Preskočiť na obsah

Citrónová bábovka s kyslou smotanou

Úžasná citrónová bábovka, ktorou potešíte každú návštevu a na tanieri určite dlho nevydrží.

Ingrediencie

  • 225 g zmäknutého masla 
  • 200 g cukru 
  • 6 veľkých vajec 
  • 5 PL citrónovej šťavy 
  • 1 PL strúhanej citrónovej kôry 
  • 1 ČL citrónového extraktu 
  • 300 g hladkej múky 
  • 1/2 ČL sódy bikarbóny 
  • Štipka soli 
  • 1 kyslá smotana 

Poleva 

  • 60 g kyslej smotany 
  • 2 PL masla 
  • 1 – 2 PL práškového cukru 
  • 2 až 3 PL citrónovej šťavy 
  • 2 ČL strúhanej citrónovej kôry 

Postup

  1. Predhrejeme si rúru na 180 °C. 
  2. Vo väčšej mise si vyšľaháme maslo a cukor cca 6-7 minút. Potom postupne po jednom poriadne zašľahávame vajcia. Pridáme citrónovú šťavu, kôru a extrakt. V druhej miske si zmiešame suché ingrediencie: múku, sódu bikarbónu a soľ a postupne prisypávame do mokrej zmesi striedavo s kyslou smotanou. Šľaháme, kým sa zmes nespojí. 
  3. Vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy a pečieme, kým špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde suchá, cca 55-60 minút. Po dopečení ju necháme chladnúť asi 10 minút v bábovkovej forme, potom ju vyklopíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť. 
  4. V miske vyšľaháme kyslú smotanu a maslo do hladka. Postupne pridávame cukor a nakoniec pridáme citrónovú šťavu a kôru. Touto polevou polejeme vrch bábovky. Môžeme dozdobiť ešte strúhanou citrónovou kôrou. 
Ďalšie inšpirácie