Preskočiť na obsah

Známe potravinové mýty, ktoré nie sú vôbec pravdivé

    Známe potravinové mýty, ktoré nie sú vôbec pravdivé

    Orientácia vo svete jedla môže byť náročná. Či už sa snažíte jesť zdravo, prechádzate množstvo online dezinformácií, skúšate dieétu, ktorú vám odporúča priateľ, alebo dekódujete nutričné štítky, robiť rozumné potravinové voľby môže byť skutočne nemožné. Napríklad, pred 60 rokmi každý vedel, že mrazené televízne večere sú budúcnosť a mikrovlnka je najlepší, najjednoduchší a najpohodlnejší spôsob stravovania. Dnes sa väčšina z nás snaží vyhnúť mäsovým mrazeným večeriam plným pridaných solí, konzervantov a iných nie veľmi zdravých prísad.

    Ešte viac to komplikuje fakt, že fakty o jedle, ktoré si myslíme, že poznáme — staré príslovia, výroky a kolektívne znalosti — nie sú vždy presné. Len preto, že niečo bolo tradované z jednej generácie na druhú neznamená, že to v dnešnej dobe obstojí. Ale vedieť, čo je pravda, čo nie a čo je niekde medzi tým, môže byť mätúce. Tu sme zhromaždili niekoľko najčastejších faktov o jedle, ktoré v skutočnosti vôbec nie sú pravdivé.

    Raňajky sú najdôležitejšie jedlo dňa

    Všetci sme to počuli; od našich mám, učiteľov, opatrovateľov a akéhokoľvek feel-good rodinného filmu za posledných 30 rokov: Raňajky sú najdôležitejšie jedlo dňa. Ale kde tento výrok začal, a čo je dôležitejšie, je to vôbec pravda? História raňajok ako najdôležitejšieho jedla dňa pravdepodobne získala svoje základy v 40. rokoch minulého storočia vďaka šikovnému marketingu výrobcu cereálií General Mills.

      Pravda je, že nejde o to, či sú raňajky dôležité. Sú. Problém je tvrdenie, že raňajky sú dôležitejšie ako akékoľvek iné jedlo. To, ako začneme náš deň — čo sa týka jedla — ovplyvňuje spôsob, akým pristupujeme k zvyšku dňa. V skutočnosti, podľa National Weight Loss Registry, 78% ľudí, ktorí schudli a udržali si váhu aspoň päť rokov, jedli raňajky každý deň. Takže, jedenie raňajok vám môže pomôcť robiť informované voľby pre zvyšok dňa. Ale tvrdiť, že je to najdôležitejšie jedlo dňa, a ak ho vynecháte, váš deň je odsúdený na zánik, jednoducho nie je pravda.

      Biele zemiaky sú rovnako zdravé ako sladké zemiaky

      Veľký, parný zemiak vylepšený maslom, syrom, pažítkou, kyslou smotanou, slaninou a čímkoľvek iným, čo si môžeme vymyslieť, nesignalizuje práve „zdravé.“ Ani sladký zemiak zaliaty maslom, škoricou a hnedým cukrom. Ale, keď sú vedľa seba, vo svojej podstate, väčšina ľudí by trvala na tom, že zemiaky sú rovnako zdravé — bez prídavkov a prísad. Ale sladký zemiak má mierny náskok vďaka svojej jasnej oranžovej farbe.

        Podľa Cleveland Clinic, sladké zemiaky sú o trochu lepšie pre vás z hľadiska výživy v porovnaní s bielymi zemiakmi vďaka obsahu beta-karoténu. Tento antioxidant sa premieňa na vitamín A, ktorý pomáha bojovať proti voľným radikálom, ktoré môžu spôsobovať choroby ako rakovina. Ak sa vám dostanú do rúk nejaké sladké zemiaky a chcete sa pokúsiť vytvoriť niekoľko chutných jedál, vyhnite sa bežnej chybe so sladkými zemiakmi a kúpte čo najčerstvejšie. Potom ich môžete pripraviť ako pečené zemiaky, nakrájať na hranolky alebo dokonca roztlačiť.

