Preskočiť na obsah

Čokoládové madlenky, vianočný recept

Čokoládové madlenky - vianočný recept

Tieto francúzske čokoládové madlenky kombinujú jemnú chuť maslových sušienok s výraznou chuťou horkej čokolády, vďaka čomu sú snom každého milovníka sladkých pochúťok. Čokoládové madlenky sú ideálnym koláčikom, ktorý nesmie chýbať na žiadnom vianočnom stole.

REKLAMA

Kuchárska kniha týždňa

Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk

Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac

Ingrediencie na čokoládové madlenky

  • 115 g masla 
  • 2 vajcia 
  • 100 g práškového cukru  
  • 30 ml plnotučného mlieka 
  • 1 ČL vanilkového extraktu 
  • 95 g hladkej múky 
  • 22 g holandského kakaa 
  • ½ ČL prášku do pečiva 
  • Štipka soli 
  • 100 g horkej čokolády (70%) 
  • 25 g bielej čokolády na zdobenie (voliteľné) 
  • Na vymazanie foriem: Rozpustené maslo, múku a kakao

Postup prípravy čokoládových madleniek

  1. V mise si vyšľaháme vajcia s cukrom ( asi 5 minút), potom pridáme mlieko a vanilkový extrakt.  
  2. Do druhej misy dáme preosiatu múku, kakao, prášok do pečiva a soľ a zamiešame. Maslo roztopíme na miernom ohni. Do vaječnej zmesi postupne prisypávame suché ingrediencie a jemne miešame. Nakoniec prilejeme rozpustené maslo a gumenou stierkou ho jemne zapracujeme. Misu s cestom zakryjeme potravinovou fóliou a odložíme do chladničky na 2 – 3 hodiny, ideálne cez noc.  
  3. Predhrejeme si rúru na 180 °C a formy na madlenky vymažeme rozpusteným maslom. V miske si zmiešame lyžicu múky a kakao a touto zmesou jemne poprášime formy vymazané maslom. Prebytok vyklepeme. Takto pripravené formy dáme do chladničky, kým sa rúra nepredhreje.  
  4. Formičky naplníme cestom tak, že vložíme 1 zarovnanú PL cesta do najhlbšej časti formy, pričom cesto nevyrovnávame.  
  5. Pečieme 10-12 minút, kým nebudú vrchy zlatisté. Po dopečení necháme na plechu pár minút chladnúť, potom ich vyklopíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.  
  6. Vo vodnom kúpeli si roztopíme horkú čokoládu s 1 ČL masla. Každú madlenku namočíme do horkej čokolády a položíme na papier na pečenie. Roztopenú čokoládu môžeme posypať nastrúhanou bielou čokoládou.   
REKLAMA
19x hodnotené
Ďalšie inšpirácie

Napíšte komentár k článku

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *