Polenta je jednoduché a chutné jedlo pochádzajúce z talianskej kuchyne, ktoré sa pripravuje z kukuričnej múky a vody. Kombinuje sa s rôznymi prílohami a doplnkami, a tak sa dá variť v mnohých variantoch. Jedným z nich je aj polenta s lesnými hubami, cesnakom a šalviou.
Hotovú polenta sa podáva na tanieri a posypáva sa štipkou syra. Na vrch sa pridá zmes orestovaných húb a cesnaku so šalviou. Toto jedlo je vhodné nielen pre vegetariánov, ale pre každého, kto má rád jednoduché a chutné kombinácie zeleniny a korenia.
[sc name=“reklama_1″ ][/sc]Ingrediencie na polentu s lesnými hubami
Polenta
- 1 hrnček jemnej polenty
- 4 a ½ hrnčeka zeleninového alebo kuracieho vývaru
- ½ hrnčeka syra (parmezán, čedar, romano)
- 2 PL olivový olej alebo maslo
- Soľ
- Čierne mleté korenie
Huby
- 2 hrnčeky lesných húb
- 2 PL olivového oleja alebo masla
- 1 šalotka
- 2–3 strúčiky cesnaku
- 2–3 PL vína
- Čerstvá šalvia
- Soľ
- Biele korenie
- kvapka hľuzovkového oleja (voliteľné)
Postup prípravy polenty s lesnými hubami
- Začneme prípravou polenty. Do hrnca dáme vývar a privedieme ho do varu. Keď začne vrieť, znížime teplotu na minimum a postupne prisypávame polentu za neustáleho miešania metličkou, aby nevznikli hrudky. Privedieme do varu, prikryjeme a necháme na miernom ohni 10 minút variť, potom poriadne premiešajte. Znovu prikryjeme, varíme ďalších 10 minút a znova dobre premiešame. Keď je polenta mäkká a uvarená, pridáme olivový olej alebo maslo podľa vlastného výberu, prípadne syr, biele korenie a poriadne zamiešame. Ochutnáme a podľa chuti dosolíme. Vypneme teplo, zakryjeme a odložíme, kým nebudeme jedlo podávať.
- Kým sa polenta varí, pripravíme si huby. Na väčšej panvici si rozohrejeme olej na strednej teplote, pridáme šalotku, cesnak a huby, dusíme 6-7 minút, kým huby nepustia tekutinu, v prípade potreby znížime teplotu. Dochutíme soľou a korením. Tekutinu necháme povariť a huby necháme trochu zhnednúť. Pridáme víno a necháme povariť, aby sa odparil alkohol. Nakoniec pridáme lístky šalvie a jednu minútu povaríme. Ochutnáme a v prípade potreby dosolíme alebo dokoreníme.
- Huby podávame na lôžku s lahodnou krémovou polentou a pokvapkáme hľuzovkovým olejom.
Najčastejšie otázky o polente s lesnými hubami
Čo je polenta?
Polenta je klasické talianske jedlo, ktoré sa pripravuje z kukuričnej múky a vody alebo bujónu.
Ako si pripraviť lesné huby?
Huby očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Na panvici rozohrejte olej a pridajte huby. Orestujte ich do mäkka a potom pridajte nakrájaný cesnak a bylinky podľa chuti. Podávajte teplé.
Aké sú nutričné hodnoty polenty a lesných húb?
Polenta je bohatá na sacharidy, vlákninu a vitamín B. Lesné huby sú zase výborným zdrojom bielkovín, vlákniny a vitamínu D.
Ako si môžem prispôsobiť tento recept podľa svojich potrieb?
Recept na polentu s lesnými hubami si môžete prispôsobiť podľa svojich chutí a preferencií. Môžete pridať ďalšie zeleniny alebo mäso, alebo polentu podávať ako prílohu k inému hlavnému jedlu. Ak sa snažíte redukovať príjem kalórií, môžete použiť menej oleja na opekanie húb alebo si pripraviť menej polenty.