Tieto zapekané sladké zemiaky sú super zdravé a vhodné ako vegetariánska večera.
Ingrediencie
- 6 batatov
- 1 PL olivový olej
- soľ
- 120 ml mlieko
- 60 g kyslá smotana
- 4 PL roztopené maslo
- 350 g mozarella
- 180 g sterilizovaná čierna fazuľa
- 2 jarné cibuľky
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 g cherry paradajky
- 1 avokádo
- 1 malé jalapeňo
- 120 g smotanový syr
Postup
- Rúru si predhrejeme na 190 °C. Bataty poriadne poumývame, osušíme papierovými utierkami, popicháme ich po celom povrchu vidličkou, potrieme olejom a osolíme. Umiestnime ich priao na rošty a pečieme aspoň hodinu, kým nebudú úplne mäkké.
- Po dopečení ich umiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme úplne vychladnúť. Z vrchu každého zemiaka pozdĺžne odrežeme tenkú vrstvu, a vydlabeme vnútro, ktoré vložíme do veľkej misy.
- Do misy k zemiakom pridáme mlieko, kyslú smotanu a maslo. Poriadne premiešame, potom pridáme 250 g mozarelly, čiernu fazuľu, zelenú cibuľu a cesnak a dochutíme soľou.
- Touto zmesou naplníme upečené zemiaky, na vrch dáme zvyšok mozarelly a pečieme, kým sa syr neroztopí ( asi 10 až 15 minút)
- Pred podávaním dáme navrch nakrájané paradajky, avokádo, jalapeňo a rozdrobený smotanový syr.