        Z tučných jedál priberáte

        V 90. rokoch minulého storočia nástup ,,tučných“ potravín zaplavil police v obchodoch s novými, vylepšenými a „zdravšími“ výrobkami. V tom čase sa rozšírila myšlienka, že tuk vás robí tučnými, a zdá sa, že s nami zostala ako mýtus o jedle, ktorý je potrebné zbúrať. Náhrady masla a vajec vládli, zatiaľ čo prázdne sacharidy — ako sladké raňajkové cereálie — boli skutočnou odpoveďou na zdravie a chudnutie.

          Pravda je, že jedenie tukov vás nerobí tučnými. Podľa CNN, jedenie jedál bohatých na tuky vás môže udržať sýtymi dlhšie a pomôcť s dlhodobými cieľmi v chudnutí. Zdravé tuky, ako omega-3 v lososovi, avokáde, olivovom oleji, orechoch a plnotučnom mlieku, sú vynikajúcim zdrojom energie pre vaše telo. Tiež tvoria základ jedného z najúspešnejších spôsobov stravovania: stredomorskej diéty. V skutočnosti, nedostatočný príjem tukov môže spôsobiť spomalenie vášho metabolizmu, takže zakončenie noci lyžicou mandľového masla alebo začiatok rána s extra lososom na bageli nie je až taký zlý nápad.

          Ovocné cukry sú lepšie ako biely cukor

          Pamätám si rozhovor s jedným starším rodinným príslušníkom, ktorý raz povedal: „Koláče, ktoré robím, sú zdravé, pretože používam len sladidlo z mníchovho ovocia.“ Podobný rozhovor sa konal o niekoľko rokov neskôr s priateľom, ktorý tvrdil, že úplne vynechal cukor, ale predo mnou jedol misku ananásu, obyčajného jogurtu a nesladeného kokosu. Existuje bežné nedorozumenie, že ovocné cukry sú lepšie pre vás ako rafinovaný biely cukor, pretože sú úplne prírodné a pochádzajú z ovocia namiesto spracovateľského závodu.

            Podľa výskumu Harvardu však nie je veľký prínos v označovaní alebo rozdeľovaní prirodzene sa vyskytujúcich ovocných cukrov a pridaných cukrov. Naše telo spracováva cukor rovnakým spôsobom, bez ohľadu na to, odkiaľ pochádza. Samozrejme, obsah cukru obsiahnutý v ovocí je omnoho menší ako v Snickers tyčinke a prínos konzumácie ovocia spočíva v antioxidantoch, vláknine a vitamínoch. Takže ak máte chuť na niečo sladké, ovocie bude vždy lepšou voľbou ako sladká tyčinka, ale nie kvôli mýtu o cukre.

            Organické produkty sú lepšie

            Pri prehliadke sekcie s ovocím a zeleninou v obchode s potravinami je ťažké ignorovať jasné oddelenie (a cenový rozdiel) medzi organickými a neorganickými produktmi. Existuje množstvo mýtov o organických potravinách a najdôležitejšie je vziať do úvahy, že organické je jednoducho len certifikát — nie definitívny ukazovateľ toho, ako eticky je niečo vyrobené, pestované alebo zozbierané. Okrem toho, certifikát je drahý, čo ho robí nedosiahnuteľným pre niektorých malých rodinných pestovateľov a farmárov.

              Keď sa porovnajú organické a neorganické produkty, organické nie sú nutrične lepšie, ale môžu obsahovať menej pesticídov a antibiotík. Podľa Current Developments in Nutrition však neexistuje výrazné riziko rakoviny z požívania pesticídov prítomných na neorganickom ovocí a zelenine. Existujú aj tvrdenia, že vystavenie týmto látkam by mohlo byť spojené s ADHD (poruchou pozornosti s hyperaktivitou), ale prehľad z roku 2022 v National Library of Medicine zistil nízku úroveň dôkazov podporujúcich toto spojenie. Celkovo, ak chcete minúť viac peňazí na produkty, nakupujte malé množstvo a lokálne.

              Znížte príjem sacharidov ak chcete schudnúť

              Vyhýbanie sa celej skupine potravín v snahe schudnúť nikdy nie je skvelý nápad; a to platí aj pre trendy diéty ako Atkins, keto a ďalšie diéty, ktoré uprednostňujú mäso pred cestovinami. Podľa Healthline sú sacharidy jednou z troch hlavných makronutrientov — ostatné sú bielkoviny a tuky — ktoré tvoria všetky potraviny. Vaše telo potrebuje všetky tri na to, aby správne fungovalo, takže zbaviť sa jedného nie je naozaj skvelý nápad.

