Preskočiť na obsah

Studená čerešňová polievka

Toto maďarské jedlo je dezert prezlečený za polievku. Ideálny pokrm počas teplých letných dní, v ktorom objavíte nové a lahodné chute.

Ingrediencie

  • 500 g čerešní 
  • 8 dl vody 
  • 5 PL cukru 
  • 5 klinčekov 
  • 1 tyčinka škorice  
  • Šťava a kôra z 0,5 citróna 
  • 5 listov citrónovej trávy 
  • 2 ČL vanilkového cukru 
  • štipka soli 
  • 1/2 ks vanilkového pudingového prášku 
  • 2 dl smotany 
  • mandľové lupienky 

Postup

  1. Vykôstkované čerešne vložíme do nádoby a potom ich zalejeme vodou. Pridáme cukor a vanilkový cukor podľa chuti, nastrúhame citrónovú kôru a vytlačíme citrónovú šťavu, potom pridáme korenie. Privedieme do varu a potom varíme na miernom ohni cca 10 minút. 
  2. Keď je polievka uvarená, vyberieme niekoľko čerešní a odložíme na servírovanie. Potom polievku rozmixujeme na pyré tyčovým mixérom, potom ju dáme späť na oheň a znova privedieme do varu. 
  3. Smotanu vymiešame s vanilkovým pudingovým práškom do hladka, potom ju za stáleho miešania prilievame do polievky (miešame ručnou metličkou, aby sa nám nerobili hrudky, ak by vznikli hrudky, precedíme polievku cez jemné sitko dohladka). 
  4. Potom opäť privedieme do varu a pár minút povaríme, aby polievka dostatočne zhustla. Pred podávaním vychladíme v chladničke. 
  5. Vložíme mandľové hobliny na panvicu a potom ich za stáleho miešania opečieme do zlatista.  
  6. Servírujeme vychladené, s trochou čerešní a posypané mandľovými lupienkami. 
Ďalšie inšpirácie