Preskočiť na obsah

Najlepšia francúzska cibuľová polievka, rýchly recept

Klasický recept na francúzsku cibuľovú polievku s karamelizovanou cibuľou v chutnom vývare s toastovými krutónmi a rozpusteným syrom gruyere. Táto zdraví polievka je navyše vhodná aj pre vegánov a vegetariánov.

[sc name=“reklama_1″ ][/sc]

Ingrediencie na cibuľovú polievku

  • 7 veľkých cibúľ 
  • 2 PL olivového oleja 
  • 2 PL masla  
  • 2 ČL múky 
  • soľ 
  • 1 PL čerstvého tymiánu  
  • 1, 5 l  hovädzieho vývaru alebo zeleninového vývaru  
  • Mleté čierne korenie 
  • 2 bobkové listy 
  • 1/4 ČL sherry octu alebo červeného vínneho octu 
  • Jedna bageta 
  • Syr ( podľa chuti napr. Gruyere) 
[sc name=“reklama_2″ ][/sc]

Postup prípravy cibuľovej polievky

  1. Predhrejeme si rúru na 180 °C. Cibuľu si ošúpeme a nakrájame na kolieska. V hrnci si rozohrejeme maslo a olivový olej na strednej teplote a pridáme cibuľu  a soľ. Prikryjeme na 3 – 4 minúty, odokryjeme, premiešame a necháme variť cca 45 minút pričom každých 10 minút premiešame. V polovici varenia znížime teplotu. 
  2. Kým sa cibuľa pečie, nakrájame bagetku na plátky a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, Potrieme olivovým olejom a osolíme. Pečieme 10 minút alebo do chrumkava z každej strany. 
  3. Keď bude cibuľka hnedá pridáme tymián. Zvýšime teplotu a miešame 5 – 10 minút. Prisypeme múku a miešame ešte minútu. Prilejeme vývar, pridáme bobkové listy a korenie. Premiešame, privedieme do varu, potom znížime teplotu a varíme odokryté 10 – 15 minút. 
  4. Pridáme ¼ lyžičky octu a dochutíme soľou alebo korením a odstránime bobkové listy. 
  5. Servírujeme v polievkových miskách. Na vrch dáme 2 opečené bagetky a prikryjeme syrom. Vložíme do rúry, kým sa syr neroztopí.  Ozdobíme tymianom a podávame. 
[sc name=“reklama_end“ ][/sc]
Ďalšie inšpirácie