Preskočiť na obsah

Bravčové medailónky so slivkovou omáčkou

    Bravčové medailónky so slivkovou omáčkou

    Slivky sú ovocie, ktoré dokáže obohatiť nielen sladké, ale aj slané jedlá svojou jedinečnou sladkokyslou chuťou. Ich univerzálnosť a bohatstvo chutí robia zo sliviek ideálnu ingredienciu na prípravu rôznych omáčok, ktoré môžu vylepšiť a zvýrazniť chuť hlavných jedál. Bravčové medailónky so slivkovou omáčkou prinášajú dokonalú harmóniu sladkých a slaných chutí, ktorá poteší aj tých najnáročnejších gurmánov a spraví z každého jedla nezabudnuteľný zážitok.

    Bravčové mäso, konkrétne panenka, je obľúbené pre svoju jemnosť a rýchlu prípravu. V kombinácii so slivkovou omáčkou, ktorá sa pripravuje z čerstvých sliviek, červeného vína a aromatických korenín, vzniká jedlo, ktoré je nielen chutné, ale aj vizuálne atraktívne. Táto kombinácia je ideálna na slávnostné príležitosti, rodinné večere alebo keď jednoducho chcete pripraviť niečo špeciálne.

    Príprava slivkovej omáčky nie je náročná a jej výsledok stojí za to. Slivky dodávajú omáčke prirodzenú sladkosť, zatiaľ čo červené víno a balzamikový ocot prispievajú kyslosťou a hĺbkou chuti. Koreniny ako škorica a klinčeky pridávajú jemný nádych exotiky, ktorý dokonale dopĺňa bravčové mäso. Tento recept vám ukáže, ako správne pripraviť a skombinovať tieto ingrediencie, aby ste dosiahli maximálnu chuť a kvalitu jedla.

    Pripravte si tento lahodný pokrm a potešte svojich blízkych alebo hostí jedlom, ktoré je bohaté na chute a plné vynikajúcich ingrediencií. Bravčové medailónky so slivkovou omáčkou sú dôkazom toho, že s trochou kreativity a správnymi ingredienciami môžete vytvoriť nezabudnuteľné jedlo, ktoré uspokojí aj tých najnáročnejších gurmánov.

    Bravčové medailónky so slivkovou omáčkou recept

    Ingrediencie

    Na bravčové medailónky:

    • 600 g bravčovej panenky
    • Soľ a čierne korenie podľa chuti
    • 2 lyžice olivového oleja
    • 1 lyžica masla

    Na slivkovú omáčku

    • 300 g čerstvých sliviek (môžete použiť aj sušené, ale čerstvé sú lepšie)
    • 1 cibuľa, jemne nasekaná
    • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
    • 100 ml červeného vína
    • 100 ml kuracieho alebo hovädzieho vývaru
    • 2 lyžice medu
    • 1 lyžica balzamikového octu
    • Štipka mletej škorice
    • Štipka mletých klinčekov
    • Soľ a čierne korenie podľa chuti

    Postup

    1. Príprava bravčových medailónkov: Bravčovú panenku nakrájajte na medailónky hrubé približne 2 cm. Každý medailónk mierne osoľte a okoreňte. Na panvici rozohrejte olivový olej a maslo. Keď je panvica dostatočne horúca, pridajte medailónky a opečte ich z oboch strán, kým nie sú krásne zlatohnedé a prepečené (približne 3-4 minúty z každej strany). Medailónky vyberte z panvice a udržujte teplé.
    2. Príprava slivkovej omáčky: Slivky umyte, rozpoľte a odstráňte kôstky. Nakrájajte ich na menšie kúsky. V tej istej panvici, kde ste opiekli medailónky, pridajte cibuľu a cesnak. Opekajte, kým nie sú mäkké a voňavé. Pridajte nakrájané slivky a miešajte, kým sa nezačnú rozpadať a uvoľňovať šťavu. Zalejte červeným vínom a nechajte zredukovať na polovicu. Pridajte vývar, med, balzamikový ocot, škoricu a klinčeky. Varte na miernom ohni, kým omáčka nezhustne a chute sa dobre nespoja (asi 10-15 minút). Dochuťte soľou a čiernym korením podľa potreby.
    3. Servírovanie: Na tanier položte bravčové medailónky a prelejte ich pripravenou slivkovou omáčkou. Ako prílohu môžete podávať pečené zemiaky, zemiakovú kašu alebo čerstvú zeleninu.

    Bravčové medailónky so slivkovou omáčkou otázky a odpovede

    Môžem použiť sušené slivky namiesto čerstvých?

    Áno, môžete použiť sušené slivky namiesto čerstvých, ale odporúča sa ich najprv namočiť do teplej vody alebo červeného vína, aby sa rehydrovali a zmäkli pred pridaním do omáčky.

    Čo môžem použiť ako náhradu za červené víno?

    Ak nechcete používať červené víno, môžete ho nahradiť ďalším vývarom alebo jablčným džúsom. Tieto alternatívy dodajú omáčke dostatočnú chuť.

    Aký druh bravčového mäsa je najlepší na tento recept?

    Bravčová panenka je ideálna pre tento recept kvôli svojej jemnosti a rýchlej príprave. Môžete však použiť aj iné jemné časti bravčového mäsa, napríklad bravčovú kotletu.

    Môžem pripraviť omáčku vopred?

    Áno, slivkovú omáčku môžete pripraviť vopred a uskladniť v chladničke až na 3 dni. Pred podávaním ju jednoducho zohrejte na miernom ohni.

    Ako môžem omáčku zahustiť, ak je príliš riedka?

    Ak je omáčka príliš riedka, môžete ju nechať variť o niečo dlhšie, aby sa tekutina odparila a omáčka zhustla. Alternatívne môžete pridať trochu kukuričného škrobu rozpusteného v studenej vode a miešať, kým omáčka nedosiahne požadovanú konzistenciu.

    Aké prílohy sa najlepšie hodia k tomuto jedlu?

    K bravčovým medailónkom so slivkovou omáčkou sa výborne hodia pečené zemiaky, zemiaková kaša, čerstvá zelenina alebo ryža. Tieto prílohy doplnia chuť mäsa a omáčky.

    Je možné tento recept pripraviť aj s iným druhom mäsa?

    Áno, tento recept môžete pripraviť aj s iným druhom mäsa, ako je kuracie alebo hovädzie. Postup bude podobný, ale doba varenia sa môže líšiť v závislosti od druhu a hrúbky mäsa.

    Ďalšie inšpirácie