V noci zo soboty 26. na nedeľu 27. októbra 2024 posúvame hodiny o hodinu dozadu, čím sa oficiálne prechádza z letného na zimný čas. To znamená, že sa zobudíme do svetlejšieho rána a získame hodinu spánku navyše! Tento malý časový darček môžeme využiť nielen na dlhšie vyspávanie, ale aj na prípravu chutného jedla pre seba a svojich blízkych. Pre všetkých milovníkov varenia a pečenia je táto zmena času ideálnou príležitosťou stráviť ho v kuchyni, pripraviť niečo výnimočné a vychutnať si pokojné, pomalšie tempo nedeľného rána. Prinášame vám nápady na raňajky, ktoré sú ideálne na nedeľu, keď máte o hodinu viac času – jedlá, ktoré vás zahrejú, zasýtia a navodia skvelú atmosféru chladnejšieho jesenného dňa.
Nápady na nedeľné recepty, ktoré si môžete pripraviť s hodinou navyše
Pečené jesenné ovocie s gaštanovým maslom a orechmi
Tento recept je jednoduchý, rýchly a ideálny na využitie sezónneho ovocia, ktoré práve dozrieva na jeseň. Kombinácia sladkého ovocia s jemne orieškovým gaštanovým maslom a chrumkavými orechmi vytvára dokonalé raňajky alebo dezert na začiatok dňa. Navyše ho môžete pripraviť večer predtým a ráno len rýchlo ohriať.
Ingrediencie
- 2 jablká, nakrájané na plátky
- 2 hrušky, nakrájané na plátky
- 3 lyžice gaštanového masla
- 2 lyžice medu alebo javorového sirupu
- 1/2 šálky vlašských orechov, nasekaných
- Štipka škorice a muškátového orieška
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C. Na plech rozložte plátky jabĺk a hrušiek.
- V malej miske zmiešajte gaštanové maslo, med, škoricu a muškátový oriešok. Túto zmes nalejte na ovocie a posypte orechmi.
- Pečte 20–25 minút, kým ovocie nezmäkne a zmes nezíska zlatistú farbu. Podávajte teplé s jogurtom alebo šľahačkou.
Slané gaštanové palacinky s hubami a rozmarínom
Nedeľné ráno je ideálne na slané palacinky, ktoré môžete plniť rôznymi surovinami. Tento recept kombinuje gaštanovú múku s klasickou múkou a vytvára základ pre výnimočne jemné, orieškové palacinky, ktoré sa skvele hodia k lesným hubám a rozmarínu.
Ingrediencie
- 1/2 šálky hladkej múky
- 1/2 šálky gaštanovej múky
- 2 vajcia
- 1 šálka mlieka
- Štipka soli
- 2 lyžice masla na pečenie
Na plnku
- 200 g lesných húb, nakrájaných
- 1 strúčik cesnaku, nasekaný
- 1 lyžica masla
- 1 lyžička čerstvého rozmarínu, nasekaného
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup
- V miske zmiešajte múky, vajcia, mlieko a štipku soli, kým nezískate hladké cesto. Nechajte odležať aspoň 10 minút.
- Na panvici roztopte trochu masla a pripravujte tenké palacinky.
- Na druhej panvici osmažte cesnak na masle, pridajte huby, rozmarín, soľ a korenie. Restujte, kým sú huby mäkké.
- Plňte palacinky hubami a podávajte teplé, posypané čerstvým parmezánom.
Chrumkavý gaštanový toast s avokádom a praženými gaštanmi
Ak máte radi klasický avokádový toast, vyskúšajte túto obmenu s prídavkom gaštanov. Pražené gaštany dodajú jemnú sladkosť, ktorá sa krásne spája s krémovým avokádom a chrumkavým chlebom.
Ingrediencie
- 2 plátky kvalitného remeselného chleba
- 1 zrelé avokádo, rozpučené
- 1/2 šálky pražených gaštanov, nasekaných
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Štipka čili vločiek
- Olivový olej na pokvapkanie
Postup
- Plátky chleba opečte do chrumkava.
- Avokádo rozotrite na toasty, posypte soľou a čiernym korením.
- Na vrch pridajte nasekané pražené gaštany a pokvapkajte olivovým olejom. Ak máte radi pikantné, posypte čili vločkami.
Nedeľný brunch s gaštanovou omeletou a zeleninou
Omeleta je ideálnou voľbou na brunch, pretože ju môžete prispôsobiť podľa sezóny. Pridanie gaštanov do omelety jej dodá jemnú sladkosť, ktorá výborne ladí s čerstvou zeleninou.
Ingrediencie
- 4 vajcia
- 1/2 šálky varených gaštanov, nasekaných
- 1/2 šálky špenátu, nasekaného
- 1/4 šálky paradajok, nakrájaných na kocky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžica masla
Postup
- V miske vyšľahajte vajcia a dochuťte soľou a korením.
- Na panvici roztopte maslo, pridajte vajcia a počkajte, kým omeleta začne tuhnúť. Pridajte nasekané gaštany, špenát a paradajky.
- Omeletu preložte a podávajte teplú s chrumkavým chlebom.
Gaštanové cappuccino so škoricou a mandľovým mliekom
Na záver si doprajte hrejivý nápoj, ktorý vás zahreje a spríjemní vám prechod na zimný čas. Toto cappuccino nie je len skvelým nápojom, ale aj jemným dezertom, ktorý si môžete vychutnať pri pohľade na jesennú prírodu.
Ingrediencie
- 1 šálka mandľového mlieka
- 2 lyžice gaštanového pyré
- 1 lyžica medu alebo javorového sirupu
- Štipka škorice
- Štipka muškátového orieška
Postup
- V malom hrnci zohrejte mandľové mlieko s gaštanovým pyré, medom a škoricou. Jemne miešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
- Mlieko vyšľahajte do peny a nalejte do šálky.
- Posypte muškátovým orieškom a podávajte teplé.
Zmena času na zimný: Príležitosť na výnimočné chvíle v kuchyni
Zmena času z letného na zimný nám prináša hodinu navyše, ktorú si môžeme vychutnať v pohodlí domova. Prečo ju teda nevyužiť na prípravu niečoho výnimočného? Či už si vyberiete niektorý z týchto receptov alebo si nájdete vlastný, nezabudnite si užiť toto pomalšie nedeľné ráno s rodinou či priateľmi. Možno práve tento čas strávený v kuchyni sa stane vašou novou tradíciou pri každom prechode na zimný čas.