Tento tradičný grécky recept na baklažáne vás určite ohromí! Melitzanes papoutsakia je grécke jedlo, ktoré dostalo svoj názov podľa podobnosti svojho tvaru s topánkami. Chuť a ingrediencie použité na tento recept sú veľmi podobné obľúbenému gréckemu jedlu musaka.
Ingrediencie
- 5 baklažánov
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 veľká červená cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 pohár červeného vína
- 1 plechovka nakrájaných paradajok alebo paradajkovej šťavy
- 1 tyčinka škorice
- 1 ČL oregano
- 100 g strúhaného kefalotyri alebo akéhokoľvek tvrdého žltého syra
- olivový olej
- soľ
- čierne mleté korenie
- 2–3 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
Na bešamelovú omáčku
- 100 g hladkej múky
- 100 g masla
- 900 ml mlieka
- 2 žĺtky
- štipka muškátového orieška
- soľ
Na zemiakovú kašu
- 4 veľké zemiaky
- 50 g mlieka
- 1 lyžica masla
- 2 žĺtky
Postup
- Každý baklažán prerežeme pozdĺžne na dva kusy a dužinu priečne narežeme. Takto nakrájané baklažány vložíme do cedníka, osolíme a necháme odležať cca 30 min.
- Následne ich umyjeme veľkým množstvom vody a necháme odležať na kuchynskej utierke. Predhrejeme si rúru na 200 °C. Baklažány osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Plech vystelieme papierom na pečenie a naukladáme naň baklažány šupkou nahor. Pečieme 40 min resp. pokiaľ nezmäknú.
- Medzitým si rozohrejeme panvicu na stredný plameň, pridáme olivový olej a osmažíme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu doskolovita. Potom pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a restujeme. Pridáme mleté mäso, ktoré pomocou drevenej varešky rozdrvíme na menšie kúsky a dusíme. Mäso zalejeme červeným vínom a počkáme 1-2 minúty, kým sa odparí. Primiešame paradajky z konzervy, škoricu, štipku cukru, oregano a okoreníme. Privedieme do varu, stiahneme plameň a pod pokrievkou dusíme asi 30 minút, kým sa väčšina šťavy neodparí. Na záver pridáme 1-2 hrste strúhaného syra a nasekanú petržlenovú vňať a premiešame.
- V hrnčeku si necháme roztopiť maslo, pridáme múku a pár sekúnd varíme. Potom za stáleho miešania pridávame mlieko, kým zmes nezhustne. Stále miešame, aby sa nevytvorili hrudky, osolíme, okoreníme a pridáme muškátový oriešok. Odstavíme z plameňa a pridáme žĺtky. Stále miešame.
- Zemiaky uvaríme domäkka. Potom ich vložíme do kuchynského robota spolu s mliekom, maslom, žĺtkami, čiernym mletým korením a vymiešame do hladka.
- Baklažány navrstvíme na dno pekáča šupkou nadol. Odstránime časť dužiny, aby sme vytvorili miesto pre náplň. Posypeme baklažány trochou strúhaného syra a na každý kúsok pridáme mäsovú omáčku. Polejeme bešamelovou omáčkou alebo zemiakovou kašou a posypeme strúhaným syrom. Pečieme 180 °C 20 minút, kým pekne nezhnednú.