Preskočiť na obsah

Bravčová panenka s omáčkou z kuriatok

    Bravčová panenka s omáčkou z kuriatok - originálny slovenský recept

    Lahodná bravčová panenka v kombinácií s chutnou omáčkou z kuriatok je naozaj fantastická. Vyskúšajte tento overený slovenský recept a vychutnajte si dokonalú chuť vynikajúceho mäska a hríbovej omáčky.

    Ingrediencie

    • 500 g bravčová panenka 
    • 700 g čerstvé kuriatka 
    • 1 cibuľa 
    • 0,5 dcl biele víno 
    • 5 PL maslo 
    • olej 
    • 250 ml smotana na šľahanie 
    • 700 g zemiaky 
    • soľ 
    • čierne mleté korenie 
    • petržlenová vňať 

    Postup

    1. Rúru si rozohrejeme na 200 °C. Plech si vystelieme papierom na pečenie. Zemiaky si umyjeme, nakrájame na kolieska alebo na mesiačiky a poukladáme na plech. Pokvapkáme olejom, osolíme, okoreníme a pečieme 35 – 40 minút alebo dozlatista pokiaľ nebudú zemiaky mäkké a zvrchu mierne chrumkavé. 
    2. Bravčovú panenku si očistíme, osolíme a okoreníme. Na panvici si rozohrejeme 2 PL masla s olejom, pridáme panenku a opekáme ju asi 15 – 20 minút. Počas opekania ju pravidelne otáčame, aby bola opečená z každej strany. Potom panenku vložíme na alobal, na vrch dáme 1 PL masla a poriadne ju zabalíme do alobalu. Necháme ju na teplom mieste asi 15 minút. 
    3. Vo väčšej panvici si rozohrejeme zvyšné maslo a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu. Restujeme do sklovita. Potom pridáme očistené a na menšie kúsky nakrájané kuriatka, okoreníme a restujeme, kým sa úplne nevyparí tekutina z kuriatok ( asi 10 minút). Podlejeme bielym vínom a dusíme ďalších 10 minút. Nakoniec pridáme smotanu a chvíľku redukujeme. Osolíme a posypeme petržlenovou vňaťou. 
    4. Panenku nakrájame na kolieska hrubé asi 2,5 cm a podávame s pečenými zemiakmi a omáčkou. Môžeme ešte navrch posypať petržlenovou vňaťou.
    Ďalšie inšpirácie