Preskočiť na obsah

Pripravte si chutnú hŕstkovú polievku rýchlo a jednoducho v pohodlí domova.

Ingrediencie

  • 500 g zmesi strukovín na hŕstku  
  • 2 mrkvy 
  • 1 petržlen 
  • 3 zemiaky 
  • 1/3 zeleru 
  • 2 veľké cibule 
  • 1 – 2 strúčiky cesnaku 
  • rastlinný olej 
  • 2 ČL červená mletá paprika 
  • soľ 
  • celé čierne korenie, 
  • bobkový list  
  • sušený majorán 
  • petržlenová vňať 

Postup

  1. Zmes strukovín si namočíme do studenej vody minimálne na tri hodiny, najlepšie cez noc. Vodu zlejeme a nalejeme novú cca 1, 5 l. Pridáme bobkový list, asi 4 guličky celého čierneho korenia a varíme do polomäkka.  
  2. Potom pridáme nadrobno pokrájanú mrkvu, zemiaky na kocky, petržlen, zeler a jednu celú cibuľu. Varíme, pokiaľ nebudú zemiaky, mrkva a strukoviny mäkké.  
  3. Na panvici si osmažíme na rozohriatom oleji nadrobno pokrájanú cibuľu do sklovita. Pridáme prelisovaný cesnak a restujeme, kým sa z neho nezačne uvoľňovať vôňa. Na koniec pridáme červenú papriku, pár krát premiešame a odstavíme z ohňa.  
  4. Cibuľovú zmes pridáme do polievky, dochutíme soľou, petržlenovou vňaťou, sušeným majoránom a varíme ešte 5 minút. Z polievky vyberieme celú cibuľu, aby sa nerozvarila, vyberieme bobkové listy a kto nemá rád, tak môže vybrať aj zeler a petržlen.  
  5. Do polievky môžeme podľa chuti pridať aj klobásu alebo párky, ktorú restujeme na cibuľke a potom pridáme do polievky.  
Ďalšie inšpirácie