Výborné mexické jedlo, ktoré sa do súčasnej podoby formovalo v kalifornskej kuchyni. Burritos sa pripravuje z múčnej tortily a rôznych prísad, ktoré môžu byť aj pikantné. Najčastejšou náplňou Burrita je hovädzie, kuracie alebo bravčové mäso. Môže tiež podľa chuti obsahovať ryžu, varenú fazuľu, zeleninu, syr a koreniny.

Ingrediencie

  • 1 čajová lyžička sušenej cibule
  • 1 čajová lyžička sušeného oregana
  • 1 čajová lyžička soli
  • 2 čajové lyžičky drvenej rasce
  • 2 čajové lyžičky papriky
  • 1/4 čajovej lyžičky čierneho korenia
  • ¼ čajovej lyžičky kajenského korenia 
  • 1/2 polievkovej lyžice olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • ½ cibule
  • 500 gramov mletého hovädzieho mäsa
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 3 lyžice vody
  • 6 až 8 veľkých tortíl 
  • 380 gramov ryže
  • 350 gramov ľadového šalátu
  • 1x konzerva kukurice
  • 1x konzerva čiernej fazule
  • 3x paradajky
  • 1/2 červenej cibule
  • Čerstvý koriander
  • 150 gramov strúhaného syra podľa výberu

Postup prípravy

  1. Na panvici rozohrejeme olej na vysokej teplote, pridáme cesnak a cibuľu a opečieme dosklovita.
  2. Pridáme mleté hovädzie mäso a za stáleho miešania ho opekáme pokiaľ nezhnedne.
  3. Pridáme  sušenú cibuľu, sušené oregano, soľ, drvenú rascu, papriku, čierne a kajenské korenie a restujeme 1 minútu.
  4. Potom pridáme paradajkový pretlak a vodu a varíme 3 minúty pokiaľ sa väčšina vody nevyparí.
  5. Mäso nesmie byť vysušené, musí zostať šťavnaté.
  6. Necháme 10 minút vychladnúť.
  7. Uvaríme ryžu v osolenej vode domäkka.
  8. Pred servírovaním zohrejeme tortillu na panvici z oboch strán.
  9. Tesne po stred umiestnime ryžu, na ryžu dáme mäsovú zmes, ľadový šalát, kukuricu, čiernu fazuľu, paradajky pokrájané na kocky a posypeme koriandrom, nadrobno nakrájanou cibuľou a syrom.
  10. Zložíme spodnú stranu, aby nám nevypadla náplň, potom oba boky a nakoniec zrolujeme vrch. 
  11. Podávame s kyslou smotanou, jogurtom alebo guacamole na namáčanie.