Reklama
Iné recepty

Chimichurri omáčka – najlepší recept

Reklama

Chimichurri je tradičná argentínska omáčka, ktorá sa používa na dochutenie mäsových jedál. Táto omáčka má silnú bylinkovú chuť a je veľmi jednoduchá na prípravu. Je zvyčajne vyrobená z čerstvého petržlenu, cesnaku, olivového oleja, octu, chilli papričky a ďalších byliniek, ako napríklad oregana, tymiánu alebo koriandru.

Recept na chimichurri môže byť rôznorodý a každý si ho môže prispôsobiť svojmu vkusu. Niektorí ľudia pridávajú do omáčky aj paradajky alebo rôzne druhy korenia. Táto omáčka sa tradične podáva s hovädzím mäsom alebo iným druhom mäsa a môže byť aj skvelou prílohou k rybám či zelenine. Je to skvelý spôsob, ako zjemniť a okoreniť vaše obľúbené jedlá.

Ingrediencie

  • 1/2 hrnčeka olivového oleja
  • 1/4 hrnčeka octu
  • 3 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
  • 1/2 hrnčeka čerstvých nasekaných byliniek (napr. koriander, oregano)
  • 1 lyžička mletej papriky
  • 1/4 lyžičky mletého korenia chili
  • mleté čierne korenie podľa chuti
  • soľ

Postup prípravy

  1. V miske zmiešajte olivový olej a ocot.
  2. Pridajte nasekaný cesnak a bylinky a dôkladne premiešajte.
  3. Pridajte mletú papriku a mleté korenie chili a opäť premiešajte.
  4. Ochutnajte a pridajte podľa chuti soľ a čerstvo mleté čierne korenie.
  5. Chimichurri môžete použiť hneď, alebo ho uložiť do chladničky na niekoľko hodín alebo dokonca na celú noc, aby sa chuti ešte viac prehĺbili.

Najčastejšie otázky

Čo je chimichurri omáčka?

Chimichurri omáčka je korenistá bylinková omáčka s pôvodom v juhoamerických krajinách, najmä v Argentíne a Uruguayi.

Aké ingrediencie potrebujem na prípravu chimichurri omáčky?

Základnými ingredienciami chimichurri omáčky sú olivový olej, ocot, cesnak a bylinky, najčastejšie petržlen a oregano. Ďalšie možné ingrediencie sú napríklad cibuľa, chilli papričky, paprika alebo paradajky.

Ako používať chimichurri omáčku?

Chimichurri omáčka sa používa ako príloha k mäsu, najmä k hovädziemu mäsu, ale aj k iným druhom mäsa, ako sú kuracie prsia alebo ryby. Môže byť tiež použitá ako dressing pre šaláty alebo marinádu na grilované jedlá.

Ako sa chimichurri omáčka uchováva?

Chimichurri omáčka sa uchováva v chladničke a vydrží niekoľko dní. Ak je omáčka príliš hustá, môžete ju pred podávaním zriediť trochou vody alebo octu.

Je chimichurri omáčka vhodná pre vegetariánov alebo vegánov?

Áno, chimichurri omáčka je vhodná pre vegetariánov a vegánov, pretože neobsahuje žiadne mäso alebo živočíšne produkty.

Reklama

Vyskúšajte tiež

Grilované paradajky s tahini dipom – najlepší recept na grilovanú zeleninu

Paradajky na grile s tahini dipom sú vynikajúcim jedlom, ktoré kombinuje svieže a sladké chute paradajok s bohatou a krémovou…

31 mája, 2023

Grilovaná špargľa – FIT recept na leto

Grilovaná špargľa je skvelá letná pochúťka, ktorá prináša do jedálnička výnimočnú chuť a textúru. Táto zelenina je bohatá na živiny…

27 mája, 2023

Grilované zeleninové špízy – vegetariánsky recept

Grilované zeleninové špízy sú výbornou voľbou pre vegetariánov, ale aj pre všetkých, ktorí radi vychutnávajú pestrofarebné a chutné jedlá. Tieto…

27 mája, 2023

Ako spracovať reďkovku – recept na nakladané reďkovky

Nakladané reďkovky sú skvelým spôsobom, ako využiť sezónne reďkovky a pridať do jedál chrumkavú a kyselo-sladkú príchuť. Tento konzervovaný pokrm…

26 mája, 2023

Citrónový džem – overený recept

Citrónový džem je vytvorený z citrónovej šťavy, citrónovej kôry, cukru a vody. Tieto ingrediencie sa spolu varia a zahustia, vytvárajúc…

24 mája, 2023

Sladká chilli omáčka – jednoduchý recept

Sladká chilli omáčka je populárna a viacúčelová omáčka, ktorá je známa svojou sladkou a pikantnou chuťou. Táto omáčka pochádza z…

24 mája, 2023
Reklama