                Sacharidy sa dajú rozdeliť na cukry, škroby a vlákninu. Niektoré sú, samozrejme, lepšie ako iné. Napríklad, miska cestovín je lepšia ako tanier maslových sušienok, aj keď obe sú technicky sacharidy. Celý nápad znižovania sacharidov pochádza z myšlienky, že sacharidy, keď sa rozložia, sa ukladajú ako tuk. Takže multimiliardový diétový priemysel stavia na teórii, že zníženie sacharidov znamená odstránenie tuku, ktorý si vaše telo chce uložiť. Podľa štúdie z roku 2017 v Gastroenterology však nízkosacharidová diéta viedla k chudnutiu len krátkodobo, predtým ako sa stretla s rovnakým dlhodobým problémom ako iné cielené diéty: Ľudia sa ich nedokážu stále držať. Jedenie zdravej a vyváženej stravy je najlepší spôsob, ako bezpečne schudnúť — nie vyhýbanie sa celým skupinám potravín.

                Potrebujete detoxikáciu

                Detoxikácia je zavádzajúca a zbytočná. Ak by ľudia museli manuálne detoxikovať naše telá, alebo sa inak zbavovať toxínov, ktoré sú buď prirodzene sa vyskytujúce alebo sme im vystavení, boli by sme mŕtvi. Vaše obličky a pečeň už robia tú prácu tým, že odstraňujú všetko, čo vaše telo nepotrebuje. Podľa NPR to však nebráni diétnym programom na detoxikáciu, aby zarábali peniaze od ľudí, ktorí veria, že potrebujú dôkladne očistiť svoje telo rovnako, ako by očistili dom.

                  Po sviatkoch mnohí z nás napchali do seba cukor, alkohol, mastné jedlá a iné nie veľmi zdravé položky. S príchodom nového roka sa ľudia obracajú k diétam — najmä detoxikáciám — ako spôsobu, ako začať s čistým štítom. Ale naše telá sú už celkom dobré v zbavovaní sa vecí, ktoré nepotrebujeme. Pocit únavy, choroby alebo nedostatočnej formy môže byť pripísaný zlej strave a životnému štýlu, ale vynechanie všetkého od lepku po kofeín, cukor a mastné jedlá je extrémne obmedzujúce a môže byť až nebezpečné. Čo sa týka toxínov vo vzduchu, ako sú tie, ktoré sa nachádzajú v znečistenom prostredí, sú ťažšie odstrániteľné — ak vôbec — a žiadne množstvo pôstov, očistných štiav alebo diét ich neodstráni.

                  Grapefruit spaľuje tuky

                  Jeden z mojich osobných obľúbených diétnych mýtov zo 70. a 80. rokov je grapefruitová diéta. Pre tých, ktorí nepoznajú, diéta sa objavila kvôli presvedčeniu, že grapefruity obsahujú enzým spaľujúci tuky, ktorý urýchľuje proces chudnutia. Takže pridaním veľkého množstva grapefruitu na raňajky, obed a večeru ste predurčení prirodzene schudnúť. Podľa Vanderbilt University však, aj keď je grapefruit plný vitamínov a bohatý na živiny, neobsahuje žiadnu tajnú látku s vlastnosťami spaľovania tukov.

                    Namiesto toho grapefruitová diéta a následné nadšenie pre citrusové ovocie možno pripísať faktu, že tí, ktorí začínajú deň zdravo, majú tendenciu jesť takto počas celého dňa. Jedenie grapefruitu na raňajky — ktorý je z 91% vody a relatívne sýty — môže pomôcť niekomu cítiť sa nasýtený a dosiahnuť kalorický deficit. Môže to tiež pomôcť lepšie sa rozhodovať neskôr počas obeda a večere. Aj keď to nie je také vzrušujúce ako zázračné ovocie, ktoré roztápa tuky, začlenenie grapefruitu do vašej stravy je stále dobrý nápad.

                    Čerstvé ovocie je vždy lepšie ako mrazené

                    Pri prehliadke uličiek v obchode s potravinami sa zdá byť samozrejmé siahnuť po čerstvých produktoch vpredu obchodu. Nikto by nikdy nechcel kúpiť mrazené čučoriedky namiesto čerstvých, však? Zdá sa, že stále pretrváva myšlienka, že čerstvé ovocie je vždy lepšie ako alternatíva, ale v mnohých prípadoch to jednoducho nie je pravda.

