Preskočiť na obsah

Baklažán plnený hovädzím mäsom

Tento tradičný grécky recept na baklažáne vás určite ohromí! Melitzanes papoutsakia je grécke jedlo, ktoré dostalo svoj názov podľa podobnosti svojho tvaru s topánkami. Chuť a ingrediencie použité na tento recept sú veľmi podobné obľúbenému gréckemu jedlu musaka.

Ingrediencie

  • 5 baklažánov
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 veľká červená cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 pohár červeného vína
  • 1 plechovka nakrájaných paradajok alebo paradajkovej šťavy
  • 1 tyčinka škorice
  • 1 ČL oregano
  • 100 g strúhaného kefalotyri alebo akéhokoľvek tvrdého žltého syra
  • olivový olej
  • soľ
  • čierne mleté ​​​​korenie
  • 2–3 lyžice nasekanej petržlenovej vňate

Na bešamelovú omáčku 

  • 100 g hladkej múky  
  • 100 g masla  
  • 900 ml mlieka  
  • 2 žĺtky 
  • štipka muškátového orieška 
  • soľ  

Na zemiakovú kašu 

  • 4 veľké zemiaky 
  • 50 g mlieka  
  • 1 lyžica masla 
  • 2 žĺtky 

Postup

  1. Každý baklažán prerežeme pozdĺžne na dva kusy a dužinu priečne narežeme. Takto nakrájané baklažány vložíme do cedníka, osolíme a necháme odležať cca 30 min. 
  2. Následne ich umyjeme veľkým množstvom vody a necháme odležať na kuchynskej utierke. Predhrejeme si rúru na 200 °C. Baklažány osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Plech vystelieme papierom na pečenie a naukladáme naň baklažány šupkou nahor. Pečieme 40 min resp. pokiaľ nezmäknú. 
  3. Medzitým si rozohrejeme panvicu na stredný plameň, pridáme olivový olej a osmažíme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu doskolovita. Potom pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a restujeme. Pridáme mleté mäso, ktoré pomocou drevenej varešky rozdrvíme na menšie kúsky a dusíme. Mäso zalejeme červeným vínom a počkáme 1-2 minúty, kým sa odparí. Primiešame paradajky z konzervy, škoricu, štipku cukru, oregano a okoreníme. Privedieme do varu, stiahneme plameň a pod pokrievkou dusíme asi 30 minút, kým sa väčšina šťavy neodparí. Na záver pridáme 1-2 hrste strúhaného syra a nasekanú petržlenovú vňať a premiešame. 
  4. V hrnčeku si necháme roztopiť maslo, pridáme múku a pár sekúnd varíme. Potom za stáleho miešania pridávame mlieko, kým zmes nezhustne. Stále miešame, aby sa nevytvorili hrudky, osolíme, okoreníme a pridáme muškátový oriešok. Odstavíme z plameňa a pridáme žĺtky. Stále miešame. 
  5. Zemiaky uvaríme domäkka. Potom ich vložíme do kuchynského robota spolu s mliekom, maslom, žĺtkami, čiernym mletým korením a vymiešame do hladka. 
  6. Baklažány navrstvíme na dno pekáča šupkou nadol. Odstránime časť dužiny, aby sme vytvorili miesto pre náplň. Posypeme baklažány trochou strúhaného syra a na každý kúsok pridáme mäsovú omáčku. Polejeme bešamelovou omáčkou alebo zemiakovou kašou a posypeme strúhaným syrom. Pečieme 180 °C 20 minút, kým pekne nezhnednú. 
Ďalšie inšpirácie