, rýchly a ideálny na využitie sezónneho ovocia, ktoré práve dozrieva na jeseň. Kombinácia sladkého ovocia s jemne orieškovým gaštanovým maslom a chrumkavými orechmi vytvára dokonalé raňajky alebo dezert na začiatok dňa. Navyše ho môžete pripraviť večer predtým a ráno len rýchlo ohriať.

    Ingrediencie

    • 2 jablká, nakrájané na plátky
    • 2 hrušky, nakrájané na plátky
    • 3 lyžice gaštanového masla
    • 2 lyžice medu alebo javorového sirupu
    • 1/2 šálky vlašských orechov, nasekaných
    • Štipka škorice a muškátového orieška

    Postup

    1. Predhrejte rúru na 180 °C. Na plech rozložte plátky jabĺk a hrušiek.
    2. V malej miske zmiešajte gaštanové maslo, med, škoricu a muškátový oriešok. Túto zmes nalejte na ovocie a posypte orechmi.
    3. Pečte 20–25 minút, kým ovocie nezmäkne a zmes nezíska zlatistú farbu. Podávajte teplé s jogurtom alebo šľahačkou.

    Slané gaštanové palacinky s hubami a rozmarínom

    Nedeľné ráno je ideálne na slané palacinky, ktoré môžete plniť rôznymi surovinami. Tento recept kombinuje gaštanovú múku s klasickou múkou a vytvára základ pre výnimočne jemné, orieškové palacinky, ktoré sa skvele hodia k lesným hubám a rozmarínu.

    Ingrediencie

    • 1/2 šálky hladkej múky
    • 1/2 šálky gaštanovej múky
    • 2 vajcia
    • 1 šálka mlieka
    • Štipka soli
    • 2 lyžice masla na pečenie

    Na plnku

    • 200 g lesných húb, nakrájaných
    • 1 strúčik cesnaku, nasekaný
    • 1 lyžica masla
    • 1 lyžička čerstvého rozmarínu, nasekaného
    • Soľ a čierne korenie podľa chuti

    Postup

    1. V miske zmiešajte múky, vajcia, mlieko a štipku soli, kým nezískate hladké cesto. Nechajte odležať aspoň 10 minút.
    2. Na panvici roztopte trochu masla a pripravujte tenké palacinky.
    3. Na druhej panvici osmažte cesnak na masle, pridajte huby, rozmarín, soľ a korenie. Restujte, kým sú huby mäkké.
    4. Plňte palacinky hubami a podávajte teplé, posypané čerstvým parmezánom.

    Chrumkavý gaštanový toast s avokádom a praženými gaštanmi

    Ak máte radi klasický avokádový toast, vyskúšajte túto obmenu s prídavkom gaštanov. Pražené gaštany dodajú jemnú sladkosť, ktorá sa krásne spája s krémovým avokádom a chrumkavým chlebom.

    Ingrediencie

    • 2 plátky kvalitného remeselného chleba
    • 1 zrelé avokádo, rozpučené
    • 1/2 šálky pražených gaštanov, nasekaných
    • Soľ a čierne korenie podľa chuti
    • Štipka čili vločiek
    • Olivový olej na pokvapkanie

    Postup

    1. Plátky chleba opečte do chrumkava.
    2. Avokádo rozotrite na toasty, posypte soľou a čiernym korením.
    3. Na vrch pridajte nasekané pražené gaštany a pokvapkajte olivovým olejom. Ak máte radi pikantné, posypte čili vločkami.

    Nedeľný brunch s gaštanovou omeletou a zeleninou

    Omeleta je ideálnou voľbou na brunch, pretože ju môžete prispôsobiť podľa sezóny. Pridanie gaštanov do omelety jej dodá jemnú sladkosť, ktorá výborne ladí s čerstvou zeleninou.

    Ingrediencie

    • 4 vajcia
    • 1/2 šálky varených gaštanov, nasekaných
    • 1/2 šálky špenátu, nasekaného
    • 1/4 šálky paradajok, nakrájaných na kocky
    • Soľ a čierne korenie podľa chuti
    • 1 lyžica masla

    Postup

    1. V miske vyšľahajte vajcia a dochuťte soľou a korením.
    2. Na panvici roztopte maslo, pridajte vajcia a počkajte, kým omeleta začne tuhnúť. Pridajte nasekané gaštany, špenát a paradajky.
    3. Omeletu preložte a podávajte teplú s chrumkavým chlebom.

    Gaštanové cappuccino so škoricou a mandľovým mliekom

    Na záver si doprajte hrejivý nápoj, ktorý vás zahreje a spríjemní vám prechod na zimný čas. Toto cappuccino nie je len skvelým nápojom, ale aj jemným dezertom, ktorý si môžete vychutnať pri pohľade na jesennú prírodu.

    Ingrediencie

    • 1 šálka mandľového mlieka
    • 2 lyžice gaštanového pyré
    • 1 lyžica medu alebo javorového sirupu
    • Štipka škorice
    • Štipka muškátového orieška

    Postup

    1. V malom hrnci zohrejte mandľové mlieko s gaštanovým pyré, medom a škoricou. Jemne miešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
    2. Mlieko vyšľahajte do peny a nalejte do šálky.
    3. Posypte muškátovým orieškom a podávajte teplé.

    Zmena času na zimný: Príležitosť na výnimočné chvíle v kuchyni

    Zmena času z letného na zimný nám prináša hodinu navyše, ktorú si môžeme vychutnať v pohodlí domova. Prečo ju teda nevyužiť na prípravu niečoho výnimočného? Či už si vyberiete niektorý z týchto receptov alebo si nájdete vlastný, nezabudnite si užiť toto pomalšie nedeľné ráno s rodinou či priateľmi. Možno práve tento čas strávený v kuchyni sa stane vašou novou tradíciou pri každom prechode na zimný čas.

    Ďalšie inšpirácie