                      Podľa štúdie cez South Dakota State University, v mnohých prípadoch je mrazené ovocie lepšou voľbou. Keď sa ovocie — ako čučoriedky, napríklad — rýchlo zmrazí, zvyčajne bolo predtým dôkladne vyčistené. Takže zvyšné pesticídy, špina a dokonca aj malé zvieratká, ktoré by mohli byť na vašich čerstvých čučoriedkach, sú pre vás odstránené. Po druhé, keď sa produkty rýchlo zmrazia, môže to skutočne uľahčiť prístup k antioxidantom obsiahnutým v ovocí; v niektorých prípadoch ich dokonca zintenzívniť. Tieto antokyány boli preukázané, že znižujú riziko srdcových chorôb a pomáhajú nervovému systému. Okrem týchto prínosov, čerstvé produkty sú často viac vystavené svetlu a vzduchu, čo otupuje vitamíny a antioxidanty prítomné v šupke a dužine mnohých druhov ovocia a zeleniny. Mrazenie zachováva tieto zdravé časti a kúsky až kým ste pripravení ich jesť.

                      Mrkva zlepšuje zrak v tme

                      Jedzte mrkvu pre lepší zrak „Pomôžu vám vidieť v tme!“ je fráza, ktorú sme všetci počuli od dospelých počas boja o jedenie našich mrkiev. Ale sú mrkvy naozaj také prospešné než akékoľvek iné ovocie alebo zelenina, pokiaľ ide o pomoc nášmu zraku? Je to trochu zložitejšie.

                        Mrkvy obsahujú dosť vitamínu A vo forme beta-karoténu. To je to, čo im (a sladkým zemiakom) dáva tú nádhernú oranžovú farbu. Podľa American Optometric Association, vitamín A je prospešný pre zdravie očí, ale nerobí zázraky. Podľa Smithsonian Magazine, celá myšlienka, že mrkvy môžu pomôcť vidieť v tme a dať vašim očiam nejakú nadprirodzenú podporu, začala v Británii počas druhej svetovej vojny. V tom čase boli mestské výpadky, aby sa zabránilo nemeckým bombardérom nájsť svoje ciele. Jeden britský nočný bojovník, ktorý bol zodpovedný za zostrelenie mnohých nepriateľských lietadiel, povedal, že jeho neuveriteľný je vďaka jedeniu veľkého množstva mrkvy. Britské vojnové úrady podporovali mrkvovú propagandu ako spôsob, ako povzbudiť rodiny, aby si pestovali vlastné jedlo namiesto čakania v rade na prídel.

                        Takže aj keď sú mrkvy pre nás prirodzene dobré, mýtus o zraku pochádza skôr z vojnových potrieb než z čohokoľvek iného. Sladké zemiaky a iné zeleniny s vysokým obsahom vitamínu A sú rovnako dobré pre vaše oči ako mrkvy.

                        Brusnicová šťava vylieči močové cesty

                        Dlho sa verilo, že pitie niekoľkých fliaš brusnicovej šťavy môže vyliečiť bolestivú infekciu močových ciest. Bakteriálna infekcia, ktorá je pomerne bežná u žien, sa zvyčajne lieči antibiotikami. Ale prírodná cesta je populárna a myšlienka, že brusnicová šťava by mohla pomôcť, je mýtus, ktorý sa u nás stále drží.

                          Podľa Healthline, myšlienka, že brusnice, brusnicová šťava a brusnicové doplnky môžu pomôcť infekcii močových ciest, pochádza z faktu, že brusnice obsahujú fenolové kyseliny a flavonoidy, ktoré sa považujú za pomoc pri znižovaní zápalu, zastavovaní baktérií, aby sa nelepili na steny močových ciest, a znižovaní množstva baktérií prítomných v močovom mechúre. Brusnicová šťava a doplnky sú lepšie pri prevencii infekcie než pri jej liečení. Ak máte aktívnu infekciu močových ciest, PennMedicine hovorí, že budete musieť navštíviť lekára; kde vám pravdepodobne predpíšu antibiotikum.

                          Ďalšie inšpirácie