Preskočiť na obsah

Čerešne a čokoláda sú prirodzenými partnermi, vďaka ktorým sú akékoľvek koláče, či dezerty úžasné. Vyskúšajte tento rýchly a jednoduchý recept a vychutnajte si čerešňovo čokoládovú bábovku

Ingrediencie

  • 230 g zmäknutého masla 
  • 300 g cukru 
  • 3 veľké vajcia 
  • 6 PL čerešňového likéru 
  • 6 PL vody 
  • 1 ČL mandľového extraktu 
  • 450 g hladkej múky 
  • 2 a 1/4 ČL sódy bikarbóny 
  • Štipka soli 
  • 360 g kyslej smotany 
  • 3/4 hrnčeka nakrájaných čerešní 
  • 3/4 hrnčeka nasekaných vlašských orechov 
  • 100 g horkej čokolády 

Postup

  1. Vo veľkej mise vyšľaháme maslo s cukrom (cca 5-7 minút). Postupne zašľahávame vajcia, jedno po druhom. Pridáme čerešňový likér, vodu, mandľový extrakt a zašľaháme. Zmiešame múku, sódu bikarbónu, soľ, poriadne premiešame a postupne prisypávame do vaječnej zmesi striedavo s kyslou smotanou. Každú dávku poriadne zašľaháme.  
  2. Cesto rozdelíme na polovicu do dvoch mís. Do jednej vareškou primiešame čerešne a vlašské orechy. Do druhej pridáme roztopenú horkú čokoládu a zamiešame.   
  3. Formu na bábovku si vymastíme a vysypeme múkou. Najskôr nalejeme čokoládové cesto a navrch čerešňové cesto. ( Môžeme aj striedať vrstvy, polovicu tmavého cesta, polovicu bieleho, zvyšok tmavého a navrch zvyšok bieleho). 
  4. Predhrejeme si rúru na 180 °C a pečieme, pokiaľ nebude špajdľa zapichnutá do stredu suchá (cca 60 – 75 minút). Po dopečení necháme 15 minút chladnúť vo forme, potom vyklopíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť. 
Ďalšie inšpirácie