Punčové rezy sú veľmi obľúbeným dezertom, ktorý je ideálny na vianočné aj veľkonočné sviatky. Nenechajte sa odradiť zoznamom ingrediencií a dlhším návodom. Príprava punčových rezov je naozaj veľmi jednoduchá a zvládne ju aj začiatočník.
Ingrediencie
Biele piškótové cesto
- 8 vajec
- 8 PL polohrubej múky
- 8 PL kryštálového cukru
- ½ bal prášku do pečiva
- Štipka soli
Ružové piškótové cesto
- 4 vajcia
- 4 PL polohrubej múky
- 4 PL kryštálového cukru
- 2 ČL prášku do pečiva
- Štipka soli
- červené potravinárske farbivo
- džem (jahodový, malinový, ríbezľový)
Punčový rozvar
- 200 ml červený sirup (malinový, jahodový)
- 100 ml voda
- 100 ml tuzemský um
- Práškový cukor podľa chuti
- červené potravinárske farbivo
- punčová aróma
- citrónová šťava
Poleva
- 250 g práškového cukru
- 1 PL vriacej vody
- 1 – 2 PL citrónovej šťavy
- červená farba gélová potravinárska
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 °C a tri rovnaké plechy si vystelieme papierom na pečenie.
- Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny a postupne pridávame po lyžiciach preosiatu múku s práškom do pečiva. Nakoniec pomocou gumenej stierky jemne primiešame sneh z bielkov. Cesto rozdelíme na dve polovice a rovnomerne ich rozotrieme na dva pripravené plechy. Pečieme asi 20 minút.
- Rovnako pripravíme cesto na ružovú piškótu, len pred pridaním snehu z bielkov vmiešame červené potravinárske farbivo. Cesto upečieme na treťom pripravenom plechu a necháme vychladnúť.
- V hrnci si zahrejeme sirup, vodu, tuzemský um, cukor, červené farbivo, citrónovú šťavu podľa chuti a punčovú arómu. Necháme prevrieť, odstavíme a necháme vychladnúť.
- Na polevu niekoľkokrát preosejeme práškový cukor, pridáme vriacu vodu, citrónovú šťavu podľa chuti a červenú potravinársku gélovú farbu. Poriadne miešame dohladka.
- Jednu bielu piškótu potrieme poriadnou vrstvou džemu, prikryjeme červenou piškótou, pritlačíme a rovnomerne polejeme punčovým rozvarom asi 1 cm od okraja. Potrieme džemom a na vrch dáme bielu piškótu, pritlačíme, zaťažíme a odložíme do chladu na asi 12 hodín.
- Po vytiahnutí z chladničky polejeme polevou a necháme trochu stuhnúť ( nie úplne) a pokrájame na menšie rezy.