Preskočiť na obsah

Basque cheesecake

Basque cheesecake je sladký dezert, ktorý pochádza zo Španielska. Má nepravidelný tvar, tmavohnedú kôru a krémovú vnútornú časť. Tento cheesecake sa pripravuje z jednoduchých ingrediencií, ako je krémový syr, cukor, vajcia a múka, a nerozlieva sa do formy, aby sa dosiahol charakteristický vzhľad. Je to obľúbený dezert pre svoju jednoduchosť, chuť a výrazný vzhľad.

Ingrediencie

  • Maslo na vymastenie formy  
  • 5 vajec 
  • 3 žĺtky  
  • 900 g krémového syru 
  • 300 g kryštálového cukru 
  • 360 ml smotany na šľahanie 
  • 2 ČL vanilkového extraktu  
  • Štipka soli 
  • 3 PL múky 

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 230°C. Formu vymažeme maslom a vystelieme 2 kusmi papiera na pečenie tak, aby prečnieval z formy aspoň 5 cm. 
  2. V mise si vyšľaháme vajcia so žĺtkami. V druhej mise vyšľaháme krémový syr s cukrom do peny ( cca 2 minúty). Pridáme smotanu na šľahanie, vanilkový extrakt a soľ.  
  3. Potom postupne zašľahávame vaječnú zmes. Nakoniec pridáme preosiatu múku a jemne premiešame, kým sa zmes nespojí.  
  4. Pripravenú zmes vlejeme do formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme cca 50 minút, kým nie je pevný a stred sa jemne nechveje.  
  5. Po dopečení vyberieme na mriežku a necháme vychladnúť.
Ďalšie inšpirácie