Preskočiť na obsah

Babičkine vanilkové rožky

Vanilkové rožky sú jedným z najznámejších vianočných cukroviniek. Pôvodný recept pochádza z Rakúska, ale sú veľmi obľúbené na Slovensku, v Maďarsku, v Poľsku, v Českej republike a dokonca aj v Taliansku. V pôvodnom rakúskom recepte sa používajú zásadne mleté ​​mandle, ale v Česku a na Slovensku sa najčastejšie používajú vlašské orechy.

Ingrediencie

  • 250 g zmäknuté maslo 
  • 300 g hladká múka 
  • 1 ks vanilkový cukor 
  • 50 g práškový cukor 
  • 150 g mleté vlašské orechy 

na obaľovanie

  • 5 PL práškového cukru a 2 vanilkové cukry 

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 175 °C a plech si vystelieme papierom na pečenie.  
  2. Z masla, múky, z oboch cukrov  a vlašských orechov vypracujeme hladké cesto. Takto vypracované cesto zabalíme do potravinovej fólie a odložíme do chladničky aspoň na 30 minút.  
  3. Stuhnuté cesto si rozdelíme na menšie kúsky ( 4-6 ks) a z každého kusu si vyvaľkáme dlhý valček, ktorý rozkrájame na rovnako dlhé kúsočky. Z nich vytvarujeme rožtek a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Môžeme si jeden kúsok ponechať ako vzor, aby sme mali všetky rožteky rovnako dlhé.  
  4. Pečieme približne 10 minút, po dopečení necháme aspoň 10 minút chladnúť na plechu, aby sa rožteky pri manipulácii nerozpadli. 
  5. Do mištičky si nasypeme práškový cukor a vanilkové cukry, poriadne premiešame a obaľujeme v ňom vychladnuté rožteky.  
Ďalšie inšpirácie