Preskočiť na obsah

Cornwallská taštička

Cornish Pasty je britský pečený slaný koláč. Vyrába sa tak, že sa na jednu polovicu plochého kruhu z krehkého cesta položí tepelne neupravená plnka, zvyčajne mäso a zelenina, cesto sa prehne na polovicu, aby sa plnka zabalila do polkruhu, a zakrivený okraj sa zatlačí.

Ingrediencie

Na krehké cesto 

  • 450 g hladkej múky 
  • 1 ČL soli 
  • 140 g nesoleného masla 
  • 140 g bravčovej masti 
  • 155 ml ľadovej vody 

Na náplň 

  • 450 g hovädzieho steaku alebo sviečkovice nakrájanej na malé kocky 
  • 450 g zemiakov 
  • 220 g rutabagy alebo červenej repy 
  • 195 g žltej cibule 
  • soľ a korenie podľa chuti 
  • nesolené maslo 
  • hladká múka 
  • 1 veľké vajce zľahka rozšľahané 

Postup

  1. Začneme prípravou krehkého cesta. Do misky kuchynského robota vložíme múku a soľ a niekoľkokrát premiešame, aby sa spojili. Pridáme studené maslo a masť a ešte niekoľkokrát premiešame, kým zmes nebude pripomínať hrubú strúhanku. Vodu pridávame po troškách, medzi pridávaním miešajte na nízkych otáčkach, kým sa zmes nezačne spájať. Cesto vyformujeme do gule, zabalíme do potravinovej fólie a pred použitím dáme do chladničky aspoň na 3 hodiny.  
  2. Predhrejeme si rúru na 180 °C. Cesto nakrájame na 6 rovnakých kúskov. Ďalších 5 kúskov zabalíme a necháme v chladničke. Cesto rozvaľkáme na jemne pomúčenej doske na kruh s priemerom cca 20 cm a s hrúbkou cca 0,5 cm. Pozdĺž prostriedku cesta umiestnime vrstvu zemiakov nakrájaných na kocky pričom na hornom a spodnom okraji ponecháme aspoň 1 cm prázdny. Zľahka posypeme soľou a korením. Potom na zemiaky pridáme vrstvu rutabagasu nakrájaného na kocky, cibuľu a nakoniec hovädzie mäso, pričom každú vrstvu mierne posypeme soľou a korením. Na hovädzie mäso položíme pár kúskov masla a náplň posypeme trochou múky. 
  3. Namočíme si končeky prstov a okraje cesta zľahka navlhčíme. Pracujeme jemne, aby plnka neprepichla cesto. Ak by sa to stalo, dierku zalepíme niekoľkými kúskami cesta. Zdvihnite strany nahor a cesto v strede popritláčajte k sebe. Otočíme nabok a okraje zvlníme ako na pirohy. Takto postupujeme s ostatnými časťami cesta a poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Ostrým nožom vyrežeme štrbinu v strede každého cesta a zľahka ich ponatierame rozšľahaným vajíčkom. 
  4. Pečieme n strednom rošte 40 – 50 minút do zlatista. Pred konzumáciou vyberieme z rúry a necháme ich asi 10 minút postáť. 
Ďalšie inšpirácie