Tieto francúzske čokoládové madlenky kombinujú jemnú chuť maslových sušienok s výraznou chuťou horkej čokolády, vďaka čomu sú snom každého milovníka sladkých pochúťok. Čokoládové madlenky sú ideálnym koláčikom, ktorý nesmie chýbať na žiadnom vianočnom stole.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na čokoládové madlenky
- 115 g masla
- 2 vajcia
- 100 g práškového cukru
- 30 ml plnotučného mlieka
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 95 g hladkej múky
- 22 g holandského kakaa
- ½ ČL prášku do pečiva
- Štipka soli
- 100 g horkej čokolády (70%)
- 25 g bielej čokolády na zdobenie (voliteľné)
- Na vymazanie foriem: Rozpustené maslo, múku a kakao
Postup prípravy čokoládových madleniek
- V mise si vyšľaháme vajcia s cukrom ( asi 5 minút), potom pridáme mlieko a vanilkový extrakt.
- Do druhej misy dáme preosiatu múku, kakao, prášok do pečiva a soľ a zamiešame. Maslo roztopíme na miernom ohni. Do vaječnej zmesi postupne prisypávame suché ingrediencie a jemne miešame. Nakoniec prilejeme rozpustené maslo a gumenou stierkou ho jemne zapracujeme. Misu s cestom zakryjeme potravinovou fóliou a odložíme do chladničky na 2 – 3 hodiny, ideálne cez noc.
- Predhrejeme si rúru na 180 °C a formy na madlenky vymažeme rozpusteným maslom. V miske si zmiešame lyžicu múky a kakao a touto zmesou jemne poprášime formy vymazané maslom. Prebytok vyklepeme. Takto pripravené formy dáme do chladničky, kým sa rúra nepredhreje.
- Formičky naplníme cestom tak, že vložíme 1 zarovnanú PL cesta do najhlbšej časti formy, pričom cesto nevyrovnávame.
- Pečieme 10-12 minút, kým nebudú vrchy zlatisté. Po dopečení necháme na plechu pár minút chladnúť, potom ich vyklopíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
- Vo vodnom kúpeli si roztopíme horkú čokoládu s 1 ČL masla. Každú madlenku namočíme do horkej čokolády a položíme na papier na pečenie. Roztopenú čokoládu môžeme posypať nastrúhanou bielou čokoládou.