Preskočiť na obsah

Zdravá hŕstková polievka

    Zdravá a tradičná hŕstková polievka - najlepší a najrýchlejší recept

    Pripravte si chutnú hŕstkovú polievku rýchlo a jednoducho v pohodlí domova.

    Ingrediencie

    • 500 g zmesi strukovín na hŕstku  
    • 2 mrkvy 
    • 1 petržlen 
    • 3 zemiaky 
    • 1/3 zeleru 
    • 2 veľké cibule 
    • 1 – 2 strúčiky cesnaku 
    • rastlinný olej 
    • 2 ČL červená mletá paprika 
    • soľ 
    • celé čierne korenie, 
    • bobkový list  
    • sušený majorán 
    • petržlenová vňať 

    Postup

    1. Zmes strukovín si namočíme do studenej vody minimálne na tri hodiny, najlepšie cez noc. Vodu zlejeme a nalejeme novú cca 1, 5 l. Pridáme bobkový list, asi 4 guličky celého čierneho korenia a varíme do polomäkka.  
    2. Potom pridáme nadrobno pokrájanú mrkvu, zemiaky na kocky, petržlen, zeler a jednu celú cibuľu. Varíme, pokiaľ nebudú zemiaky, mrkva a strukoviny mäkké.  
    3. Na panvici si osmažíme na rozohriatom oleji nadrobno pokrájanú cibuľu do sklovita. Pridáme prelisovaný cesnak a restujeme, kým sa z neho nezačne uvoľňovať vôňa. Na koniec pridáme červenú papriku, pár krát premiešame a odstavíme z ohňa.  
    4. Cibuľovú zmes pridáme do polievky, dochutíme soľou, petržlenovou vňaťou, sušeným majoránom a varíme ešte 5 minút. Z polievky vyberieme celú cibuľu, aby sa nerozvarila, vyberieme bobkové listy a kto nemá rád, tak môže vybrať aj zeler a petržlen.  
    5. Do polievky môžeme podľa chuti pridať aj klobásu alebo párky, ktorú restujeme na cibuľke a potom pridáme do polievky.  
    Ďalšie inšpirácie