5/5 - (5x hodnotené)

Vyskúšajte tento chutný recept a vychutnajte si jemnú bravčovú panenku s dubákovou omáčkou, ktorá sa vám bude rozplývať na jazyku. Tento recept je veľmi jednoduchý a zaberie vám približne 45 minút.

Ingrediencie

  • 500 g bravčová panenka 
  • 650 g zemiaky 
  • Čerstvé dubáky ( aspoň 400 g) 
  • 1 cibuľa 
  • 50 ml hovädzí alebo hubový vývar prípadne biele víno 
  • 200 ml smotana na šľahanie 
  • Olej 
  • Maslo 
  • Soľ 
  • Čierne korenie mleté 
  • Muškátový oriešok 

Postup prípravy

  1. Rúru si rozohrejeme na 200 °C. Plech si vystelieme papierom na pečenie. Zemiaky si umyjeme, nakrájame na kolieska alebo na mesiačiky a poukladme na plech. Pokvapkáme olejom, osolíme, okoreníme a pečieme 35 – 40 minút alebo dozlatista pokiaľ nebudú zemiaky mäkké a zvrchu mierne chrumkavé. 
  2. Bravčovú panenku si očistíme, osolíme a okoreníme. Na panvici si rozohrejeme 2 PL masla s olejom, pridáme panenku a opekáme ju asi 15 – 20 minút. Počas opekania ju pravidelne otáčame, aby bola opečená z každej strany. Potom panenku vložíme na alobal, na vrch dáme 1 PL masla a poriadne ju zabalíme do alobalu. Necháme ju na teplom mieste asi 15 minút. 
  3. Vo väčšej panvici si rozohrejeme maslo a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu. Restujeme do sklovita, potom pridáme očistené a na menšie kúsky nakrájané dubáky, okoreníme a restujeme, kým sa úplne nevyparí tekutina ( asi 10 minút). Podlejeme vývarom ( prípadne vínom) a dusíme ďalších 8 – 10 minút. Nakoniec pridáme smotanu a chvíľku redukujeme. Osolíme a podľa chuti dokoreníme.