Preskočiť na obsah

Citrónový Meringue Cheesecake

Citrónový Meringue Cheesecake je osviežujúci a lahodný dezert, ktorý kombinuje klasický cheesecake s jemnými citrónovými tónmi a jemnou, ľahkou vrstvou bielkového krému. Tento dezert je skvelou voľbou pre tých, ktorí preferujú menej sladké dezerty, ale stále si chcú vychutnať niečo krémové a chutné. Tento cheesecake sa často servíruje s karamelizovaným citrónom alebo ovocím na vrchu, aby sa zvýraznil jeho svieži a osviežujúci charakter. Ak hľadáte niečo nové a nezvyčajné pre svoj ďalší dezert, určite vyskúšajte tento fantastický Citrónový Meringue Cheesecake.

Ingrediencie

Krusta 

  • 170 g maslových sušienok 
  • 110 g masla 

Náplň 

  • 230 g krémového syra 
  • 200 g kryštálového cukru 
  • 120 g kyslej smotany 
  • 1 PL kukuričného škrobu 
  • Kôra z 1 citróna 
  • 1 ČL vanilkovej esencie 
  • Štipka soli 
  • 3  vajcia 

Lemon curd 

  • 4  žĺtky 
  • 100 g kryštálového cukru 
  • Kôra z 1 citróna 
  • Šťava zo 4 citrónov (podľa chuti) 
  • Štipka soli 
  • 60 g masla 

Meringue 

  • 3 bielky 
  • 1/4 ČL vínneho kameňa 
  • Štipka soli 
  • 100 g kryštálového cukru

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 180 °C a formu na pečenie vymažeme maslom.  
  2. Do mixéra si dáme sušienky s maslom a vzniknutú zmes pripomínajúcu mokrý piesok povtláčame na dno a boky pripravenej formy.  
  3. V mise od robotického mixéra vyšľaháme krémový syr, cukor, kyslú smotanu, kukuričný škrob, citrónovú kôru, vanilku a soľ na strednej rýchlosti dohladka  (cca 1 minútu). Vzniknutú náplň nalejeme do pripravenej formy.  
  4. Do pekáča s vysokým okrajom nalejeme vriacu vodu a umiestnime ho na spodok rúry. Pečieme asi 55 minút, kým nie je vrch zlatistý a pevný ale stred sa jemne chveje. Potom vypneme rúru, pootvoríme dvierka na rúre a takto ho necháme chladnúť asi 1 hodinu.  
  5. Do hrnca nalejeme vodu asi do výšky 3 cm a dáme na strednej teplote variť. V mise vhodnej na parný kúpeľ si medzitým vymiešame žĺtky, cukor, soľ a citrónovú šťavu s kôrou, kým sa ingrediencie nespoja.  Potom umiestnime misu na hrniec s vriacou vodou a šľaháme, kým zmes nezhustne ( 8 – 10 minút). Odstránime misu z hrnca a postupne vmiešame maslo izbovej teploty. Vzniknutý krém precedíme cez jemné sitko a nalejeme ho na koláč, ktorý vyberieme z rúry a vložíme do chladničky na 3 hodiny, ideálne cez noc.  
  6. V mise vyšľaháme bielka, vínny kameň a soľ na stredne vysokých otáčkach, až kým sa nevytvoria mäkké špičky (cca 1 až 2 minúty). Postupne po lyžičkách pridávame cukor a šľaháme, kým sa zmes nespojí. Zvýšime rýchlosť mixéra a šľaháme, kým nebude sneh lesklý s pevnými vrcholmi ( cca 2 minúty). 
  7. Vychladený cheesecake vyberieme z formy a navrch rovnomerne rozotrieme bielkový sneh. Rúru rozohrejeme na vysokú teplotu a dáme doň cheesecake na 1 – 2 minúty, kým bielkový sneh nezhnedne. Prípadne môžeme použiť flambovaciu pištoľ.  
  8. Po vytiahnutí z rúry hneď podávame. 
Ďalšie inšpirácie
Skip to content