Ochutnajte tento dekadentný dezert, ktorý si každý zamiluje.
Ingrediencie
Korpus
- 6 PL. lieskových orieškov
- 6 PL masla izbovej teploty
- 6 PL cukru
- 120 g hladká múka
- Štipka soli
Karamel
- 150 g kryštálového cukru
- 1 a ½ PL kukuričný sirup
- 3 PL maslo izbovej teploty
- Štipka soli
- 120 ml smotany na šľahanie
Čokoláda
- 170 g nasekanej horkej čokolády
- 180 ml smotany na šľahanie
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 °C. Lieskové orechy dáme na plech a pečieme, kým nebudú zlatisté, 5 až 8 minút. Po vytiahnutí z rúry zabalíme do utierky, zabalíme do vrecka a treme rukami, kým sa neodstránia všetky šupky. Necháme vychladnúť.
- Formu na tart vymažeme maslom. Lieskové oriešky rozdrvíme v sekačiku alebo v kuchynskom robote s 2 PL cukru, aby nám vznikla jemná strúhanka. Pridáme maslo a znova zamiešame. Nakoniec pridáme múku, zvyšné 4 polievkové lyžice cukru a soľ a poriadne premiešame. Vzniknutú hmotu natlačíme na dno a boky formy na tart a dáme do chladničky aspoň na 30 minút. Dno popicháme vidličkou a pečieme do svetlozlata 15 až 20 minút. Po dopečení necháme úplne vychladnúť.
- Do hrnčeka dáme cukor, kukuričný sirup a 3 PL vody. Varíme na strednej teplote, kým nebudú na okrajoch vznikať bublinky (asi 1 minútu). Privedieme do varu a krúžime hrnčekom alebo miešame varechou, kým zmes nebude mať bohatú karamelovú farbu ( asi 5 minút). Ihneď odstavíme z ohňa, aby sa karamel nepripálil, pridáme maslo, soľ a krúžime hrnčekom, kým sa maslo nerozpustí. Potom vrátime hrnček na oheň, pridáme smotanu a miešame asi 1 minútu. Karamel nalejeme do vychladnutej formy a necháme chladnúť aspoň hodinu.
- Čokoládu si vložíme do sklenej misy. Smotanu zohrejeme v malom hrnčeku ( nesmie vrieť) a nalejeme na čokoládu. Necháme 1 minútu odstáť a potom miešame do hladka. Rozpustenú čokoládu rovnomerne nalejeme na karamelovú vrstvu a dáme do chladničky na 10 minút. Môžeme posypať orieškami alebo malými cukríčkami.