Preskočiť na obsah

Anglické raňajky s fazuľou

Vychutnajte si kompletné anglické raňajky tak, ako sa patrí. English breakfast sú obľúbeným jedlom v Spojenom kráľovstve a Írsku a obsahujú slaninu, klobásy, vajcia, fazuľu, paradajky, huby a podávajú sa spolu s toastami a chutnou kávou alebo čajom.

Ingrediencie

  • 1x konzerva bielej fazule v paradajkovej omáčke
  • 4x plátky údenej slaniny
  • 4x bravčové klobásy 
  • 150 gramov šampiňónov
  • 2x paradajky
  • Štipka soli 
  • 2x krajce bieleho chleba
  • 4x veľké vajcia 
  • Bravčová masť prípadne rastlinný olej 

Postup

  1. Rozohrejeme si rúru na 100 °C. 
  2. Panvicu rozohrejeme a necháme zohrievať na strednej teplote.
  3. Pridáme klobásy a opečieme ich z každej strany.
  4. Pečieme cca 8 minút.
  5. Na panvicu vložíme paradajky prekrojené na polovice reznou stranou nadol a jemne opečieme.
  6. Potom ich preložíme do zapekacej misy spolu s klobásami a vložíme do rúry na 10 minút.
  7. Na tej istej panvici roztopíme lyžicu bravčovej masti a na prudkom ohni opečieme slaninku a šampiňóny cca 7 minút alebo pokiaľ nebudú šampiňóny mäkké a slaninka chrumkavá.
  8. Potom ich preložíme do rúry aby zostali teplé. 
  9. Do malého hrnčeka pridáme konzervu fazule a za stáleho miešania varíme na strednej teplote. 
  10. Na panvicu pridáme bravčovú masť (ak je potrené) a rozbijeme vajíčka.
  11. Necháme na strednej teplote kým nebude bielko hotové a žĺtko tekuté.
  12. Nakoniec na panvici opečieme chlieb a keď je ešte teplý môžeme ho potrieť maslom. 
  13. Všetky suroviny – Paradajky, klobásy, fazuľu, vajíčka, šampiňóny a chlieb servírujeme spolu na jednom tanieri.
  14. Nakoniec dochutíme soľou a korením. 

Čo sú anglické raňajky?

Anglické raňajky sú tradičným raňajkovým jedlom v anglickom štýle, ktoré sa často konzumuje na obsiahlejších raňajkách počas víkendov alebo špeciálnych príležitostí. Sú charakteristické svojím bohatým a sýtim zložením, zahŕňajúcim rôzne prísady ako vajcia, slaninu, klobásy, fazuľu v paradajkovom šťave, pečené huby, paradajky, čiastočne alebo úplne pečené chleby a ďalšie suroviny podľa vlastnej chuti.

Ako sa pripravujú anglické raňajky?

Anglické raňajky sa pripravujú v rôznych variáciách, pričom základnými zložkami sú obvykle vajcia, slanina a klobásy. Slaninu a klobásy sa najčastejšie pečú na panvici, vajcia sa môžu variť, opáliť, vajíčka na oko alebo pripraviť ako omelety. Ďalšie prísady sa môžu pridať podľa preferencií a regionálnych variantov, ako sú pečené huby, paradajky, čiastočne pečené chleby a fazuľa v paradajkovom šťave. Raňajky sa zvyčajne podávajú s toastom alebo pečivom a doplnkovými prísadami ako džem, maslo, syr alebo kyslá smotana.

Ako sa podávajú anglické raňajky?

Anglické raňajky sa zvyknú podávať na veľkých tanieroch alebo špeciálnych raňajkových doskách. Každá zložka je umiestnená na tanieri alebo doske a podáva sa s prílohami, ako sú pečivo, džem, maslo, syr alebo kyslá smotana. Raňajky sa často podávajú s horúcimi nápojmi, ako je káva, čaj alebo džús.

Aké sú variácie Anglických raňajok?

Existuje veľa variácií Anglických raňajok, ktoré sa môžu líšiť v zložení prísad a spôsobe prípravy. Niektoré varianty môžu obsahovať aj grilované huby, opečené zemiaky, kyslú smotanu, pečenú rybu alebo iné prídavky. Mnohí ľudia si tiež pridávajú omáčky ako kečup alebo worcesterskú omáčku.

Ďalšie inšpirácie