Preskočiť na obsah

Punčové rezy sú veľmi obľúbeným dezertom, ktorý je ideálny na vianočné aj veľkonočné sviatky. Nenechajte sa odradiť zoznamom ingrediencií a dlhším návodom. Príprava punčových rezov je naozaj veľmi jednoduchá a zvládne ju aj začiatočník.

Ingrediencie

Biele piškótové cesto

  • 8 vajec 
  • 8 PL polohrubej múky 
  • 8 PL kryštálového cukru 
  • ½ bal prášku do pečiva 
  • Štipka soli  

Ružové piškótové cesto

  • 4 vajcia  
  • 4 PL polohrubej múky 
  • 4 PL kryštálového cukru 
  • 2 ČL prášku do pečiva 
  • Štipka soli  
  • červené potravinárske farbivo 
  • džem (jahodový, malinový, ríbezľový) 

Punčový rozvar

  • 200 ml červený sirup (malinový, jahodový) 
  • 100 ml voda 
  • 100 ml tuzemský um 
  • Práškový cukor podľa chuti 
  • červené potravinárske farbivo 
  • punčová aróma 
  • citrónová šťava 

Poleva

  • 250 g práškového cukru 
  • 1 PL vriacej vody 
  • 1 – 2 PL citrónovej šťavy 
  • červená farba gélová potravinárska 

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 180 °C a tri rovnaké plechy si vystelieme papierom na pečenie.  
  2. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny a postupne pridávame po lyžiciach preosiatu múku s práškom do pečiva. Nakoniec pomocou gumenej stierky jemne primiešame sneh z bielkov. Cesto rozdelíme na dve polovice a rovnomerne ich rozotrieme na dva pripravené plechy. Pečieme asi 20 minút. 
  3. Rovnako pripravíme cesto na ružovú piškótu, len pred pridaním snehu z bielkov vmiešame červené potravinárske farbivo. Cesto upečieme na treťom pripravenom plechu a necháme vychladnúť.  
  4. V hrnci si zahrejeme sirup, vodu, tuzemský um, cukor, červené farbivo, citrónovú šťavu podľa chuti a punčovú arómu. Necháme prevrieť, odstavíme a necháme vychladnúť.  
  5. Na polevu niekoľkokrát preosejeme práškový cukor, pridáme vriacu vodu, citrónovú šťavu podľa chuti a červenú potravinársku gélovú farbu. Poriadne miešame dohladka.  
  6. Jednu bielu piškótu potrieme poriadnou vrstvou džemu, prikryjeme červenou piškótou, pritlačíme a rovnomerne polejeme punčovým rozvarom asi 1 cm od okraja. Potrieme džemom a na vrch dáme bielu piškótu, pritlačíme, zaťažíme a odložíme do chladu na asi 12 hodín.  
  7. Po vytiahnutí z chladničky polejeme polevou a necháme trochu stuhnúť ( nie úplne) a pokrájame na menšie rezy.  
Ďalšie inšpirácie