Preskočiť na obsah

Mäkké a nadýchané gnocchi zo sladkých zemiakov a podávané s lahodnou hnedou maslovou omáčkou sú pôsobivým jedlom, ktoré vás určite očarí. Navyše je úplne jednoduché na prípravu.

Ingrediencie

  • 450 g batatov 
  • 1 PL čerstvého tymiánu 
  • ⅓ hrnčeka strúhaného parmezánu 
  • ¼ ČL bieleho korenia 
  • 1 hrnček scedenej ricotty 
  • 1 žĺtok 
  • 300 g hladkej múky  
  • 115 g masla 
  • štipka soli  
  • 1 vetvička šalvie 
  • štipka korenia
  • 1/2 hrnčeka olivového oleja 

Postup

  1. Bataty niekoľkokrát poprepichujeme nožom a pečieme pri teplote 200 °C asi hodinu. Po dopečení necháme vychladnúť, odstránime šupku a vidličkou roztlačíme v miske. 
  2. Ricottu scedíme v utierke alebo pomocou sitka a pridáme k roztlačeným batataom. Nasekáme si čerstvý tymian a primiešame ho spolu s parmezánom, bielym korením a žĺtkom k batatovej zmesi. Poriadne premiešame do hladka.  Pridáme cca 250 g múky a zamiešame. Ak je cesto príliš riedke, pridáme ďalšiu múku.  
  3. Cesto si dáme do vrecka, odrežeme špic na veľkosť otvoru cca 2 cm. Medzitým si privedieme do varu hrniec s osolenou vodou a vytláčame gnocchi požadovanej veľkosti. Varíme vo vriacej vode, kým nevyplávajú na povrch.  
  4. V menšom hrnci rozohrejeme olivový olej a pridáme niekoľko lístkov šalvie. Asi po 2-4 sekundách prevrátime a prenesieme na papierovú utierku. 
  5. Pridáme maslo do malého hrnca a za občasného miešania zahrievame na miernej teplote do zlatista. Halušky polejeme maslom, posypeme soľou, korením, parmezánom a opraženými lístkami šalvie. 
Ďalšie inšpirácie